2020. október 8., csütörtök

Janis Joplin - Move Over 1970

A dal a halála után hat héttel, 1970-ben megjelent, nagysikerű Pearl című albumának nyitó száma volt.

Joplin egy texasi kikötővárosban, középosztálybeli polgári családba született, és mindössze hatéves volt amikor már a helyi templomi kórusban énekelt (csengő szoprán hangon). A zene azonban kamaszkoráig másodlagos volt számára. 1960-tól a Texas Egyetemen tanult, ahol diplomát ugyan nem szerzett, de énekesi karrierje megkezdődött: barátaival gyakran énekelt folkot és bluest. 1963-ban San Franciscoba költözött, amely az 1960-as évek hippi kultúrájának középpontja volt. Karrierjét és egészségét egyaránt tönkretette alkoholizmusa és kábítószer-függősége. 27 éves korában Los Angelesben, kábítószer-túladagolás miatt érte a halál. Hamvait – végakaratának megfelelve – a Csendes Óceánba szórták.

2020. október 7., szerda

Pink Floyd - Mother 1980

 

1982-ben bemutatott The Wall című filmmusical, mely a Pink Floyd együttes The Wall (1979) című stúdióalbuma és Roger Waters forgatókönyve alapján készült. A film közel 15 percnyi animációs részeket is tartalmaz, melyeket Gerald Scarfe grafikus tervezett és készített az együttes számára az albumhoz és a koncertekhez.

A kritikusok szerint, ez a 12 millió dolláros produkció nem egy koncertfilm, hanem egy hanganyag szemkápráztató adaptációja. A Fal, a főszereplő Pink, egy megkeseredett és elidegenedett rocksztár történetét meséli el. A "Mother" című dal arról szól, hogy Pink elidegenedésének egy része abból adódik, hogy az őt egy mindentől óvó és védő, egyedülálló anya nevelte fel, aki a második világháborúban elvesztette férjét, Pink apját. A dal Pink (Waters hangja) és édesanyja (Gilmour hangja) beszélgetését meséli el.

Creedence Clearwater Revival - Up Around The Bend 1970

 

Az 1970-es dal a nagy sikerű Cosmo Factory című albumukon jelent meg először, később kiadták kislemez változatban is. A dalt, mint megannyi CCR számot, a gitáros énekes John Fogerty jegyez. A zene jellegzetes Creedence hangzás és a hagyományos rock and roll dalok alapritmusának keveréke.

A kezdő gitár riff népszerűségét mutatja, hogy több neves művész feldolgozta és csaknem egy tucat film zenei anyagában szerepelt az évek során. A dal az utazó zenekarról szól és egy vidám invitálása a barátoknak, hogy csatlakozzanak hozzájuk és osztozzanak az élményben.

Minden koncertjük bemelegítő száma volt. Az európai turnéjukon a közönség minden alkalommal követelte.