2020. február 7., péntek

Queen - Radio Ga Ga 1984

1984, a könnyűzene világában a zene mellett egyre fontosabbá válik a szinpadi látvány, a zenei klipp. Talán a rádió volt az utolsó média, ahol még tisztán a hangok élvezete jelentette a zenei élményt. Ez a inspirálta az angol Queen együttes Works című LP-jének első számát. 

 

A szám címét, a szerző, Roger Taylor 3 éves kisfiának a gagyogása adta, mikor a rádióra rámutatva azt mondogatta: Radio Ca Ca. A kezdeti kazettákon is ez a cím szerepelt, később a sértő francia jelentés miatt Radio Ga Ga lett. A zene és a az eredeti video klipp a kritikusok összes díját megkapta. 1985-ben a Live Aid nevű jótékonysági koncert siker produkciója lett. A koncertet, először a világon, egyszerre 1,5 milliárd ember látta élőben.

 

Bonnie Tyler - It's A Heartache 1978

Bonnie Tyler második albuma 1978-ban jelent meg. Rögtön az első dal az It's a Heartache, amely azonnal körbejárta a világot és a toplisták első helyére került. Ez tekinthető Bonnie első világslágerének, melynek sikere a mai napig nem halványult. Koncertjein rendszerint énekli.

 

Az 1970-es évek végén robbant be a popvilágba különleges hangszínével, mely nagyon különlegessé tette dalait. Egyébként rekedtes hangját egy hangszálműtétnek köszönheti, ami után az orvos hetekre eltiltotta az énekléstől és a beszédtől, de Bonnie türelmetlen volt és nem tartotta be az orvos előírását. Ez a hang tette őt világszerte ismertté és sikeressé. 1979-ben Tokióban megnyerte a Yamaha Dalfesztivált (World Popular Song Festival). 

 

2020. február 5., szerda

Simon & Garfunkel - Bridge over Troubled Water 1970


Az 1969-ben komponált dal talán a Simon & Garfunkel duó legismertebb és legsikeresebb dala. A dal az utolsó, azonos című albumukon jelent meg. A lemezfelvétel miatti elfoglaltságuk miatt ebben az évben több koncert felkérést el kellett utasítaniuk, köztük a Woodstocki fesztivált is, amit máig sajnálnak. A dal, az abban az évben megjelent Beatles dal, a Let It Be zenei klónja, amit Simon egy interjúban el is ismert, bár hozzá tette csak az instrumentális része.

A dal születése idején Simon szívesen hallgatta az egyházi gospel zenét. Nem véletlen, hogy a dal szövegében  és zenéjében visszaköszön Claude Jeter gospel szerző "I'll be your bridge over deep water if you trust in me," sora. 

 

Simon eredetileg a dalt gitárra írta, de a lemezfelvételen már áttették zongorára, ami jobban illeszkedett a gospel zenéhez és Garfunkel hangjához. Az eredetileg két versszakos dalt túl rövidnek találták, ezért megtoldották egy harmadikkal, amely Peggy Harperről, Simon akkori feleségéről szólt.

2020. február 3., hétfő

Rolling Stones - Ruby Thuesday 1967

1966-ban az amerikai turnéjukon született a dal, melyet a Jagger-Richard szerző páros írt. Egy évvel később megjelent kislemezen a Let's Spend the Night Together című slágerükkel a másik oldalán. Ez volt az utolsó lemezük, amit az RCA amerikai stúdióban felvettek, mert később már javarészt, a saját stúdiójukban készültek a felvételeik. 

 

A dalt Keith Richard írta kedvesének Linda Keithnek, akibe reménytelenül szerelmes volt 1966-ban. Később nagyon sok híres előadó feldolgozta, akiknek sikerült a dallal a népszerűségi listákra felkerülni. Kellemes hangszerelése és romantikus szövege méltán tette örökéletű slágerré.


Move - Brontosaurus 1970

A hatvanas évek végén egyre népszerűbbek lettek a hard-rock és pszihadelic-rock együttesek. Ezek közé tartozik az angol Move is, amely kiváló zenészekből verbuválódott a hatvanas évek végén, többek között Jeff Lynne a későbbi ELO formáció frontembere is itt kezdett. 

 

Bár csak néhány éves munkásságot tudhatnak maguk mögött, de azért az irányzat kedvelőinek hagytak néhány népszerű szerzeményt örökségül. A Brontosaurus című zenéjük, a hagyományos gitár riffre épülő, erőteljes ének és kísérőzenét használó szokásos hard-rock slágerekhez hasonló szerzemény. A dal volt az első olyan Move zene, amelyben Jeff Lynne a szóló énekes. Albert Hammond - It Never Rains in Southern California 1972

1972-ben, az angol származású gibraltári szerző, Albert Hammond, azok után, hogy számtalan neves előadónak írt sikeres dalokat, megjelenteti első olyan saját szerzeményét, mely rögtön top hit lesz a világ médiáiban. A dalból egy visszatérő sláger lesz a hetvenes években, mert még öt alkalommal felkerül a népszerűségi listákra. 

 

Maga a dal, egy olyan művészről szól, aki Kaliforniába költözik és nagy reményekkel Hollywoodban próbálkozik, de a remélt siker elkerüli. Hammond talán a saját előadói karrierjét siratja ebben a számban, mert ő számtalan művészt juttatott a csúcsra a nekik írt zenével, míg ő maga mindig árnyékban maradt.

 

2020. február 2., vasárnap

Pop Tops - Mamy Blue 1971

Egy 1969-es francia dalt, 1971-ben egy spanyol együttes, a Pop Tops formáció vitt sikerre. Olyannyira, hogy európában több millió példányban kelt el abban az évben. A dal előző francia és olasz változata, bár neves előadók tolmácsolták nem volt túl sikeres. 

 

Az 1967-ben alakult Pop Tops spanyol együttes a hatvanas évek végén és a hetvenes évek elején főleg instrumentális zenét játszott. Egy nagy slágerük született, a Mamy Blue angol nyelvű feldolgozása, de ez beírta őket a pop zene örökéletű zenéi közé.

Tátrai Band - New York, New York 1989

Charlie talán legismertebb, és legsikeresebb dala volt, az 1989-ben írt, de csak az 1991-es Tátrai Band  albumon megjelent szám. Charlie 1989-ben került a zenekarba, a korábbi énekes kiválása után. A debütálása ezzel a dallal fergeteges sikert hozott neki és a Tátrai Bandnek egyaránt. Ettől kezdve viszont nem volt megállás. A sikeres országos turnék végállomása rendre a telt házas Budapest Sportcsarnok vagy a Kongresszusi Központ volt. 

 

Az időközben változó tagságú Tátrai Band egymás után készítette albumait, melyek közül több aranylemez lett. A zenekar teljesen egyéni hangzást hozott létre. Ennek alapja a két zeneszerző, Tátrai és Pálvölgyi sajátos, egymást remekül kiegészítő zenei világa volt. Ehhez jött az együttes igen képzett tagjainak közös megszólalása, s Charlie különleges orgánuma. 

 

Spencer Davis Group - Gimme Some Lovin' 1966

 Mint ahogy a nagy slágerek születni szoktak, úgy született a Spencer Davis Group 1966-os dala is. A fiúk egy délelőtti élményzene közben, néhány óra alatt lemezkész dalt kovácsoltak abból az orgona riffből, amit aznap reggel Steve Winwood lepötyögött a hangszerén.

 

A Spencer Davis Group 1963-ban alakult Birminghamben, az angliai a blues és a soul hazájában. Nem véletlen, hogy a zenéjükben ez az irányzat jelent meg markánsan. Az alapító Spencer Davis gitáron, míg a két Winwood testvér, Muff gitáron és Steve, aki később a Traffic frontembere lett, orgonán játszott. 1963-69 közötti időszakban voltak igazán sikeresek, ebben az időben több slágerük is megjelent. Az együttes egyike volt azoknak a nyugati zenészeknek, akik magyar színpadon is kiállhattak a hatvanas években.


A 60-as évek végén a felpuhuló diktatúra, "cirkuszt a népnek" irányvonala a hazai koncert színpadokra hoz sikeres külföldi zenekarokat is, Luis Armstrong, a Nashville Teens után a britt Spencer Davis Group is koncertet ad a Kisstadionban 1967-ben. A kivonult nagyszámú rendőr, munkásőr és ifjugárdista jelezte, hogy a rendszer félt, és a koncert végére 122 embert őrizetbe vettek, annak ellenére, hogy a közönség fegyelmezett volt. A koncerten olyan sikerszámok hangzottak el mint a Keep On Running, a Gimme Some Lovin slágerek.