2020. február 1., szombat

Lieutenant Pigeon - Mouldy Old Dough 1972


1972-ben igazi üdítő színfolt volt a popzene világában a Lieutenant Pigeon (Galamb Hadnagy) nevű angol formáció instrumentális dala. A dal 1972-ben a britt lista első helyét is elérte, és az Egyesült Királyságban a második legtöbbet eladott lemez lett. Különlegessége, hogy a szerző Rob Woodward, az akkor 58 éves édesanyjával játszotta a zongora duót a dalban.  Linda Woodward lett a legöregebb zenész aki az angol listákon az első helyig is eljutott. 

 

A stúdió együttes a komikus musicalek és instrumentális dalok világában volt ismert. A hetvenes évek elején voltak aktívak, zenéjükben a könnyen fogyasztható dallamos  instrumentális irányzatot követték. 

2020. január 31., péntek

Rare Bird - Sympathy 1970

A dalt 1970-ben a Rare Bird nevű progresszív rock együttes írta, amely alapvetően egy orgona szólóra írt ballada. Érdekes módon az angol dal a francia és az olasz zenei piacon aratott sikert, ahol több hétig listavezető volt. Már több millió példányt eladtak belőle a két országban mire az angliai zeneipar is felfedezte. 

 

Különleges lemezborítója az 1981-es Heavy Metal Magazin címlapjára is felkerült. A Rare Bird 1968-ban alakult és 1972-ig volt aktív, amely időszakban több sikeres lemezük is megjelent.


Marmalade - Reflections of My Life 1968


A dalt 1968-ben, a Marmalade skót együttes szóló gitárosa írta, mely az év nagy slágere lett. A dal romantikus szövege és a különleges gitár szóló méltán lett a táncklubok és gitáriskolák kedvence.Az együttes 1961-ben alakult, de csak 1966-tól viseli a Marmalade nevet, sikereiket 1968-72 között érték el, a Beatles feldolgozásaik nagyon népszerűek voltak, többek között az Ob la di, Ob la da, melyet John Lennon a leginkább utált a saját számaik közül.

A tavalyi év elején a Floridai Orlandóban elhunyt az együttes a szóló énekese, Dean Ford. Már 13 évesen együttest alakított, de legnagyobb sikerét 1968-tól, a Marmalade-del érte el. Később az alkohol véget vetett karrierjének, sokáig nagy sztárok sofőrjeként tengődött, de a zenéhez már nem tért vissza. 1968-ban a Reflections of My Life sokáig vezette a listákat. Nagy sikert aratott a Beatles Ob la di Ob la da című számának cover-jével is.

 

2020. január 30., csütörtök

Atlas - Töröld le a könnyeidet 1969

Atlas, magyar beatzenekar, melyet 1960-as évek elején alapítottak. Képzett zenészek játszottak benne,a repertoárjukban a rock és a soul egyaránt szerepelt. A felállásuk gyakran változott. 1967-ben szerepeltek a pol-beat fesztiválon. 

Kísérőzenekarként is gyakran részt vettek lemezfelvételeken. 1969-ben értek el a csúcsra, ekkor a Kisstadionban megrendezett koncerten együtt játszottak az Illés és az Echo együttessel. 1972-től külföldre szerződtek. Album nem maradt utánuk, de kislemezeken megőrizték zenéjüket.

 

2020. január 29., szerda

ZZ Top - La Grande 1973

 

Egy hírhedt Texasi bordélyház, a La Grandében működő Chicken Ranch, adta a témáját az 1973-ban megjelent ZZ Top slágernek, ami talán a legnépszerűbb, és legtöbbet játszott szerzeménye lett a háromtagú amerikai rockzenekarnak. 

 

Az együttes nevét, két híres zenész BB King és ZZ Hill kombinációjából keverte ki Billy Gibbons, aki az együttes alapítója volt 1971-ben. A jellegzetes szakállas gitáros páros és a Gibbons-féle morgós énekhang lett a védjegye a bluesos, rockos zenét játszó együttesnek. A La Grande később egy Broadway-en játszott azonos című musical és film zenei betétje lett.

 

Tremeloes - Silence is Golden 1967

1967-ben jelent meg, az amerikai Four Seasons 1964-es slagerenek feldolgozása , a britt Tremeloes együttes előadásában nagy sikerrel. Több mint egy millió példányt adtak el belőle, és hetekig a listák élen volt. 

 

A Tremeloes, a Beatles szülővárosából indult, és az alapító Brian Poole-ra nagy hatással voltak a gomba fejűek. A klasszikus beat felállás és a kristálytiszta vokál a Beatles számokat idézi . A hatvanas évek elején a Beatles feldolgozásokkal indultak, de jelentek meg saját számaik is. A legsikeresebb időszakuk az 1967-70 közötti évek voltak, amikor több dallal is listára kerültek.


2020. január 28., kedd

Robin Gibb - Mother and Jack 1970

Robin Gibb romantikus dala, az 1970-ben megjelent Robin's Reign című szóló albumáról való. 1969-ben az együttesen belüli ellentétek oda vezettek, hogy Robin egy időre elhagyta az együttest és szóló karriert kezdett. A Bee Gees, mivel elveszítette a "hangját", a következő években különösebb sikert nem is ért el. Csak később, a hetvenes évek közepén történt újra egyesülés után tudtak a zenei listákra visszakapaszkodni, de akkor már egészen más zenei stílusban.

 

Az 1970-ben megjelent első kislemezének B oldalán található a dal, mely méltó párja az A oldalon megjelent Saved By The Bells című dalnak.  Bár kevésbé ismert mint az A oldal nagy slágere, mégis a Bee Gees rajongók közkedvelt zeneszáma.

Dire Straits - Sultans of Swing 19781977-ben, két év bárzenélés után, az észak angliai Knopfler testvérpár és két profi zenész barátjuk, úgy döntenek, hogy korábbi szerzeményeiket egy demo kazettára veszik. A kazetta jó kezekbe került, mert a BBC London lemezlovasa beleszeretett a dalokba, és két hónap múlva már aláírták első lemezszerződésüket. 

 

Az első Dire Straits című albumuk nagy siker lett. 1977-88 között játszottak együtt, majd önálló karrierjük szintén sikeres lett. Az 1978 nagy slágerük, a ugyan keveset mutat meg Mark Knopfler és két társa gitárvirtuóz játékából, inkább egy felszabadult és fesztelen öröm játék, igazi rock and roll, melyet ők is és a közönség is élvezett. A dal címét, egy londoni kocsmában megélt  humoros élmény adta, ahol egy igazi kocsmai zenész a műsor végén bemutatkozott mint Sultans of Swing. Ezen utána dőlt a nevetéstől az egész banda, mivel a környezet és a név kontrasztja nagyon nevetségessé tette a performanszt.

 

Omega - Mamma Said (Azt mondta az anyukám) 1968


A magyar zene szempontjából történeti jelentőségű az Omega együttes Londonban készült albuma, amely Omega Red Star néven került forgalomba Nyugaton, idehaza pedig sosem dobták piacra. Ez volt az első olyan jelentős lemez, amelyet magyar előadó készíthetett a zene fellegvárában. Ráadásul ez volt az Omega első nagylemeze is, hiszen megelőzte a felvételek sorában az első magyar nyelvű nagylemezes kiadványukat, a Trombitás Frédi és a Rettenetes embereket. (Az angol lemez végül 1968 karácsonyán került piacra, így a magyar változat mégis csak hamarabb látott napvilágot.) 

A csapat 1968 májusában érkezett Londonba, a Decca lemezcég ajánlatát elfogadva vették fel ezt az albumot. Az Omega az énekesük, Kóbor János nélkül jött, aki egyesek szerint a vizsgái, mások szerint egy gázolási ügyben való érintettsége miatt nem tarthatott velük. Így a dalokban Presser Gábor, Benkő László és Mihály Tamás énekelt helyette. Mindez még érdekesebbé — és értékesebbél — teszi ugyan a felvételeket, de valljuk meg, azért hiányzik a megszokott dalokban Kóbor János karakteres hangja.

 

 

2020. január 27., hétfő

White Plains - My Baby Loves Lovin 1970

Az 1970-es év nagyon népszerű diszkó slágere volt. A hatvanas évek végén sorra megszűnő beat együttesek tagjai egymásután alakítják az új trendnek megfelelő pop együtteseket. Ezek sorába tartozott az angol White Plains nevű pop formáció is, mely a slágerzenék területén a legjobbak közé tartozott az 1969-76 közötti időszakban.

 

A táncklubok kedvelt előadói voltak, bár igazán maradandó sikert csak ezzel a dallal értek el. A dal az európai zenei életben hamar népszerű lett és a tánctermek lemezlovasai szívesen játszották a hetvenes években.

 

 

Simon & Garfunkel - I Am A Rock 1966


A dalt 1964-ben írta Paul Simon, és abban az évben felvette szóló akusztikus változatát. A népszerűségi listákra akkor került, amikor megjelent az Art Garfunkellel közösen készített, talán munkásságuk legsikeresebb albumán, az 1966-os Sounds of Silence-en. Ez már egy elektromos gitárral és dobbal hangszerelt változat volt, amely jobban beilleszkedett a kor vezető beatzenei világába. 

 

A témája a hippi kort megelőző dekadencia, mely jellemző volt a hatvanas évek elejének amerikai zenéjére. Az "Én egy szikla vagyok" az elszigeteltség és magány érzését próbálja átadni a hallgatónak. 1967-ben az amerikai után egy európai turnén is bemutatkozott duó, és fergeteges sikert értek el az európai zenei világban is. Több daluk, köztük ez is, bekerült a rock legmeghatározóbb zenéi közé.

Eagles - Hotel California 1976

A dalt az együttes legnevezetesebb felvételének tartják, hosszú, gitáron játszott befejező részét (coda) a Guitarist magazin olvasói 1998-ban minden idők legjobb gitárszólójának szavazták meg.  

 

A dal az 1978-as Grammy-díjkiosztón megkapta az év felvételéért járó díjat. Szövegét rajongók és kritikusok sokféleképpen próbálták értelmezni, az Eagles tagjai a Los Angeles-i nagyvilági élet általuk bemutatott interpretációjának tartották. 

A dal szerzője erről ezt mondta: "Csaknem minden albumunk megjelenése után volt valamiféle magyarázó szöveg a zeneiparról és általában az amerikai kultúráról. Maga a szálloda nemcsak a dél-kaliforniai mítoszkeltésének, hanem magának az amerikai álom mítoszkeltésének metaforájaként is felfogható, mivel csak egy hajszálvékony vonal választja el az amerikai álmot az amerikai rémálomtól."

 

 Az Eagles egy amerikai contry-rock együttes mely a hetvenes évek elején alakult kisérő zenekarként, de hamar kinőtték ezt a szerepet és 1974-ben sikeres albumuk jelent meg, melyről 1974-76 között öt dal is listára került. A legnépszerűbb amerikai együttessé váltak az idők folyamán.


 

2020. január 26., vasárnap

Illés - Láss, ne csak nézz! 1967

1967 nyarán, a balatonlelei kertmoziban, bemutatták az első magyar beat zenei filmet, Ezek a fiatalok címmel. A film, akárcsak a Beatles A Hard Day's Night című filmje, kevés mondanivalót és sok jó zenét ad. A cél az Illés együttes és a kor ifjúságának bemutatása volt. Felelevenedik az ötórai teák és a kúltúrházi táncesték esetlen, romantikus időszaka. 

 

A filmben az Illés hasonló című első albumának dalai szerepelnek, de a Metro és az Omega is megjelenik egy-egy szám erejéig.

 

Beatles - I Should Have Known Better 1964

1964-ben elkészült az első olyan mozifilm, amely egy népszerű zenekarról, egy sikeres albumról és az album készítése idején megélt élményeikről szólt. Természetesen az album sikeres dalai és az őrjöngő rajongók adták a film hátterét, amely abban az időben egy polgárpukkasztó jelenség volt. A korábbi koncerteket illedelmesen, habos-babos hangulatban végignéző közönség kiabálva, ugrálva és néha sírva adta magát át az új és szokatlan hangzásnak és ritmusnak.

 

A dal az 1964-es A Hard Day's Night című albumuk egyik sikerszáma volt, amely zenéjében és szövegében a Beatles korai munkásságát jellemezte.  Nem véletlen, hogy a dal lábmozgató ritmusa, a szívhez szóló szöveggel párosulva,  extázis könnyeket csalt a lányok szemébe. Természetesen ez a szerzeményük is megjárta a slágerlisták csúcsát, mint ahogy az album valamennyi dala. Ez volt az az év, amikor a slágerlistán az első 5 helyet Beatles szám foglalta el.