2020. április 25., szombat

Freddy Cannon - Palisades Park 1962

Az 1962-es dal, egy múlt század eleji New Yorki látványosságról szól, egy szerelmi történeten leresztül, a Palisades Parkról. Az 1985-ben épült vidám park, a New Yorki Manhattannel szemben lévő sziklás partszakaszon üzemelt 1971-es bezárásáig, ma luxus apartmentek sora épült ezen a részen. 

Az előadó Frederick Anthony Picariello, Jr. , művész nevén Freddy Cannon amerikai rock and roll énekes volt. A hatvanas évek elejének ismert és ünnepelt előadója volt, több dallal jelent meg a slágerlistán, de igazán csak a Palisades Park volt amely örökéletű nyomot hagyott a hatvanas évek zenéjében. 

 

 

2020. április 24., péntek

Vangelis - Chariots Of Fire 1981

Noha a hasonló című, hét Oscar díjra jelölt 1981-es film, az 1924-es nyári olimpia idején játszódó történelmi alkotás, mégis Vangelis modern hangzású műve, tökéletes zenei hátteret ad a filmnek. A filmet a magyar mozik is nagy sikerrel mutatták be, Tűzszekerek címmel. A film két brit sportoló gigászi küzdelmét mutatja be a nagy gazdasági válság és a már éledő fasizmus idején.

A zene az 1980-as évek népszerű elektronikus hangját használja, a szintetizátor és a zongora alkalmazásával. A film címe ikonikussá vált, mint ahogy a zene is, amelyet később a reklám filmekben és televíziós show-kban használták különböző változatokban.

Vangélisz Papathanaszíu vagy csak röviden Vangélisz (latin betűs átírásban, valamint világszerte ismert nevén: Vangelis, született: Evángelosz Odiszéasz Papathanaszíu, Oscar-díjas görög zeneszerző, az elektronikus zene és a new age stílusának kiemelkedő alakja és a világhírű Aphrodite’s Child alapító tagja. 

 

Cream - NSU 1966

Az 1966-os bemutatkozó dalukat, a basszusgitáros, Jack Bruce írta. Jack valójában a zenekar első próbájára írta a dalt, amely az egyik olyan szám volt, amit a zenekar a kezdetektől játszott a koncertjein. N.S.U. rövidítés a "Non-Specific Urethritis", a nemi betegség egyik formájának neve, amelyben Eric Clapton szenvedett abban az időben. A fiúk, nyilvánvalóan  jól szórakoztak ezen és azt hitték, hogy ez egy jó cím a dal számára, de a kritikusok nem osztották ezt a véleményt.

1966-ban alakult a rövid életű háromtagú szuper group, az angol Cream . Három olyan kiváló zenész alakította, mint Eric Clapton, Ginger Baker és Jack Bruce. Pályafutásuk alatt négy albumot adtak ki, melyek a rock generáció és a gitáriskolák anyagának alapművei lettek. A Cream hangzását a blues, a popzene és a pszichedelikus rock sajátos ötvözése jellemezte.

Több platina albumot jegyeznek és minden neves hard rock előadó példaképének tekintette őket a Deep Purple-től a Led Zeppelinig. Sajnos már csak Eric Clapton van életben, mert éppen ma távozott Ginger Baker dobos. R.I.P.

 

V'Moto-Rock - Várj míg felkel majd a nap 1980

Az 1980-as dal az együttes V'Moto-Rock II. albumon jelent meg, amely talán a legsikeresebb dalokat tartalmazta. Ez már igazi visszatérés volt ahhoz a stílushoz amit Rózsi és a hangja talán legjobban kedvelt, amiben otthon érezte magát.

A V’Moto-Rockot 1977-ben alapította a Bergendy együttesből kilépett Demjén Ferenc az addigi V’73-ban játszó Herpai Sándorral és Lerch Istvánnal.  A V’Moto-Rock egy supergroup volt, bár a magyar fajtából, hiszen a neves zenészek ugyan már sikeresek és ismertek voltak korábbi zenekaraikból, de a hanglemezgyár zenei politikája miatt addig maradandót nem nagyon alkothattak. 

 

A névben szereplő V betű arra utalt, hogy az együttest a Volán támogatta. 1979-ben az Osibisával turnéztak, és emellett Kovács Kati és Katona Klári lemezein működtek közre. 1988-ban a V’Moto-Rock feloszlott, Demjén Ferenc pedig folytatta szólókarrierjét,

2020. április 23., csütörtök

Electrosoniks - Song Of The Second Moon 1960

1960-ban a The Fascinating World of Electronic Music című albumon jelent meg a világ az első elektronikus zenéje, melyet a Philips NatLab elektroakusztikai laboratóriumában, a kor csúcstechnikájának számító berendezésekkel vett lemezre Dick Raaijmakers holland zenész. A holland muzsikus az elektronikus zene egyik úttörője volt. Művészneve Kid Baltan, ami – lássuk be – sokkal könnyebben kimondható, mint a születési neve. Tom Dissevelttel közösen létrehozták az Electrosoniks formációt. 

1954 és 1960 között Dick Raaymaker az elektroakusztikus kutatás területén dolgozott a Royal Philips Electronics Ltd. NatLab-ban Eindhovenben (Hollandia), és a Kid Baltan álnéven készítette a legelső elektronikus popzene néhányat. Ők játszották a Delta főcímzenéjévé vált dallamot. Dick Raaymakers 2013-ban 83 évesen halt meg. Hosszú pályafutása elsősorban az elektronikus zenei kísérletekről szólt.

A régi Delta című tévés műsorra még sokan emlékeznek. A hétvégi tudományos magazin sok érdekessége mellett nagyon jellegzetes volt a főcíme is, a felvillanó képkockák és a zene több generációnak is sokat jelentette. Erre a zenére Belohorszky Károly, a Rádió technikai rendezője bukkant rá, ugyanis ő kapta a feladatot, hogy keressen valami főcímzenét a képekhez. Egyébként Belohorszky a felkérés előtt pár évvel, Csehszlovákiából hozta a lemezt, mivel a hatvanas években nálunk elektronikus zenét nem nagyon lehetett beszerezni.

A városi legenda szerint a a műsorvezető Kudlik Júlia egyszer betért egy vendéglőbe, ahol egy cigányzenekar eljátszotta neki a műsor főcímdalát brácsán, cimbalmon és hegedűn.

2020. április 22., szerda

Corvina - Álmaidban 1977

A magyar beat legendák közül, a Corvina együttest, 1966-ban alakították a Soltész testvérek Rangers néven, majd politikai nyomásra módosították a zenekar nevét. 

Kiváló zenészek játszottak benne, mint a későbbi Generálos Novai, és Szigeti Ferenc. Legsikeresebb számuk az Álmaidban visszatérek, a 1977-es Metronom fesztivál sikerszáma volt, ami után egy évvel fel is oszlottak. Állandó székhelyük a MOM székházban volt, ahol mindig teltházas bulik voltak.

 

Led Zeppelin - Whole Lotta Love 1969


1969, a US lemezpiacon megjelent a Led Zeppelin II albumának siker dala, a klasszikus hard rock, és az együttes talán legjobb száma, a Whole Lotta Love. A számot bluesos alapok és kemény gitár riffek jelemzik. 

 

A sikert egy kicsit beárnyékolta a Willi Dixon jegyezte You Need Love című blues számmal való hasonlósága. Végül is a plágium pert elvesztették, de ez semmit nem von le a zenei teljesítményből. A rockzene 500 legjobb száma között ott van, a hatvanas nagy generáció ikonikus dala.


 

2020. április 21., kedd

Kylie Minoque - The Locomotion 1987

Little Eva 1962-es amerikai slágerének feldolgozásával debütált 1987-ben a nemzetközi lemezpiacon az ausztrál énekesnő. A lemez Ausztráliában hét hétig listavezető volt, és ez volt a legtöbbet eladott kislemez az országban az 1980-as években. 

 

Minogue-ot a legtöbb eladással rendelkező ausztrál női előadóként tartják számon. Pályafutását gyermekszínészként kezdte az ausztrál televízióban, szappanoperákban szerepelt és csak 1987-ben kezdte  énekesi karrierjét. A siker nem maradt el, gyakran illetik a „Pop Hercegnő”-je („Princess of Pop”) vagy a „Pop Istennő”-je („Goddess of Pop”) becenevekkel.

 

Melbourneben, Ausztráliában született, de sok évig élt és dolgozott az Egyesült Királyságban az 1990-es évek óta. Ez idő alatt kiadta a saját nevével fémjelzett Kylie Minogue című albumot 1994-ben és az Impossible Princess-t 1997-ben. Mindkét lemez pozitív kritikákat kapott, míg az utóbbit sokan a legszemélyesebb és legjobb munkájának tartját. 

 

Néhány éve mellrákot diagnosztizáltak nála, ami miatt a turnékatt kellett lemondania.  Minogue-ot az Egészségügyi Tudományok tiszteletbeli doktori címével tűntette ki az Anglia Ruskin egyetem azért a munkájáért, melyet a mellrákra való figyelemfelkeltésnek szentelt. Ezután 2011 novemberében az ARIA Music Awards 25 éves évfordulóján az Ausztrál Hanglemezgyártók Szövetsége Minogue-ot beiktatták az ARIA Hall of Fame-be.

Omega - Kiabálj, énekelj 1968

Az 1968-as táncdalfesztivál sikerdala volt. Az Omega ebben az évben, Magyarországon elsőként adta ki önálló albumát, Trombitás Frédi és a rettenetes emberek címmel. Bár ebben az időben az Illés, Ezek a fiatalok című albuma megelőzte, de azon más előadók is szerepeltek.

 

 Az Omega 1962-ben, két gimnáziumi osztály zenekarból alakult, és az elején sorsolással döntötték el, hogy ki milyen hangszeren fog játszani. A névválasztás is érdekes volt, mert az első Műegyetemi bemutatkozáskor, a zenekar egyes tagjai csak a plakátról tudták meg először, hogy Omega az együttes neve. A mai napig aktív zenekar, a legrégebbi és leghosszabb életű magyar együttes.

 

2020. április 20., hétfő

Cserháti Zsuzsa - Charlie - Száguldás, Porsche, Szerelem 1984

Az 1984-es Szálka hal nélkül című magyar film főcím dala volt, melyet a második generációs  magyar énekesek közül két népszerű előadó, Cserháti Zsuzsa és Horváth Charlie énekelt. 

A rövid de annál sikeresebb pályát maga mögött tudó tragikus sorsú énekesnőt 1972-ben ismerte meg a magyar közönség. A hetvenes években fesztiválokat nyer és több lemeze megjelenik. A nyolcvanas években a művészi pályája kicsit derékba tört, az akkori hanglemezpiac urai nem adtak teret a művészetének. Néhány rádiófelvételt rögzítenek vele, és ekkor éneklik fel Charlie-val ezt a dalt is. A kilencvenes években ő a nagy visszatérő, és a Hamu és gyémántok című albuma aranylemez lett, és a Sony figyelmét is felkelti, akik szerződést ajánlanak neki. Ekkor több válogatás lemeze megjelenik. Sajnos a sikert nem élvezhette sokáig, mert 2003-ban tragikus körülmények között meghalt. R.I.P.

Felirat hozzáadása