2020. július 3., péntek

Hot Chocolate - You Sexy Thing 1975

1968-ban három angol fekete srác megalakítja a Hot Chocolate blues együttest. Kezdetben 60-as évekbeli slágereket dolgoztak fel reggae ritmusban, többek között John Lennon Give Peace A Chance számát. 

Később 1970 és 1980 között szinte minden évben legalább egy számmal a TOP10 listán vannak a UK-ban. 1975-ben egy különleges hangszerelésű számmal ugrottak a listák élére, ez volt You Sexy Thing. Különleges gitár és hangeffektek és az újszerű kézi dob kísérte Errol Brown különleges hangszínével előadott számot. A 70-es disco-k egyik belépő száma volt.

Joe Cocker - You Can Leave Your Hat On 1986

A dal, az 1986-os  "9 és fél hét" című amerikai film talán legismertebb filmjelenetében hangzik el. A film, egy erotikus, romantikus film dráma, melynek főszerepét Kim Basinger és Mickey Rourke játszák és kitűnő zenék szólalnak meg benne. A dal zenei videója szintén a film hires sztriptiz jelenetét használja fel.

Joe Cocker, angol énekes és zeneszerző, egy nyomortelepről indult, de szakmát tanult és elkezdett zenével foglalkozni. Nem sikertelenül, mert 1968-ban felfedezik, és az 1969-es Woodstocki fesztiválon már a Beatles A Little Help from My Friends című dalával óriási sikert arat. 

Később minden évben megjelenik egy-egy slágere, és sikeres filmdalai is születnek. 1986-ban ismét filmdal következett: a bluesos hangvételű You Can Leave Your Hat On a 9 és 1/2 hét című filmben, melyben Kim Basinger „vetkőzőszáma” alatt hallható.

 

Echo - Gondolsz-e majd rám? 1967

1962-ben négy műegyetemista gitárzenekart alakít, mely az egyetem vasárnapi táncos délutánjain lép fel. 

Kezdetben angol együttesek sikerszámait játsszák, majd 1964-ben felveszik az Echo nevet, az Echo-2 amerikai műhold után. 1965-ben már a TV képernyőn is szerepelnek. 1967-ben megszületik vitathatatlanul legnagyobb slágerük a Gondolsz-e majd rám, ami a sorkatonák és az egymástól távollévő szerelmesek himnusza lett.

Az 1969-es, első "kis" Rock fesztiválon, az egyetemi színpadon együtt lépnek fel az Illéssel és Atlas-szal, és végül ez lett a búcsú koncertjük is.

2020. július 1., szerda

Norman Greenbaum - Spirit in The Sky 1969

Az 1969-es év aranylemeze a UK listán, Norman Greenbaum, amerikai zenész első és talán legnagyobb slágere volt,  melyben a kemény gitár riff és a gospel mesteri alkalmazása volt a siker kulcsa. Greenbaum a Bostoni egyetemi zenekarban kezdett zenélni, majd Kaliforniában próbált szerencsét, és 1969-ben itt köszöntött rá a siker. 

A dal keresztény, spirituális témájú, mely elég nagy kontraszt a kemény rockos hangzás mellett. Az abban a korban újdonságnak számító torzító a gitárban, a dalon végig vonuló taps és a gospel különleges zenei mix tette sikeressé a dalt.

Simon & Garfunkel - Sound of Silence 1966

1957, két 16 éves New York-i középiskolás, az akkoriban nagyon népszerű Tom and Jerry néven együttest alakít. Megírják első közös számukat a Hey Schoolgirl-t, ami különösebb sikert nem hoz nekik. 1963-ban , már Simon and Garfunkel néven , kiadják első közös albumukat a Wednesday Morning, 3PM, amelyen akusztikus kísérettel szerepel a Sounds Of Silence című dal.

Az album nem aratott sikert, így a fiúk elváltak. A dalt időközben ujra hangszerelték és el kezdték játszani a radiok, ennek hatására ismét összeálltak és 1966-ban kiadták az áttörő sikert hozó Sounds Of Silence albumot, mely több nagy slágert is adott, köztük a címadó dalt.Elton John - Goodbye Yellow Brick Road 1973R.I.P. DIANA....1961.07.01--1997.08.31

A dal, a pályafutása során több híresség búcsúztatóján szerepelt. Elton John, Marilyn Monroe halálának 11 évfordulójára írta az eredeti, 1973-as Goodbye Yellow Brick Road című dalt, de Janis Joplin halálára emlékezve is előadta.

Utoljára, Lady Diana 1997-es temetésén, a dal új ruhát kapott , a "Goodbye Norma Jean" kezdő szöveget a "Goodbye England's Rose" váltotta, és a "candle in the wind" szókép, ami Janis Joplin búcsúztatásán hangzott el először, lett a címe. A dal azokért szól, akik híresek, fiatalok voltak, de sikereik csúcsán kellett elmenniük. 

A Goodbye Yellow Brick Road Elton John hetedik (dupla) nagylemeze 1973-ból. Elton John legjobb és legkedveltebb albumának tartják; ez a legeladottabb lemeze, 31 millió eladott példánnyal. 

2020. június 30., kedd

Led Zeppelin - Rock and Roll 1971

A kritikusok, a legdinamikusabb hard-rock dal címet adták 1971-ben a Led Zeppelin negyedik albumán megjelent dalnak. A studió felvételeken a Rolling Stones orgonistája is szerepelt, mint vendég zenész. 

Egy spontán jam során született a dal, miután Jimmy Page gitáros és Robert Plant énekes egy szabad félórájukat örömzenéléssel töltötték. Miután bemutatták a csapatnak, nem volt kérdés, hogy lemezre kell venni. 


A klasszikus rock and roll ritmus és Plant mindent lehengerlő színpadi előadása minden koncerten tombolást váltott ki.

 

Locomotív G.T. - Neked írom a dalt 1975

1975-ben megjelent a negyedik albumuk, a Mindig magasabbra. A címadó dal mellett az album legismertebb dalai az alábbiak: Szólj rám, ha hangosan énekelek, Neked írom a dalt, Álomarcú lány, Egy elfelejtett szó.

1973-76 közötti időszak a legnagyobb sikerek korszaka volt az együttes életében. 1974-ben kiutaztak Nagy-Britanniába, ahol tévéműsorokban szerepeltek, koncerteztek és lemezfelvételeket készítettek. Ezt egy három hónapos amerikai turné fejelte meg, ami szédítő sikerekkel kecsegtetett: Jimmy Miller, a Rolling Stones impresszáriója karolta fel egy új, angol nyelvű lemeztervüket. A munkálatok azonban végül félbeszakadtak – a szocialista kultúra vezetése letiltotta a lemez kiadását – ráadásul Barta Tamás úgy döntött, hogy nem tér haza, és kint épít karriert. Helyettesítésére a Generálból érkezett Karácsony János, és már az ő közreműködésével készült az 1975-ben megjelent negyedik album, a Mindig magasabbra.

2020. június 29., hétfő

Los Bravos - Black is Black 1966

A dalt, a tipikusan egy slágeres zenekar, a madridi és mallorcai zenekarokból alakult Los Bravos adta elő. A szöveg egyszerű, a dallam fülbemászó, és az énekes Mike Kogel hangja, kicsit Gene Pitneyre hajazva, egyedien szól ....mi kell meg egy slágerhez? 

A dalt sokan feldolgozták, a 80-as évek DJ-i is szívesen játszották . A Belle Epoque nagy sikerű feldolgozása is lista vezető volt több héten át.

Ram Jam - Black Betty 1977

A dal alapja, egy 18. századi munkadal, amely később katonai parádékon menetdalként szerepelt, amiben a "Black Betty", egy különleges karabély beceneve volt. Több verzióban feldolgozták, volt capella, folk és rock változata is. A rock változatok közül talán a Ram Jam amerikai rock együttes változata a legnépszerűbb.

A Ram Jam egy 1977-ben alakult New Yorki rock együttes. Kiváló zenészekből állt,  akik nagyon változatos zenei stílusú együttesekből érkeztek. Néhány albumuk jelent meg, de igazán nagy sikert csak a Black Betty-vel értek el, és ez az amivel beírták magukat a rock történelembe.

 

Aphrodite's Child - Rain & Tears 1968

1967-ben, három görög zenész, köztük olyan nevek, mint Vangelis és Demis Roussos, úgy dönt, hogy az országukban hatalomra került diktatórikus rendszer elől Párizsba települnek és megalakították az Aphrodite's Child nevü együttest. 

Az együttes rővid életü volt, de az egyik legsikeresebb albumuk, a 666, a progressziv rock legjobbjai kőzé került, több TOP10-es számot jegyezve. A Rain And Tears számuk is ezek közé tartozik, amely a korabeli házibulik kötelező romantikus, összebújós dala volt, végtelenre állítva.