2020. augusztus 1., szombat

Fonográf - Lökd ide a sört 1974

A Fonográf  I. album, a 303 magyar lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben is szerepel. Sokan a mai napig ezt a lemezt tartják a legjobb Fonográf-lemeznek. Legismertebb dalai: Az első villamos és Lökd ide a sört.

A Fonográf az egyik legjelentősebb és egyik legsikeresebb magyar rockegyüttes volt, mely az 1970-1980-as években működött. Zenéjük kapcsán egy hetvenes évek végi reklámkampány miatt a country rock-ot szokták emlegetni, de valójában a kor szinte minden zenei irányzata hatott rájuk. Különösen a hard rock és a progresszív rock ízei mondhatóak még erősnek.

George Michael - Faith 1987

Szóló karrierjét megelőzően a 80-as évek sikeres sikercsapatának, a Wham!-nek volt a vokalistája, a görög származású angol zenész, George Michael. 

Az 1987-ben megjelent Faith című slágere, és a dal videoklippje meghatározó jelentőségű iskola példája volt a későbbi zenés videók világának. Zenei és képi stílust teremtett. 

 

A fények és árnyékok, a bőrkabát, a cowboy csizma, Levi's farmer és a hagyományos zenegép általánosan használt elemek lettek. A lemez több hétig első helyen ált, és csaknem 25 millió példányt adtak el belőle.

Creedence Clearwater Revival - Have You Ever Seen The Rain? 1970

"Have You Ever Seen the Rain" a gitáros dalszerző John Fogerty szerzeménye. Az 1971-ben megjelent kislemez a zenekar Pendulum (1970) albumáról való . A Creedence Clearwater Revival a nagy generáció egyik emblematikus számát jegyzi ezzel. 

Nagyon sok feldolgozást megért a szám és magasra jutott a listákon. A szöveget és a dal hangulatát, egyesek a vietnami háború alatti szőnyegbombázások utáni újra éledéssel hozzák összefüggésbe . Fogarty egy interjúban úgy fogalmazott hogy a zenekar ebben az időben, hiába voltak sikeresek és gazdagok, mégis állandó depressziós nyomás alatt volt. Erre szólt a vigasztaló sor: "Have you ever seen the rain, coming down on a sunny day.”.....

 

 

2020. július 31., péntek

Albert Hammond - Free Electric Band 1973

Az 1973-as hasonló című albuma, Hammond talán legsikeresebb nagylemeze. Három dal is felkerült a listákra, köztük a a címadó Free Electric Band című dal is.

Az angol származású gibraltári szerző, Albert Hammond számtalan neves előadónak írt sikeres dalokat, bár ő mindig a siker árnyékában maradt. 1972-ben megjelenteti első olyan saját szerzeményét, mely rögtön top hit lesz a világ médiáiban. A dalból egy visszatérő sláger lesz a hetvenes években, mert még öt alkalommal felkerül a népszerűségi listákra. Ez volt az It Never Rains in Southern California.

 

Leapy Lee - Little Arrows 1968

Az 1968-as dal az angol énekes Lee Graham, művésznevén Leapy Lee, egyetlen nagy slágere, amely az angol és amerikai listák élén szerepelt 1968 októberében. Több feldolgozása született, és reklám filmekben is felhasználták. Abban az időben, szédületes rekordnak számító, 3 millió példányban adták el világszerte a lemezt.

A slágert, az Albert Hammond írta, aki a 60-as évek végén több előadót a listák élére juttatott dalaival, míg ő rendszerint a siker árnyékában maradt. 2020. július 28., kedd

Bread - Everything I Own 1972Az 1972-es dalt, David Gates  amerikai zenész írta, és együttese a Bread, egy kaliforniai rock együttes vette lemezre. A dal azonnal sláger lett, mint ahogy két évvel később Ken Boothe jamaicai reggae zenész feldolgozása, majd 1987-ben Boy George átirata a Culture Club-bal. A dalt Gates az apja emlékére írta, akire nagyon büszke volt, és nagy hatással volt zenei munkásságára, de aki már nem érhette meg fia zenei sikereit.

A Bread egy 1970-ben alakult amerikai soft rock együttes volt, és 70-77 között 13 sikeres daluk került a slágerlistákra. 
Első Emelet - Stop Or I'll Shoot! 1986

Az 1986-os magyar slágernek elkészítették az angol nyelvű változatát is, amely a nyugat-európai koncert körutat megelőző promóció része volt. Egyébként az 1986-os Tessék Választani című fesztiválon, az Állj vagy lövök című dalt, Állj mert jövök címmel engedte csak bemutatni, mert a szétesőben lévő kommunista rendszer veszélyes felhívásnak vélte a dal címét....

1982-ben a csillaghegyi strandon eltöltött hétvége után alakította meg öt zenész (Kisszabó Gábor, Bogdán Csaba, Tereh István, Berkes Gábor és Rausch Ferenc) , akik korábban az instrumentális zenét játszó Solaris és Lobogó együttesek tagjai voltak. 1983-ra alakult ki a végleges felállás, amikor Patkó Béla énekes is csatlakozott hozzájuk.

A zenei stílusuk az újhullám és szintipop volt, melyet az időközben hozzájuk szerződött, Geszti Péter szövege tett újszerű sláger zenévé. 1984-ben jelent meg az első albumuk, majd több nagysikerű koncertet adtak. Az egyetemi klubok kedvenc előadói voltak a nyolcvanas években. 

Itthon nem kaptak jó kritikát, annak ellenére, hogy a közönség kedvencei voltak, mivel a zenéjük újszerűségét a konzervativ kritika nehezen emésztette meg. Ezzel szemben a külföldi zenevilágban előkelő felkéréseket kaptak, a Dire Straits-től a Kajagogoo-ig.

Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick and Tich - OKAY! 1967

Igazi vonatozó szám volt a korabeli partikon ez az 1967-es dal, amely az együttes legsikeresebb számai közé tartozott. A hosszú nevű együttest csak DDBMT-ként említették, mert a tagok neveiből alkotott zenekarnév a felkonferáláskor túl hosszúnak bizonyult.

A 60-as évek elején, az angliai Wiltshire-ban, az ex-rendőr, Dave Dee, négy barátjával úgy dönt együttest alakít. Kezdetben Dave Dee and the Bostons volt a nevük, majd a tagok nick neveiből a Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick and Tich nevet kapták a Fontana kiadótól. Több évi nem tul sikeres háttérzenélés után végre 1967-68-as évek meghozták a sikert, több számuk is listára került. 

Amint ezt már itt a blogon megemlítettem, egyetlen számuk érte el a listák csúcsát, de az hetekig vezette, a The Legend Of Xanadu. Xanadu.