2020. június 26., péntek

Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich - The Legend of Xanadu 1968

Kezdetben Dave Dee and the Bostons volt a nevük, majd a tagok nick neveiből a Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick and Tich nevet kapták a Fontana kiadótól. 

 Több évi nem túl sikeres háttérzenélés után végre 1967-68-as évek meghozták a sikert, több számuk is listára került. Egyetlen számuk érte el a listák csúcsát, de az hetekig vezette, a The Legend Of Xanadu. Xanadu egy város volt a mongol fennsikon, mely a tatár kánok varázslatos nyári lakhelyéül szolgált. A zenekar sok más felvételéhez hasonlóan ebben a számban is újdonságok jelennek meg: egy trombitaszóló, illetve egy ostor jellegzetes csattogó hangja.

 

Scott McKenzie - San Francisco 1967

A 60-s évek második felében indult hippi mozgalom számos legendás előadót adott a rock zenének, köztük volt az amerikai Scott McKenzie. A zenész legnagyobb slágerét, a San Franciscót közeli barátja, John Phillips írta, aki a The Mamas and the Papas alapítója is volt.

A dallal az 1967-es Monterey Pop Festivalt reklámozták, és a hippik egyik himnuszává vált. A dal Közép-Európában a szabadság egyik jelképe lett, a prágai tavasz idején is gyakran játszották. A szám később felhangzott a Forrest Gumpban, de élőben játszott belőle részleteket a Led Zeppelin és feldolgozta a Global Deejays is. 

2020. június 25., csütörtök

Creedence Clearwater Revival - Green River 1969

1969 termékeny éve volt a Creedence Clearwater Revival amerikai rock együttesnek. Három sikeres albumot is kiadtak ebben az évben, köztük a Green River-t. 1969-ben a Billboard Top 100 listáján 110 alkalommal bukkant fel a nevük, ami hetente két sikerdalt jelentett. 1971-ben az év zenekarának választották a CCR-t, és szinte érthetetlen, hogy a sikerek teljében előbb Tom Fogerty vált meg a zenekartól, majd 72-ben hivatalosan is feloszlott az együttes.

1969 júliusában egy olyan mega slágerrel osztozott az album azonos című slágere, mint az Archies Sugar, Sugar című dala. A dalt Fogerty, a gyerekkorának nyári nyaralóhelyének számító Californiai vidék,  Putah Creek nevű folyójáról írta, amelyre mindig úgy emlékezett mint Green River. 

Serge Gainsbourg & Jane Birkin - Je t'aime 1969

Az 1969-es lemez borítóján csak ez állt, "Interdit aux moins de 21 ans" , azaz "21 éven aluliaknak tiltva". Serge Gainsbourg írta 1967-ben, barátnőjének Brigitte Bardotnak, de mielőtt ez a verzió megjelenhetett volna, Bardot férje letiltatta. 

1969-ben adták ki a világon mindenhol ismert verziót, a szerző és Jane Birkin előadásában. A forró szerelmi történet és a szexuális tartalmú előadásmód miatt több országban tiltó listára került. Ennek ellenére a hetvenes házibulik egyik kötelező összebújós dala lett, de azóta is a retro médiák kedvelt zenéje.

Deep Purple - Never Before 1972

Az 1972-es dal, a legsikeresebb albumukon a Machine Head-en jelent meg. A benne felhangzó gitár riff egy Peter Frampton "Do You Feel Like We Do" című dalból lett kölcsönözve, de ez semmit nem von le a dal rocktörténeti értékéből.

A Deep Purple talán legsikeresebb albuma az 1972-es Machine Head című LP volt. Az albumot 1971 decemberében, a montreuxi Grand Hotelben vették fel, a Rolling Stones Mobile Studio segítségével. Még ez év májusában volt a híres Montreauxi Jazz Fesztivál, ahol olyan neves együttesekkel léptek fel, mint a Black Sabbath, Pink Floyd és Led Zeppelin. Sokan fontos mérföldkőnek tartják a heavy metal kialakulásában ezt az albumukat. Ez az a Deep Purple album, melyen több olyan klasszikus szám szerepel, amelyek a heavy-metal zene klasszikusaivá váltak. A lemez a megjelenése után több országban az eladási listák élére került. 



2020. június 21., vasárnap

Deep Purple - Hush 1968

1968-ban, a Deep Purple brit hardrock zenekar debütáló, Shades Of Deep Purple, albumáról két szám is felkerül a slágerlistákra. Az egyik, mely a listák élére is eljut, egy Billy Joe Royal dal feldolgozása a Hush. 

Érdekes, hogy az angol lemezpiacon csak azután ér el sikereket, miután az amerikai és kanadai piacon már learatta a babérokat. Azon ritka dalok közé tartozik, melyekről ebben a korszakban videoklipp készült, sőt Hugh Haffner, későbbi Playboy tulajdonos amerikai show müsorában is nagy sikerrel szerepeltek. Érdekessége még, hogy ebben a számban nem Ian Gillan a vokalista, hanem Rod Evens.

Galt MacDermot - I Got Life (Hair) 1977


1979-ben mutatták be a cseh Milos Forman rendezésében a Hair című filmet, mely igazi hippi passió volt a maga idejében. 

A film egy igazi társadalmi kritika,  az arisztokrácia képmutatásának és az előítéleteknek a bemutatásán keresztül. A hasonló című 1967-es musical alapján készült, melyet már akkor nagy sikerrel mutattak be.

Főszerepet kap benne a zene, a tánc, a szerelem, a szabadság, és a vietnámi háború elleni tiltakozás.

A szimpla történetben, az egyszerű vidéki srác felkerül New Yorkba, ahol egy hippi társaság, megmutatja számára a szabadságot, a társadalmon kívüli, kötetlen életet, de a barátságot és a felelősségvállalást is.

Creedence C.R. - Have You Ever Seen The Rain 1971


"Have You Ever Seen the Rain" a gitáros dalszerző John Fogerty szerzeménye. Az 1971-ben megjelent kislemez a zenekar Pendulum (1970) albumáról való . A Creedence Clearwater Revival a nagy generáció egyik emblematikus számát jegyzi ezzel. 

Nagyon sok feldolgozást megért a szám és magasra jutott a listákon. A szöveget és a dal hangulatát, egyesek a vietnámi háború alatti szőnyegbombázások utáni újra éledéssel hozzák összefüggésbe . Fogarty egy interjúban úgy fogalmazott hogy a zenekar ebben az időben, hiába voltak sikeresek és gazdagok, mégis állandó depressziós nyomás alatt volt. Erre szólt a vigasztaló sor: "Have you ever seen the rain, coming down on a sunny day.”.....