2020. május 9., szombat

Bellamy Brothers - Let Your Love Flow 1976

1976-os év egyik #1 slágerét, a floridai Bellamy Brothers, pop és country zenész testvérpár vette lemezre. Eredetileg Niel Diamond számára írta a számot, egy a koncertkörútján őt kisérő zenekar dobosa. Mivel ő nem akarta lemezre venni, ezért adta át a Bellamy fivéreknek, akik nagy sikerre vitték a dalt. A ma is népszerű slágert gyakran veszik műsorra a parti médiák és retro csatornák.

Az amerikai pop és Country duo, a Bellamy Brothers az 1970-es években kezdte pályafutását az amerikai zenei életben. Rendkívül népszerűek voltak, mert a stílus amit játszottak az amerikaiak körében kedvelt country és pop keveréke volt. Közel ötven slágerrel szerepeltek a népszerűségi listákon, és több show műsor kedvelt vendégei voltak. Az európai táncklubokban  is rendszeresen játszották dalaikat.

2020. május 8., péntek

Beatles - Let It Be 1970

1968-1970 a legtermékenyebb időszaka a Beatlesnek. Ebben az időszakban jelenik meg kislemezen az utolsó nagy slágerük a Let It Be. Később felkerül az 1970-es Let It Be című albumra kisebb változtatással és egy gyönyörű gitár szólóval. 

A szerző Paul , ekkor már keresi az útját a Beatlesen kívül , és ez az útkeresés köszön vissza ebben a vallásos töltetű számban . Számos feldolgozást megért , bár a listák első helyét nem tudta elérni , de a Billboard 100 legjobb zenéi között ott van. 

Utolsónak minősíthető koncertjük egy, az Apple stúdió tetején történő élő fellépés 1969 januárjában, amelynek a felvételei végül a Let It Be albumon jelentek meg. 1969-ben vették fel utolsó valóban közös albumukat, az Abbey Roadot (bár 1970-ben több, korábban felvett számot dolgoztak át és jelentettek meg a Let It Be lemezen) 1970-ben hivatalosan is feloszlottak és Lennon 1980-as halálával az újraegyesülés minden reménye elveszett.

 

Generál - A felhők fölött mindig kék az ég 1973

Az ős-Generál 1971-ben akkor alakult, amikor a magyar pop-életben sorra szűntek meg és jöttek újabb együttesek.  Ebben a dalban még Karácsony János énekel, aki később 1974-ban az LGT-hez igazolt. 1975-ben Révész Sándor a Piramis tagja lesz, és 1976-ban a Mikrolid Vokál is távozik, majd megalakul az új-Generál.

 

A Generál a Ferm és a Zé-Gé együttesek tagjaiból jött létre. Az 1972-es Ki mit tud?-on tűntek fel a „Mit tehet az ember” c. dalukkal. Első lemezük és koncertturnéik sikere alapján, egy pillanatig sem lehetett kétséges, hogy az év legnagyobb felfedezettjeinek számítottak. Szinte gyerekfejjel csöppentek be az akkori cenzúrázott és fafejek által sakkban tartott zenei világba. 

 

A hetvenes években a pop és rock zenészek egyébként sem tartoztak a "rendszer" kegyeltjei közé. A médiákat kiskirályok uralták, terrorizálva az úgynevezett "könnyű zenét". Egy tollvonással vagy egy szemöldökrántással, fejek hullhattak a porba, és útlevelek kerülhettek a szemétkosárba.

 

Közösen léptek fel a Mikrolied női vokállal, a legjobb magyar beatcsajokkal, Szigeti Edittel, az első magyar női szólógitárossal vagy Bódy Magdival.

 

2020. május 7., csütörtök

Louis B. Armstrong - What a Wonderful World 1967

A dalszerző amerikai George Weisz, személyesen Louis Armstrong-nak írta, mert tudta, hogy Armstrong tevékenyen részt vett, az akkoriban kibontakozó, faji megkülönböztetés elleni polgárjogi harcokban. A dal egyfajta himnusza lett ezeknek a civil mozgalmaknak. Armstrong jellegzetes hangja, és a dallamos lágy zene méltán tette örök életű slágerré a dalt.

Érdekes, hogy az angol lemezlistákon korábban ért el sikert, mint a saját hazájában, az USA-ban.

Számos filmben betét dalként felhasználták, többek között a nagy sikerű Good Morning Vietnam című alkotásban.

Az 1988-as, Jó reggelt, Vietnam! (Good Morning, Vietnam) című  film, Adrian Cronauerről, a vietnámi háború idején Vietnámban dolgozó rádiósról szól, aki kicsit különc, és akit nem nagyon szeretnek a tisztek, de a katonák annál inkább. Cronauer felhagy a propagandahírekkel, no meg az ósdi slágerlistákkal. Új rockműsora azonnal népszerű lesz a katonák körében.

Slade - Run Runaway 1984

1972-ben, egy londoni klubban egy amerikai zenei menedzser felfigyelt, egy agresszív stílusban, szabadszájú dalokat játszó, 1966-ban alakult skinhead együttesre, és vérfagyasztó hangú énekesére. Mivel pénzt látott a zenekarban, szerződést kötött velük. 

A korábbi skinhead külsőségeket lecserélték, hajukat megnövesztették, selyem-bársony ruhákba öltöztek, így próbálták selyempapírba csomagolni a vad, lendületes számokat és Noddy Holder vérfagyasztó hangját. Abszolút közönségsiker lett a zenéjük, 1972-74 között hat #1 kislemez, és két #1 album született. Az USA lemezpiacra csak 1984-ben törtek be, többek között a Run Runaway című dallal.


Hungária - I Should Have Known Better (Beatles) 1978

1978-ban végre némi fellépési lehetőséget kapott az együttes, és nagy sikerű koncertet adott Beatles-láz címmel. A több ezres közönség gyűlt  össze, és az alig 10 éve megszűnt Beatles számait áhítattal hallgatták, és átélték egy igazi gombafejű koncert élményét. A koncert és az együttes külsőségeiben is próbálta visszaadni ezt az élményt. 1978-ban felvették a Beatles-láz című albumot, a lemezgyár vezetése azonban – Fenyő szerint a lemezgyár által támogatott együttesek sikerét féltve – félretette a lemez sikergyanús anyagát. (A Beatles-láz végül csupán 1997-ben jelent meg.Lemezen csak 1997-ben adták ki az eseményről készült felvételt.

A dal a 70-es éveknek abból az időszakából származik, amikor a Hungária számára a vegetálás időszaka következett. Az állami zeneipari vezetés nem kedvelte őket, a Hanglemezgyár nem adott ki nagylemezt nekik, a magyar közönséghez nem tudtak eljutni. Az együttes a szovjet-blokk országaiban turnézva próbálta fenntartani magát. 

1976-ig főként az NDK-ban, elvétve Lengyelországban és a Szovjetunióban turnézott. 1976-ban a Hungária ismét némi lehetőséghez jutott itthon: részt vettek egy Made in Hungary nevű rendezvényen, megjelentek a televízióban, kiadták egy kislemezüket. 1977-ben a Metronóm '77 vetélkedőn is részt vettek. Az együttes ígéretet kapott egy nagylemez kiadására, valamint egy országos koncert turnéra. Végül ebből sem lett semmi, így csak a 80-as évek elején kerültek ismét reflektor fénybe.

2020. május 6., szerda

Byrds - Wasn't Born To Follow (Easy Rider) 1969

Az 1969-es Easy Rider című amerikai film egyik siker dala volt, amelyet Carol King népszerű  zenész írt. A filmben dalt a Byrds nevű amerikai rock együttes játszotta, és a filmmel egyidőben felkerültek a sláger listára is. A dal a hippi szabadság egyfajta himnusza, amely a társadalmi konvencióktól való menekülésről és az egyéni szabadságvágyról szól. A korszak népszerű amerikai country zenéjére alapozva egy generáció szabadságvágya van megfogalmazva a dalban. 

A Byrds amerikai zenekart 1964-ben, Los Angelesben alapította három énekes-gitáros. Az 1960-as évek egyik legnépszerűbb és legnagyobb hatású együttesének tartják, mert sikeresen elegyítette a Bob Dylan-féle folkzenét a Beatles popos hangzásával. Működése során számos zenei stílus kialakulásában játszott döntő szerepet: folk-rock, space-rock, raga-rock, pszichedelikus rock, jangle, pop és – klasszikus Sweetheart of the Rodeo című albumukon – country rock. Többszöri tagcsere után, a Byrds 1973-ban oszlott fel.

Az együttes legismertebb dalai között van két feldolgozás – Bob Dylan Mr. Tambourine Man és Pete Seeger Turn! Turn! Turn! című dala –, valamint saját szerzeményeik közül az I’ll Feel a Whole Lot Better és az Eight Miles High. Az együttest 1991-ben beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be, több tagja pedig sikeres szólókarriert kezdett a zenekar feloszlása után. 2004-ben a Rolling Stone magazin Minden idők 100 legjobb előadóját felsoroló listáján a The Byrds a 45. helyen szerepel.

Maga a film az "Új Hollywood" egyik korszakváltó filmje volt, amely nagyban hozzájárult a híres filmközpont új irányvonalának megtalálásához. A legkisebb befektetéssel a legnagyobb sikert hozó film volt a világon, amely 400 ezer dollár befektetéssel, mintegy 60 milliós nyereséget hozott a készítőknek. A kritikusok dicsérték a filmet, a rendezést, az írást, a zenét, a látványt és a hangulatot. A film 1998-ban bekerült az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtárának Nemzeti Filmadatbázisába.

Vangelis - 1492: Conquest of Paradise 1992

Egy 1982-es zenei téma újraéledt egy filmzene kapcsán, és hatalmas világsláger lett. A Conquest Of Paradise (A paradicsom meghódítása) című amerikai kaland filmet nálunk is sikerrel mutatták be, melynek a főcím dala lett ez a Vangelis szerzemény. Rengeteg előadóval készítette el Vangelis a film zenéjét, flamenco gitárosok, hegedűművészek, profi énekesek, egy angol kórus közreműködésével. 

A szerző, a görög zenész, Vangelis , a művel csaknem minden zenei díjat megkapott 1992-ben, a film bemutatása idején. 

 

A Conquest of Paradise és az azonos című film a világ összes országában népszerű lett, és a dal a politikától a sportig, a legkülönbözőbb események népszerű zenéje volt.

 

Creedence Clearwater Revival - Travelin Band 1969

Az 1970-es dal a nagy sikerű Cosmo Factory című albumukon jelent meg először, később kiadták kislemez változatban is. A dal egy jellegzetes Creedence hangzás és a hagyományos rock and roll dalok alapritmusának keveréke. 

Minden nagy csapat megcsinálta a saját klasszikus rock and roll dalát, ez nem volt másképp az amerikai együttes esetében sem. Minden koncertjük bemelegítő száma volt. Az európai turnéjukon a közönség minden alkalommal követelte. Maga a dal is egy utazó, koncertező együttesről szól, és a koncertek közötti utazások élményeiről.

 

2020. május 5., kedd

Village People - Y.M.C.A. 1978

1978 november - a New Yorki diszkókban különös tánc hódít, a fiatalok tánc közben a karjukkal négy betűt formálva éneklik, hogy Y.M.C.A.

A Village People amerikai diszkó csapat nagy slágere csaknem húsz év múlva bekerül a Guinness Bookba is amikor a texasi El Pasoban 44 ezer ember egyszerre táncolt és énekelt a zenekarral. 

Később is több európai és amerikai sportesemény műsorában szerepel a közös torna és tánc zenéjeként. Az extravagáns zenekari tagok mindenhol a közönség kedvencei voltak, koncertjeik fergeteges és vidám hangulatban teltek, több slágerük a diszkók listáján kötelező elem volt.

Omega - Naplemente 1969

A Naplemente című daluk Presser Gábor klasszikus zenei elemeket alkalmazó zenéjével, és Adamis Anna gyönyörű szövegével méltán lett a magyar háború ellenes mozgalom egyik gyöngyszeme. 

1969-ben a világszerte megindult háború ellenes mozgalmak a hazai beat-zenében is jelentkeznek, több magyar dal is született ebben a témában. A magyar polbeat fesztiválok is ennek a jegyében születtek, és több kiváló művész tűnik fel ezeken az eseményeken.


A magyar beatkorszakban az  Omega együttes legsikeresebb albuma az 1969-es 10000 lépés című LP volt. Ezt annak köszönhette, hogy a legkiválóbb zenészek alkották, és a korszak legjobb szövegírójának számító Adamis Anna írta a dalaik szövegét. 

 

Az eredetileg felvidéki, Adamis Anna mellesleg a dobos, Laux József felesége volt. Sokat segített a hazai népszerűségük elérésében a magyar televízióban bemutatott, félórás, azonos című zenés műsoruk is, mely az egyetlen érvényesülési forma volt abban az időben.

2020. május 4., hétfő

Robin Gibb - One Million Years 1969

1969 - az ausztrál Bee Gees már meghódította a britt és amerikai lemez piacot. A zenekaron belüli ellentétek miatt a három fiú kicsit eltávolodott egymástól, és saját lemezfelvételeket készítettek.

1969-ben a Bee Gees, a romantikus, lágy dallamok kategóriájában a korabeli házibulik kedvelt zenekara volt.  Ebben az évben viszont megjelenik Robin Gibb szóló albuma, a Robin's Reign. A lemez nagy sikerű dala, többek között az "One Million Years", melyet egy, a Robin által megélt, szerelmi csalódás inspirált. 

A csodás hangszeres és a szokásos kiváló ének teljesítmény méltán juttatta a listák elejére ezt a számukat is. 

Deep Purple - Child In Time 1970

A dalban, egy 1969-es számot dolgoztak fel, melyet a Beautiful Day nevű amerikai rock együttes jegyez Bombay Calling címen. Ez egy kiváló pszihadelic rock szám, amely méltán keltette fel a Deep Purple érdeklődését.

Az együttes 1970-es nagy sikerű feldolgozása, mely szövegében kapcsolódik a Vietnámi-háborúhoz. A témája a háború és az embertelenség, a hideg háború időszakának egyik ikonikus darabja, melyet a kritikusok a heavy-metal himnuszként is emlegetnek.

Jon Lord orgonajátéka és Ritchie Blackmore gitárszólói tették a hard rock örök életű darabjává. Az 1970-73 közötti időszakban, majd az újjáalakulás után is minden koncertjük alapszáma volt.

Máté Péter - Egyszer véget ér 1982

1984-ben egy nagyszerű magyar zenész távozott a mennyei zenekarba, maga után hagyva közel 150 dalt, rockoperát, musicalt és a világhírnév lehetőségét. Több, örök életű sláger szerzője volt, híres külföldi előadók feldolgozták dalait, többek között ezt az 1980-as, a törékeny ifjúságról és az elmúlás szóló dalát is.

Már hat évesen zenét tanul, majd a középiskolában megalakítja a Máté együttest, ami később Főnix néven működik tovább, olyan tagokkal, akik később neves együttesekben szerepelnek. 1967-ben készíti első  albumát, melyen az Illés együttes kíséri. A hetvenes évektől sorra jelennek meg, nemzetközileg is elismert dalai. Több neves külföldi előadó feldolgozta a dalait, de sajnos ő maga soha nem jutott el a világsikerhez.