2020. július 18., szombat

Herman's Hermits - Dandy 1966

A Kinks angol rock együttes 1966-os nagy slágerét még ugyanabban az évben lemezre vette a Herman's Hermits brit tini zenekar is. A siker nem maradt el, mivel az egyébként is fülbemászó slágert, egy bájos gyerekekből álló zenekar adta elő. Nem kis szerepe volt a sikerben a sármos Peter Noonnak, aki egyébként is a tini rajongók kedvence volt a megragadó stílusával és személyiségével. 

Mindkét zenekar előadásában óriási sláger volt a dal, mind Európában, mind az USA-ban. Bár a kritikusok inkább azt a kombót választották volna, ha Ray Davis, a Kinks énekese, a Herman's Hermits együttessel adta volna elő.(?) A dal bekerült az "1000 dal amit hallanod kell mielőtt meghalsz" népszerű válogatásba, mint a hatvanas évek stílusát meghatározó dal.

 

Paul McCartney & The Wings - Mull of Kintyre 1977

A 60-as évek végén, amikor a Beatles tagjai már mind a saját útjukat keresték, Paul vásárolt egy csodálatos vidéki házat és farmot a nyugat-skóciai Kintyre félszigeten. Itt rendezte be családi otthonát, ahol gyermekeiket nevelték Lindával, és itt rendezte be saját lemez stúdióját is. 

A dal erről a gyönyörű skót vidékről szól, ahonnan Paul ősei is származnak. A zene nagyszerű kombinációja a skót folk zenének és Paul lírai előadásának. A megszólaló kórusban egy igazi helybéli falusi zenekar szólal meg, ami még autentikusabbá teszi az előadást.
Rolling Stones - 19th Nervous Breakdown 1966

1966-ban jelent meg, és azonnal sláger lett a UK-ban. Az összes zenei fórumon az elsők között emlegették, és 1966-ban az egyike lett az öt mega slágernek amelyeken a Beatles-szel osztozott. 

A dal a híres British invázió néven emlegetett időszakból való, amikor számos brit együttessel együtt a Rolling Stones is részt vett az amerikai zenei piac meghódításában. Az 1965-ös koncertsorozatuk máig meghatározó az együttes amerikai megítélésében. Ez a koncertkörút, és az ezalatt kiadott album, az Aftermath, hozzájárult a Rolling Stones mai napig töretlen sikeréhez.

2020. július 17., péntek

Deep Purple - Highway Star 1972

Az 1972-es Machine Head című albumuk leggyorsabb ritmusú száma, a mely méltán vált az egyik legkedveltebb drive-rock zenévé. Az orgonista Jon Lord szerint, a dalban végig megszólaló orgona és gitárszólók, klasszikus, Bach-féle akkord sorozatok. Sokan ezt az első speed metal számnak, a heavy metal zene kezdetének tartják, bár a zenekar később sem tartotta ezt metal számnak.

Maga a dal, az együttes 1971-es koncert turnéján, a turné-buszon született, ahol Blackmore egy akusztikus gitáron komponálta meg a későbbi gitár és orgona riff alapjait. Ez azután született, amikor egy újságíró tudni szerette volna, hogyan is születnek a dalaik. Megmutatták neki...

 

A dalnak több live és cover verziója született, számos előadó feldolgozta, bár az eredeti sikert nem tudták túl szárnyalni. A 100 legjobb gitárszóló között tartják számon, a Guitar World magazin listáján a 19.

Omega - Gyöngyhajú lány 1968

1968-ban a Presser-Adamis szerzőpáros megírja, talán az egyik nemzetközileg legismertebb magyar rock dalt, a "Gyöngyhajú lány" ("The girl with pearly hair") -t. 

A dal a legsikeresebb Omega album, az 1969-es 10000 lépés egyik sláger dala lett. Megjelent az Omega(Red Star) angolnyelvű lemezén, de több kelet európai nyelven is. 

Több neves előadó feldolgozta, többek között a német Scorpions, de született plágium per is belőle, melyet Kanye West hip-hop énekes jegyzett és vesztett el.

Chubby Checker - Let's Twist Again 1961

Az 1961-es év legnagyobb slágere igazi zenei bomba volt. A dallal Chubby Checker amerikai rock and roll énekes feltette a koronát, az 1960-as The Twist című dallal indult táncőrület sikersorozatára. A dal olyannyira sikeres volt, hogy Grammy díjat kapott a Legjobb Rock And Roll Lemez kategóriában. Számtalan feldolgozása született, és a mai napig a retro rádiók legnépszerűbb felvételei között találjuk.

Chubby Checker (eredeti neve, Ernest Evans) egy Dél-Karolinai kisvárosban nőtt fel, ahol nagy hagyománya volt az utcazenének. Kezdetben sarki zenészekkel adott elő  Jerry Lee Lewis, Elvis Presley and Fats Domino számokat, majd a zeneiskolában osztálytársaival alakított zenekarral próbálkozott. Végül egy 1959-es újszerű dallal (The Twist) beírta magát a rock and roll hírességek közé. Az egy évvel később megjelent folytatás a Let's Twist Again 1961 legsikeresebb lemeze lett.

2020. július 15., szerda

Shadows - Theme for Young Lovers 1964A 60-as években az instrumentális zenét játszó gitárzenekarok közül messze a legsikeresebb az angol Shadows együttes volt. Kezdetben Cliff Richarddal, később nélküle, saját szerzeményekkel, a hetvenes évektől kiváló feldolgozásokkal kerültek a listákra.

Az 1964-es Wonderful Life című film zenei anyagában szerepelt a Theme For Young Lovers című szám, mely a korabeli házibulik népszerű száma volt. A filmet, melyben a Shadows és Cliff Richard is szerepelt, több népszerű nyári nyaralóhely népszerűsítésére használták.

0

Beatrice - Gyere kislány, gyere! 1977

A hetvenes évek magyar diszkó korszakának egyik népszerű együttese volt, eléggé paradox módon, a későbbi babos kendős és csirkedarálós Beatrice. 

A Beatrice 1969-ben alakult lányzenekarként. Az alapító Csuka Mónika mellett olyan, később népszerű előadók is szerepeltek, mint Szűcs Judit, aki orgonán játszott. 1971-ben Nagy Feró feleségül vette Csuka Mónikát, és ezután a lányok sorban kikoptak az együttesből, és lassan kialakult az ős-Beatrice, mely már a rock műfajban próbálkozott.

Csuka Mónika a Mikrolied Vokálban próbált szerencsét, Feró pedig a Beatricét élesztette fel, immár a rock műfajában. Nagy sikerű daluk, a Gyere kislány gyere, a diszkó korszak egyik nagyon kedvelt magyar dala volt.

Beatles - Some Other Guys 1963


A dalt, amely Richie Barret amerikai énekes 1962-es szerzeménye, a Beatles a korai években szívesen játszotta a koncertjein. A gombafejű négyes ekkor még csak egy volt az angol merseybeat csapatok közül. A híres Liverpooli Cavern Club közönségének tetszésnyilvánítása a koncertjeiken, azonban már előjelezte egy korszakformáló jelenség születését. Itt a klubban készítette a dalról a koncertfelvételt a brit Granada Televízió, mely az első történelmi jelentőségű filmfelvétel volt az együttesről. A dal csak szalagon került rögzítésre 1963-ban, és később az 1994-es Live At BBC albumon jelent meg lemezen.

A klubban készített koncertfelvételen először szerepelt a dobok mögött Ringo, akit elég vegyes érzelmekkel fogadott a közönség, és a dal utáni szünetben hallható a "We want Pete!" bekiabálás, azaz visszakövetelték az egy héttel korábban lapátra tett Pete Bestet, a korábbi dobost, aki a Hamburgi éveket végigcsinálta az együttessel, és sajnálatos módon, a célszalag előtt tették lapátra.

 

 

2020. július 13., hétfő

Bee Gees - Stayin' Alive 1977

1977-ben, a diszkó korszak hajnalán, a Bee Gees is a kor divatjának és a zenei piac igényeinek megfelelően elkészíti a saját diszkó albumát, a Satuday Night Fever. Ez az album volt  amely bevezette az együttest a diszkó pultok kedvencei közé. A sikerére jellemző, hogy ebben az évben az album több dala vezette a slágerlistákat.

Később, 1977-ben elkészült az első diszkó film is, a Saturday Night Fever, amit a magyar mozik Szombat esti láz címmel játszottak, John Travoltával a főszerepben. A mozifilm már ennek a korszaknak a zenéit használta fel a zenei anyagában. A film zenei összeállításába hat Bee Gees dal is bekerült, melyek meghatározóak voltak a mű kasszasikerében. 

Walker Brothers - The Sun Ain't Gonna Shine 1966

Az 1966-os dalt először Frankie Valli vette lemezre 1965-ben, akkor még mérsékelt sikerrel. majd az idők során számtalan stílusban és előadásban dolgozták fel és adták elő. Filmek és események zenei anyagában találjuk, sőt még a reklám ipar is szívesen alkalmazta a performanszaiban. A dalt beválasztották a 60-as évek 200 legjobb dala közé.

A Walker Brothers-t, három testvér alapította 1960-ban. 1960-70 között voltak aktívak és számos slágerük született ez alatt az idő alatt. Főleg a tengerentúli zenei piacon voltak népszerűek, de a Beatles 1964-es amerikai hódítását ők kompenzálták először, amikor még ugyanabban az évben Angliában sikeres koncerteket adtak.