2019. december 14., szombat

Neoton - Egyszer véget ér az út 1972


Az ős-Neoton legjobb felvételeinek egyike. Az akkori tagok : Balázs Feco,Pásztor László,Galácz Lajos,Som Lajos;Debreceni Gábor, mind kiváló és képzett zenészek voltak. Később mindannyian neves hazai együttesekben sikeres zenészként szerepeltek.


A Neotont, 1965-ben két közgázos fiatal, Pásztor László és Galácz Lajos az akkori divatnak megfelelően egy Mikulás-napi egyetemi versenyre beatzenekart alapított, a Neotont.Balázs Fecó billentyűssel kiegészülve 1968-ban megnyerték az Országos Ki mit tud? vetélkedőt a Nekem eddig Bach volt mindenem című dallal. Ugyanebben az évben még megjelent a Kell, hogy várj, a Neoton első nagy sikere...

Glenn Medeiros - Nothing's Gonna Change My Love for You 1987

Amikor 1986-ban, egy Hawaii helyi rádió tehetségkutató versenyén, előadta az 1984-es George Benson szerzeményt, még csak 16 éves volt. A médiában akkora sikere volt, hogy két hónap múlva már az egész világ megismerte a nevét. A 80-as évek romantikus és érzelmes diszkó slágereinek egyike volt.

Glenn Mederios, ez a portugál származású amerikai srác, már 10 éves korától az apja városnéző buszán szórakoztatta dalaival a túristákat Kauai szigetén. Szülei unszolására 16 évesen jelentkezett egy tehetségkutatóba, ami meghozta a világhírt számára. Rövid zenei karrier után a tanári pályát választotta, ahol szintén sikereket ért el, jelenleg a Honolului egyetem professzora, és egy iskola igazgatója.

 

2019. december 13., péntek

Generál - Százéves kút 1972

Az ős-Generál 1971-ben akkor alakult, amikor a magyar pop-életben sorra szűntek meg és jöttek újabb együttesek.  Ebben a dalban még Karácsony János énekel, aki később 1974-ban az LGT-hez igazolt. 1975-ben Révész Sándor a Piramis tagja lesz, és 1976-ban a Mikrolid Vokál is távozik, majd megalakul az új-Generál.

 

A Generál a Ferm és a Zé-Gé együttesek tagjaiból jött létre. Az 1972-es Ki mit tud?-on tűntek fel a „Mit tehet az ember” c. dalukkal. Első lemezük és koncertturnéik sikere alapján, egy pillanatig sem lehetett kétséges, hogy az év legnagyobb felfedezettjeinek számítottak. Szinte gyerekfejjel csöppentek be az akkori cenzúrázott és fafejek által sakkban tartott zenei világba.

 

 A hetvenes években a pop és rock zenészek egyébként sem tartoztak a "rendszer" kegyeltjei közé. A médiákat kiskirályok uralták, terrorizálva az úgynevezett "könnyű zenét". Egy tollvonással vagy egy szemöldökrántással, fejek hullhattak a porba, és útlevelek kerülhettek a szemétkosárba.

 

Közösen léptek fel a Mikrolied női vokállal, a legjobb magyar beatcsajokkal, Szigeti Edittel, az első magyar női szólógitárossal vagy Bódy Magdival.

Men At Work - Down Under 1980

 

Az 1980-as dal címét, egy ausztrál és új-zélandi szleng megnevezése adta. A dal szerzője és előadója a Men At Work nevű ausztrál rock együttes volt. 1981-ben az ausztrál sláger lista vezető dala volt, de csak 1983-ban futott be az európai és amerikai zenei piacon. 

 

A szövege egy világutazó ausztrálról szól, aki olyan emberekkel találkozik akik érdekesnek találják az országát. Az ausztrálok minden sport és egyéb találkozón, mint patrióta dalt éneklik. A Land of Down Under az első ismert területe volt Ausztráliának, amikor a nagy felfedezések korában az európaiak eljutottak ide.

A Men At Work rock együttes, mely igazán képzett zenészekből állt 1979-ben alakult. Eleinte instrumentális zenét játszottak, ahol klasszikus hangszereken is játszottak.  1979-86 között volt igazán aktív, egyetlen nagy slágerük a Down Under volt, mely elég volt ahhoz, hogy bekerüljenek az Ausztrál Hírességek Halljába. 

 

 

2019. december 12., csütörtök

Zé-Gé - A mi vonatunk (Metro) 1968

A hatvanas beatlegendák sorában jegyzik a rövid életű Zé-Gé együttest, A csapat 1968-ban alakult. Az együttes elnevezése a zenegimnázium szó „házi” rövidítése volt. 

Alapító tagjai, a későbbi Generál együttes tagjai, Várkonyi Mátyás (gitár, billentyű), Novai Gábor (ének) voltak. Saját szerzemények mellett az akkor divatos Kinks, Rolling Stones, Beatles és Bee Gees dalokat játszottak. Állandó klubjuk a Láng Gépgyárban volt. 

 

Sajnos egyetlen kislemezük jelent meg („A mi vonatunk”), melynek másik oldalán Harangozó Teréz énekelt. Szerzőként ők jegyzik a „Balatoni nyár” című slágert is, melyet a Hungária vitt sikerre. A Zé-Gé a későbbi idők folyamán több neves zenészt tudott soraiban…..

Sonny & Cher - Little Man 1966


1966-os listavezető dal volt, a Sonny&Cher énekes duo slágere. Nagyon népszerűek voltak amerikában, saját show műsoruk és számtalan közös albumuk jelent meg. Az első nagy sikerszámuk, az 1965-ös I Got You Babe, hozta meg az igazi ismertséget a párosnak. 

 

1962-ben egy Los Angelesi kávéházban találkoztak először, akkor Cher 16 éves volt, 11 évvel fiatalabb mint Sonny, aki már akkor a zeneiparban dolgozott. Barátság, szerelem és 1964-ben házasság lett az ismeretségből. Először a kor ismert előadóinak dalait, később saját számaikat vették lemezre. A hetvenes években Cher saját karriert akart építeni és ez oda vezetett, hogy 1977-ben elváltak, ami nem csak a családi, de a közös zenei karrier végét jelentette.

 

Scorpions - Wind Of Change 1991

1989-ben a változások szele végigsöpör Európán és a világon. A keleti-blokk és a Szovjetunió felbomlása megindul, a berlini fal leomlik, és az enyhülés jeleként Moszkvában zenei és békefesztivált tartanak, ahol a Scorpions német hard-rock együttes is fellép. 

 

Ennek az eseménynek az emlékére születik a dal, amely később a berlini fal lebontásának ikonikus dala lett, a Pink Floyd Wall című száma mellett. 14 millió példányban kelt el, és minden idők legtöbbet játszott dala lett. 

 

2019. december 11., szerda

Atlantis együttes - Jól érzem magam 1966

A hatvanas évek elejének beat legendái közé tartoztak, és a Beatles legsikeresebb hazai interpretálóiként, emlegették őket, főleg Neményi Béla énekes zenei előadásmódja miatt. 

 

A Balzac utcai klubban tartott koncertjeiken, a későbbi Sirius együttes tagok, Radics Béla és Sankó László lenyűgöző gitárjátéka miatt tomboló közönséget, gyakran a rendőrség fékezte meg. 

 

1965-ben kiadott első lemezük megjelenéséig, végigjárták a szokásos lépcsőket, Egyetemi Színpad, Ganz-Mávag művház és táncdalfesztivál, ahol három alkalommal is felléptek. Végül az instrumentális zene és a vokális pop zene közötti állandó harc a zenekaron belül, Neményi távozásával zárult. A zenekar ebben a sikeres felállásban 1968-ban megszűnt.

Roxette - How Do You Do? 1992

A Roxette svéd popzenei duó, 1986-ban alakult, de igazán 1988-as albumukkal szereztek nemzetközi sikereket. Sikerült az amerikai piacot is bevenniük, ahol három daluk is #1 lett. 

 

A tagok, Marie Fredriksson és Per Gessle, képzett zenészek, előzőleg alkalmi zenekarokban léptek fel, saját dalaik nem arattak különös sikert, de 1988-ban az album valamennyi dala listás lett.

 

A negyedik albumuk nagy sikerszáma volt a How Do You Do ? című dal, mely főleg a német nyelvterületen azonnal sláger lett. A korabeli médiák gyakran játszott dala volt.

Creedence Clearwater Revival - Lookin' Out My Back Door 1970

Amikor 1970-ben megjelent a lemezpiacon, akkor a szövege alapján mindenki azt hitte, hogy ez egy LSD-s repülés élménye. 

Később kiderült, hogy Fogerty írta 3 éves kisfiának egy mese parádé alkalmából, és a szövegben szereplő repülő állatok a híres amerikai gyermek mese író, Dr Seuss meséiből valók. 

 

A dal, az igazi amerikai country elemeit a rockkal vegyítve, méltán került a 70-es évek legsikeresebb számai közé. A korabeli partikon gyakran játszották.

 

2019. december 10., kedd

Robin Gibb - August, October 1969

1969-ben az együttesen belüli ellentétek oda vezettek, hogy Robin Gibb elhagyta a zenekart és kiadta első szóló albumát. 

Bár túl nagy sikert nem aratott az LP, de két nagy sláger mégis született, az egyik az August October című dal, mellyel Robin a jellegzetesen klasszikus és romantikus hangzással egy örökéletű zenét alkotott, mely a korabeli házibulik egyik összebújós száma lett. 

 

A számot Elton John is saját feldolgozásában lemezre vette, bár nem aratott hasonló sikert vele.

Pussycat - Mississippi 1975

1973 - három holland telefonos operátor lány, mellesleg testvérek, egy hétvégi buli után úgy döntöttek, hogy együttest alakitanak. 

 

A Pussycat együttes két, nem túl sikeres év után, végre az európai listák élére kerül egy holland szerző által irt folk dallal, melyet a Bee Gees 1969-es Massachusets cimü dala inspirált. 

A Mississippi folkos gyökere és rockos sikere példázza hogyan szorult háttérbe a folk zene a rock zenével szemben ebben a korszakban.

 

Deep Purple - Black Night 1970

1970-ben vették először lemezre, és rögtön sláger lett belőle. Tulajdonképpen a negyedik, In Rock cimű LP-jük promóciójának része volt a dal, mivel kellett egy slágerszám az albumra. 

 

Az is lett, és akkoriban az európai és amerikai diszkók kedvelt dala volt. A dal zenei alapját, Gershwin klasszikusa, a Summertime adta, de kisértetiesen megjelenik a dallamban az 1966-os Blues Magoo's dal, a (We Ain't Got) Nothin' Yet . 

 

A dalt Gillan és Glover távozása után koncerten már nem játszották, de 1984-ben egy retro kiadást még megért.

2019. december 9., hétfő

Omega - Nem tilthatom meg neked 1968

A magyar zene szempontjából történeti jelentőségű az Omega együttes Londonban készült albuma, amely Omega Red Star néven került forgalomba Nyugaton, idehaza pedig sosem dobták piacra. Ez volt az első olyan jelentős lemez, amelyet magyar előadó készíthetett a zene fellegvárában. Ráadásul ez volt az Omega első nagylemeze is, hiszen megelőzte a felvételek sorában az első magyar nyelvű nagylemezes kiadványukat, a Trombitás Frédi és a Rettenetes embereket. (Az angol lemez végül 1968 karácsonyán került piacra, így a magyar változat mégis csak hamarabb látott napvilágot.)

A csapat 1968 májusában érkezett Londonba, a Decca lemezcég ajánlatát elfogadva vették fel ezt az albumot. Az Omega az énekesük, Kóbor János nélkül jött, aki egyesek szerint a vizsgái, mások szerint egy gázolási ügyben való érintettsége miatt nem tarthatott velük. Így a dalokban Presser Gábor, Benkő László és Mihály Tamás énekelt helyette. Mindez még érdekesebbé — és értékesebbél — teszi ugyan a felvételeket, de valljuk meg, azért hiányzik a megszokott dalokban Kóbor János karakteres hangja.


A lemez siker dala a Nem tilthatom meg neked című dal, melynek angol címe There's Nothing I Can Do volt.

 

Barry White - You're the First, the Last, My Everything 1974


A hetvenes évek elején, a diszkók romantikus zenéjének királya volt Barry White amerikai énekes.  A neve művésznév, melyet a pályafutása kezdetén vett fel, mivel az eredeti Barrence Eugene Carter, nem igazán volt egy sztár fülbemászó neve.  Különleges mély, de lágy hangja hamar a közönség kedvencévé tette. 

 

Los Angeles egyik legveszélyesebb negyedében nőtt fel, ahol a hasonló korú srácok körében hamar szembekerült a törvénnyel. Börtönbe került, ami egész életére intő tanulság maradt. A zenei pályafutását soul együttesekben kezdte, de igazán sikereket a hetvenes évek elején szóló énekesként ért el. 1972-79 között több slágere került listákra. 1990-es években a retro jegyében került elő a zenéje, és zenés klubokban lépett fel 2003-as haláláig.

 

Hollies - Sorry Suzanne 1969

1969-ben, Terry Sylvester, a Hollies együttes újdonsült vokalistaja, azonnal egy hatalmas slagerrel bizonyítja, hogy helye van abban az együttesben. A Hollies 1962-ben abból a liverpooli Cavern Clubbol indult, ahonnan a Beatles is, és a 60’s években mar közel húsz top10-es slágert jegyeztek. 

 

Az előző énekes Graham Nash kedvelt, lagy tenor hangja meghatározta az együttes korábbi zenéjét, mint ahogy Terryé is a továbbiakban . A Sorry Suzanne dal, egyszerű és fülbemászó zenéje szinte minden országban hatalmas siker volt, mind a médiában, mind a partikon.

 

Bajtala Trió - Cigánylány 1966

A hatvanas évek magyar beat legendái köze tartozott, a kiváló zenészekből álló , de hátszél híján, rövid életű zenekar a Bajtala Trió. 

 

1965-ben több hazai fesztivált megnyertek, főleg Little Richard és Ray Charles dalokat dolgoztak fel, de saját slágereik is népszerűek voltak. Sajnos 1970-ben a tagok, mint megannyi kiváló zenész külföldön folytatták a zenei pályafutásukat. 

 

A Cigánylány című daluk a 60-ás években, a hazai rádiok műsorában gyakran szerepelt.

Bajtala János korábban a Könyves Kálmán gimnáziumban egy amatőr zenekarban kezdett zenélni Szörényi Leventével és a dobos Kőszegi Imrével, azután kibővült a társulat Ráduly Mihály szaxofonossal és Szörényi Szabolcs basszusgitárossal. 

 

A Bajtala Trió 1965-ben született. Bajtala János billentyűs mellett Vigyázó László (bőgő, basszusgitár) és Szigeti Béla (dob) volt a másik két alapító tag. 


Négy évig zenéltek együtt. Többször felléptek az Illés zenekarral is. Legismertebb daluk a Cigánylány volt. 1969 - 1971-ig Lakatos Béla "Bögöly" basszusozott és Csáki Béla dobolt. Bajtala 1972-ben egy európai turnéra kiutazott Londonba (disszidált), ahol a mai napig él, és ezzel lett sajnos vége a Bajtala Triónak.