2020. május 14., csütörtök

Nashville Teens - Tobacco Road 1964


A The Nashville Teens zenekart általában az 1964-es Tobacco Road című dallal azonosítják, ami annyiban helytálló, hogy ez lett legnagyobb slágerük, pedig nem is saját szerzemény: azt John D. Loudermilk amerikai zenész írta. Ő nem járt vele sikerrel, de négy évvel később, 1964-ben a Teens azonban szerencsésen nyúlt a dalhoz és meghozta az első áttörést. Persze nem volt nehéz dolguk, a The Beatles épp berobbantotta a brit inváziót az Egyesült Államokban és a Stones is egyre ismertebbé vált akkoriban.

Az 1962-ben alakult angol The Nashville Teens bár korántsem ért el akkor sikereket, mint a szintén abban az évben, szintén Angliában összeállt The Rolling Stones, azért mégis említésre méltóak, főleg, hogy hazai szempontból érdekes évforduló 1967 május 16-án, éppen 53 éve léptek fel először Magyarországon.

A Teens először 1967-ben jutott el Magyarországra annak köszönhetően, hogy a brit invázió szele hozzánk is bőven elért. Első hazai koncertjüket a debreceni Aranybika Bartók-termében adták, amelyről a plakát szerencsére megmaradt az utókor számára:

A turné hazai részét Budapesten folytatták, május 21-én az Erkel Színházban, rá egy hétre pedig a Kisstadionban léptek fel. Valószínűleg jól sikerülhettek a koncertek, mert 1968-ban már hét koncertet adtak Magyarországon. Hosszú szünet után 1984-ben tértek vissza hozzánk öt fellépés erejéig, legutóbb pedig 2003-ban az országban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése