2020. március 7., szombat

John Lennon - Woman 1980


A dal halála után 1981 januárjában jelent meg. Ez volt az első dal ami a tragikus nap után kislemezen is megjelent. A dalt feleségének, Yokonak írta, de az összes nőnek szólt. Még halála után egy interjúban tréfásan azt nyilatkozta, hogy a dal a Beatles 1965-ös Girl című számának az a felnőtt változata, amikor a lányból asszony lesz. 

 

A dal először az 1980-as Double Fantasy albumon jelent meg, amely az utolsó Lennon album volt, és amelyik talán a legkiforrottabb zenéje a rock történet egyik meghatározó alakjának.

George Harrison - Got My Mind Set On You 1987


1988-ban azon a héten lett US No.1 az ex-Beatles George Harrisonnak ez a dala, amikor a Beatlest beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame tagjai közé. 

Harrisonnak, a Beatles utáni időszakban írt számait áthatják a spirituális és vallásos érzelmű témák, de ezzel szemben ez a szerzeménye, ami egy 1962-es James Ray szám feldolgozása, egy sodró ritmusú, vidám dal.  A 80-as évek diszkóinak kedvelt száma volt.

 

2020. március 6., péntek

Black Sabbath - Iron Man 1970

Az Iron Man a Black Sabbath angol heavy metal zenekar dala. Az együttes 1970-ben készítette el a felvételt a Paranoid című albumára. 

 

A dal ötvözi az egyszerű, ám mégis hatásos riffeket, valamint a sötét lírikus képeket.  Az Iron Man az azonos nevű 2008-as amerikai film főcímdala volt. 2000-ben a Black Sabbath Grammy-díjat kapott az Iron Man dalért a "Best Metal Performance" kategóriában.

 

Apostol - Nehéz a boldogságtól búcsút venni 1975


Az Apostol együttes 1970-ben alakult Budapesten. A tagjai  képzett zenészek voltak és főleg a jazz és instrumentális zenei irányzatban próbálkoztak. Az indulás évében már fesztivált nyertek, de átütő közönség sikert, az általuk játszott réteg zene miatt még nem értek el. A budai ifjúsági park kedvenc előadói voltak, neves külföldi együttesek előzenekaraként léptek fel.

 

 A hetvenes évek közepén pop zenével próbálkoztak, ami már meghozta a várva várt sikert. Több slágerszámuk született ebben az időszakban, amivel a hetvenes évek népszerű együttesei közé beírták magukat. A Nehéz a boldogságtól búcsút venni című slágerük többszörös aranylemez lett és ma is a retro mulatós zenei anyagok elmaradhatatlan darabja. 

 

Herman's Hermits - Something's Happening 1967


A Herman's Hermits angol együttes, 1963-ban alakult Manchesterben. Bár, 1964-71 között számos slágerük felkerült az angol és nemzetközi listákra, mégis az igazi hírnevet az amerikai show műsorok vendégeként aratták. 

 

Angliában az „I'm into Something Good” dal feldolgozásával vezették a slágerlistát 1964-ben, míg az USA-ban másik két feldolgozásuk, a „Mrs. Brown, You've Got a Lovely Daughter” és az „I'm Henry the Eighth, I Am” lett első, de több számuk is bekerült a Top 10-be. Európában a „No Milk Today” volt a legnagyobb slágerük 1966-ban.

 

Nagyon népszerűek voltak Amerikában, a lemezkiadók versengtek értük. Fiatalos bájos előadásmódjuk, melyet a frontember Peter Noone személyisége garantált, méltán tette őket a tinik kedvencévé.

 

1963-ban alakult angol zenekar.
Tagjai a megalakuláskor: Peter Noone ének, Keith Hopwood gitár, Derek Leckenby gitár, Karl Green basszusgitár, Barry Whitwarm dob.

Egy angol hanglemez producer, Mickie Most, egy tv-sorozatban fedezte fel Peter Noone kölyökarcát, s elhatározta, hogy tinisztárt farag belőle, ő lesz 1964 "új arca". A zenekar neve az 1963-as megalakuláskor The Heartbeats volt. Mickie Most, Hermanra változtatta Peter Noone nevét, Herman’s Hermits-re változtatta az együttes nevét, és megkezdte a slágertermelést a közönség számára. Már első kislemezükkel rögtön a slágerlisták élére kerültek az óceán mindkét partján. 1965-ben több kislemezt adtak el mint a Beatles. A zenekar legnagyobb sikereit ( I'm Into Something Good, Mrs. Brown You've Got A Lovely Daughter, Wonderful World, I'm Henry The VIII I Am, Learning On The Lam Post) stúdiózenészek, közöttük Jimmy Page és John Paul Jones (később Led Zeppelin) készítették, a Herman's Hermits csak eladta a kész terméket.
1964 és 1970 között több mint 20 Top 20 sikert értek el Angliában. A brit invázió keretében Amerikába is átjutottak, ahol Herman jólfésültsége nagy sikert aratott s több No.1 sikert eredményezett. A hatvanas évek második felében sikerült megújulniuk, s igényes hangszerelésű slágereik (There's A Kind Of Hush, No Milk Today, Sunshine Girl, Something's Happening, Years May Come) máig gyakran játszott dalai a rádióállomásoknak.

1970 után Peter Noone szólóban próbálkozott, elég sikertelenül. A vezető nélkül maradt zenekar áttelepült az államokba és aprópénzre váltotta a jól csengő nevet, kies bárokban lépve fel, amíg a közönségnek elege nem lett belőlük.

2020. március 5., csütörtök

The Seekers - I'll Never Find Another You 1964

Ez volt az ausztrál Seekers együttes első bemutatkozó lemeze az angol zenepiacon. Az "I'll Never Find Another You" 1964-ben elérte a UK sláger listán az 1 helyet .  Az eredeti felállásban, a szóló énekesük Judith Durham és a három gítáros adta az igazi hangját az együttesnek. A dalnak nagyon sok feldolgozása született, és bekerült az ausztrál nemzeti értékek közé, mint ausztrália hangja.

Az együttes 1962-ben alakult Melbourne-ben, de nem sokkal később az angol területen próbáltak sikereket elérni. Ez sikerült is, mert a hatvanas évek elején több slágerükkel meghódították az angol és az európai közönséget, és több daluk szerepelt a listákon. Többször újraalakultak a 80-90-es években, de a régi sikerek már elhalványították ezeket a kezdeményezéseket.

Doors - Light My Fire 1967


1967 szeptemberében szokatlanul botrányos véget ért a népszerű amerikai Ed Sullivan Show. A meghívott Doors, amerikai rock zenekar, a korábban a szövege miatt letiltott Light My Fire című számát adta elő. Az előadás előtt Sullivan kérte, hogy a műsorban változtassák meg a tiltott szövegrészletet, de az igéret ellenére az élőadásban, több millió néző előtt, Jim Morrison úgy döntött, mégis az eredeti szöveget énekli el. 

 

Az előadás végén Ed Sullivan, amit még sohasem tett, kézfogás nélkül kivonult a színpadról. Ez a kis eset is megmutatta,Jim Morrison sajátos, minden kötöttség ellen lázadó, polgárpukkasztó személyiségét. Sajnos a tűz, a gyertya két végén égett, és fiatalon a kábítószer áldozata lett 1971 julius 3-án.


 

2020. március 4., szerda

Carpenters - We've Only Just Begun 1970

38 éve fiatalon távozott egy csodálatos hangú énekes és kiváló dobos. Karen Carpenter romantikus és lágy hangja, jellegzetesen érzéki előadásmódja a szentimentális zene egyik ikonjává tette. 

 

Szóló sikerei után , a bátyjával, Richarddal, a Carpenters duóban, 13 év alatt 10 albumot adtak ki , rajtuk számos sikeres számmal. 1975-ben a közönség szavazatok alapján a legjobb dobos címet kapta, maga mögé utasítva a Led Zeppelin dobosát, John Bonham-t is. 1982-ben súlyos anorexiája miatt, 32 évesen elhunyt, derékba törve ezzel egy kivételes zenei pályát.

 

2020. március 3., kedd

Abba - Another Town, Another Train 1973

Az Another Town, Another Train című dal a svéd ABBA 1973-ban megjelent kislemeze. Az Abba korai lemezeinek egyike, mely hangzásában a Simon & Garfunkel duo zenéjéhez hasonló lágy dallamos zene. Egyébként, az együttes munkáját meghatározó zenész duo mellett, a Bachelors együttes volt még amely komoly hatással volt zenéjükre. 

 

A japán koncertkörút előtt született, és kislemezen is megjelent Japánban a csapat debütáló albumának a Ring Ring-nek a népszerűsítése céljából. Az Egyesült Államokban a Playboy Records kiadó jelentette meg a dalt, amelyre az I Am Just A Girl került a lemez B oldalára. Az Észak-Afrikai kiadáson a Rock'N Roll Band című dal szerepel. 

 

Beatles - I'm Happy Just to Dance with You 1964


1964-ben jelent meg A Hard Day's Night című albumuk, amelyből egy nagysikerű film is készült. Ez a film volt az első olyan mozifilm, amelyet teljes egészében egy együttes tagjai játszották. 

Ebben a filmben, és albumon jelent meg az első olyan dal, melyet Harrison írt, bár Lennon-McCartney szerzeményként regisztrálták. Az ének viszont tagadhatatlanul Harrison hangjára készült. Még egy dal volt amit a szerzőpáros kimondottan Harrison hangjára írt, a "Do You Want To Know A Secret" című slágert. 

 

A dalt szokatlan módon egy vasárnap vették fel az Abbey Road stúdióban egy munkaszüneti napon. Természetesen, mint ebben az időben szokásos volt, ami Beatles az mind a slágerlistára került. A dal isBangles - Walk Like And Egyptian 1986

1980-ban alakult Los Angelesben, de csak 1986-ban jött el a várva-várt siker, a Bangles amerikai lány együttes számára. Akkor viszont négy slágerükkel is az élre kerültek, és közülük a Walk Like An Egyptian című daluk, a világon először juttatott a listák első helyére csak lányokból álló zenekart. 

A dal egy igazi vagány rock zenei performansz, amelyből készült videoklip 1986-ban a legjobb rock zenei video lett. Egyébként dal többszörös platina lemez lett 1986-ban, és meghódította az európai lemezpiacot is.

 

2020. március 2., hétfő

Simon & Garfunkel - Cecilia 1970

A legsikeresebb 1970-es, a Bridge over Troubled Water című albumukon jelent meg a dal, mely rögtön a listák elején landolt. Szinte az egész világon, még a kevésbé fogékony amerikai lemezpiacon is nagyon sikeres volt a szerzeményük. A dalban szereplő Cecilia név a zene, katolikus hit szerinti védőszentjére, Szent Ceciliára utal. Simon mindig is szerette összekötni a mitikus dolgokat és a zenét és ez több dalában tetten érhető. 

 

A dal egy késő éjszakába nyúló partin született. A dalban megszólaló speciális hanghatást Simon öccse Eddie találta ki, ezt egy kazettás magnóra felvették, és másnap egy visszhangosítóval visszajátszva született a dal különleges kísérőzenéje.

 

Koncz Zsuzsa - Nyíló vérpiros rózsa (La Rosa Nera) 1967


1967-ben az olasz Gigliola Cinquetti, La Rosa Nera című  dala meghódította egész Európát, és több nyelven megjelent a feldolgozása. A magyar feldolgozás legnépszerűbb előadója Koncz Zsuzsa volt. 

 

A dalt a Hungaroton lemezkiadó 1967-ben adta ki és azóta is a hatvanas magyar retro legjobb dalai között tartják számon. A két előadó azonos hangfekvése és előadásmódja szinte tálcán kínálta a dal magyar előadóját.


Deep Purple - Smoke On The Water 1972

1971-ben, amikor tűz pusztított a svájci Genfi-tó partján fekvő Montreux Casinoban, akkor Blackmore a hajnali tó fölött gomolygó füst élményét, ebben a számban írta meg. 

Ebben az időben a montreaux-i stúdióban , a Machine Head LP felvétele zajlott, melyben ez a dal már csak egy töltelék szám lett. Ennek ellenére, ez lett talan a legsikeresebb és leginkább a zenéjüket jellemző szerzemény, melynek a híres refrén szólóját, a valaha irt legjobb gitár riffnek választották a kritikusok.

 

2020. március 1., vasárnap

Sweet - Peppermint Twist 1974

Az 1974-es dal visszatérés a gyökerekhez, mely nagyon jól beilleszkedett a Sweet 70-es évekbeli zenei irányvonalába. A korábban punk együttesként ismert zenekar arculatot váltott, és ezzel az új zenéjükkel meglovagolták az előretörő pop zenei irányzatot.

 

A hatvanas évek elejének táncőrülete a twist volt, amelynek hódító utja Chuby Checker 1960-as The Twist című dalával indult. A Peppermint Twist című dal, amely a szerző Joey Dee egy nyilvános performanszán került rögzítésre, a nevét a mulatóról (The Peppermint Lounge) kapta, ahol a felvétel készült.

Rod Stewart - Sailing 1975

1975, a britt lemezlistákon üstökösként tűnik fel egy dal és több héten át vezeti mezőnyt. Romantikus, lágy zene Rod Stewart dala, a Sailing, de a dalról kevesen tudják, hogy ez az 1972-es Sutherland Brothers, "Sailing" számának a feldolgozása. 

 

Az eredeti dal nem aratott olyan sikert mint Rodé. Mindenki azt gondolja, hogy ez egy tengerentúlra utazó szerelmes búcsú dala, de a szerző Sutherland azt nyilatkozta, a dal az emberiség lelki odüsszeájáról szól, miközben keresi a szabadságot és az élete kiteljesedését.

 

Creedence Clearwater Revival - Lodi 1969

1969-ben adták ki az USA-ban azt a kislemezüket, melyen két nagy sláger is található. A lemez A oldalán a Bad Moon Rising, a B-n pedig a Lodi. A dalt természetesen Fogerty írta, mint megannyi CCR számot. 

 

A dalban szereplő Lodi, egy kaliforniai kisváros a farm vidéken. Semmiről nem híres, csak nagyon fülbemászónak találta a nevét Fogerty és ezért került a szövegbe. A szöveg egy lecsúszott zenészről szól aki bárokban próbál egy vonatjegyre valót összezenélni, hogy végre kijuthasson ebből a halott világból. A dalt sokan feldolgozták és a gitáriskolák kedvelt darabja volt, az egyszerű dallama miatt.