2020. június 6., szombat

Locomotiv GT - Ő még csak most 14 1973

1973-es évben az LGT albuma, a Bummm!, meghozza az igazi sikert az együttesnek, melyet az is garantált, hogy a legjobb zenészek ekkor kerültek egy csapatba.

Laux és Presser mellé Somló Tamás ekkor került az együttesbe, és a később diszidáló Barta Tamás még játszik ezen az albumon, melynek szővegét, mint megannyi másikét, a felvidéki Adamis Anna irta. 

Az albumot Barta diszidálása után, büntetésből betiltották, elég kevés példány került forgalomba, igy a lemezgyüjtők kőrében nagyon keresett darab lett. Az Ő még most csak 14 dal klippjét csak a rendszerváltás után tették játszhatóvá, igy betekintést engedve a korai televiziózás hőskorának kezdetleges zenei klippkészitési technikájába.

 

Hot Butter - Popcorn 1972

Ez a dal volt az első sinthy-pop szám, amely felkerült a zenei sikerlistákra. A megjelenése évében teljesen újnak és szokatlannak számított a zenéje, és külön táncot is koreografáltak neki. A dal több TV műsor és reklám zenei betétje lett, és a hetvenes évek zenéjének egyik elmaradhatatlan alap darabja.

Hot Butter egy amerikai instrumentális zenekar volt, melynek vezetője és orgonístája Stan Free volt.  Ők voltak akik 1972-ben ismertté tették, az eredetileg 1969-ben Gershon Kingsley által Moog szintetizátorra írt zenekari számot, a "Popcorn"-t.

 

Pink Floyd - Wish You Were Here 1975

A dal a Pink Floyd kilencedik albuma, mely a Dark Side Of The Moon című siker válogatás után megjelent legjobb nagylemezük. A kritikusok a világ 50 legjobb albuma közé választották 1998-ban. A dal érdekessége, hogy az 1975-ös stúdió felvételek közben megjelent az együttesből 1969-ben mentális problémái miatt eltanácsolt Syd Barrett, és bár nem játszott a felvételen, de néhány instrukciót adott a rövid ott tartózkodása alatt, így az ő kéznyomát is megörökítették a lemezen.

A Wish You Were Here az egyik legrészletesebben kidolgozott albumborítóval jelent meg. A borító alapgondolatát a valós érzéseik elpalástolása, a „megégéstől” való félelem inspirálta – ezért látunk két kezet fogó üzletembert, akik közül az egyik lángol. A két üzletembert kaszkadőrök alakították, az egyikük az öltöny alatt tűzálló öltözetben, a fejét a paróka alatt sisak védte. A fénykép a Warner Bros. Stúdió udvarán készült – a szél az utolsó pillanatban váratlanul megfordult, az egyik kaszkadőr szemébe fújva a lángot, akinek le is égett a bajsza. Ekkor helyet cseréltek (bal kézzel is fogtak aztán kezet), és a képet megtükrözve nyomtatták ki.

 


2020. június 5., péntek

Rod Stewart - Every Beat Of My Heart 1986

 A dal Rod Stewart azonos című, tizennegyedik stúdióalbumán jelent meg, aminek négy dala is a TOP10-ben szerepelt, többek között ez a címadó szám is.

Roderick David „Rod” Stewart, a brit könnyűzene kiválósága, aki az 1960-as években kezdte pályafutását, és a mai napig aktív. 2016-ban a Brit Korona Lovagja címet kapta II.Erzsébettől születésnapja alkalmából. 

Az ötvenes években, mivel tehetséges labdarúgó volt, így ezen a pályán próbált sikereket elérni, és kíméletlen céltudatosságával az iskolai csapat kapitánya lett. A család életében a sport mellett a zene is nagy szerepet játszott. Amikor a teenager Rod  megismerte és koncerten  látta a rock and roll klasszikusait, akkor ezek az élmények arra ösztönözték, hogy 1959-ben egy apjától kapott gitárral elindult a zenei élet rögös útján. Több együttesben próbálkozott, majd 1969-ig a Jeff Beck Group vokalistája volt. Ezután szóló karriert kezdett, ami meghozta neki a hírnevet az egész világon. Jellegzetes érces hangja a zenei munkásságának védjegye lett, amit a dalszerzők gyakran kihasználtak, erre az egyedi hangra írt dalokkal.

 

Sweet - Fox On The Run 1974

Az 1970-es évek elején divatos pop-rock egyik jeles képviselője volt a Sweet. A Chinn-Chapman szerzőpáros "istállójában" kezdték, ugyanúgy mint Suzi Quatro és a Slade együttes is. Az ő vezényletükkel adták ki a legsikeresebb albumukat a Fanny Adams-ot.

Később már tehernek érezték, hogy csak a slágergyárosokat szolgálják ki, ezért próbáltak a saját zenei ízlésüknek megfelelő zenét összehozni. Ezt nagy kedvvel tették és az örömzenélésnek, egy kocsmázás utáni este a Fox On The Run című sikerszám lett az eredménye. 

A dal egyfajta elválás volt a régi sikertörténettől, aminek kovácsai nem ők voltak, hanem korábbi menedzsereik. Végül is 1974-ben ezzel a slágerrel szinte minden sikerlistára felkerültek, és elindultak a saját útjukon. 

R.I.P.  Steve Priest

Meghalt Steve Priest, a Sweet alapfelállásának basszusgitárosa, aki az 1968 és 1982 közötti első korszakban végig, megszakítás nélkül a csapat tagja volt. A zenész 72 éves volt, és az utóbbi időszakban nem örvendett túl jó egészségi állapotnak, ugyanakkor végig aktív maradt. Az 1997-ben elhunyt Brian Connolly énekes és a 2002-ben elhunyt Mick Tucker dobos után ő a harmadik ember, aki távozott közülünk a zenekar eredeti négyeséből, amelyből immáron csak Andy Scott gitáros van életben.

A Sweetnek bizonyosan nem tett jót, hogy a tagok a '80-as évek közepétől kezdve különböző verziókban mozgó haknicsapatok élén hordták szét az örökséget (2008 óta maga Priest is működtetett egy Steve Priest's Sweet nevű mutációt), de az alapfelállás és az első korszak óriási hatást gyakorolt a későbbi generációkra a Mötley Crüe-től a Quiet Rioton át egészen a Guns N' Rosesig. Nevükhöz olyan örökzöldek fűződnek, mint a Block Buster!, a The Ballroom Blitz vagy a Fox On The Run.

2020. június 1., hétfő

Paul McCartney & Wings - Band On The Run 1973

Az 1973-as Band on the Run a Paul McCartney and Wings nagylemeze. Ez volt a Wings harmadik, egyben legsikeresebb albuma. Ezt tartják McCartney legjobb Beatles utáni albumának. 1974 legeladottabb lemeze lett az Egyesült Királyságban és Ausztráliában. A dal egy különleges keveréke a folk, rock és funk zenének, amely Paul leghosszabb kislemez felvétele. Az eredeti dal több mint 5 perces, amely kilóg a szokványos McCartney dalok sorából.

2000-ben a Q magazin a 75. helyre helyezte a Minden idők 100 legnagyobb brit albuma listán, míg a Rolling Stone magazin Minden idők 500 legjobb albuma listáján a 418. lett. Szerepel az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben. 

 

The Mamas & The Papas - California Dreamin' 1965

Az 1965-os dal, a hatvanas évek mega-slágere volt, melyet John Philips énekes-szerző írt. A szám zenei hangzásában, az akkortájt divatos beat zenei dallamvilág köszön vissza, vegyítve az amerikai folk zenével. A dal a kaliforniai életérzéstől átfűtve, az akkor kibontakozó hippi mozgalom egyik zászlós dala lett.

A The Mamas and the Papas 1965-71 közötti években népszerű amerikai folk-rock együttes volt. 1965-ben alakította meg Los Angelesben egy házaspár, John és Michaelle Philips és Dany Doherty. Később csatlakozott hozzájuk Cass Eliot énekesnő. Az együttes rövid működése alatt 5 stúdió albumot adott ki mintegy 40 millió!! példányban. Természetesen ők is ott vannak a Rock and Roll Hírességek Csarnokában.

2020. május 31., vasárnap

Jimi Hendrix - Hey Joe 1966

1962-ben egy amerikai folkzenész, Billy Roberts, szerezte a dalt, amelyet utána több mint százan feldolgoztak, és amelyek közül a Deep Purple és Jimi Hendrix átirata volt a legsikeresebb. Magyarországon Hoboék előadásában a legismertebb.

Az eredetileg pergőbb ritmusú számot a hatvanas évek végén egy lassúbb bluesos ritmusra írták át, amelyet 1966-ban Jimi Hendrix is átvett. Jimi egyik legsikeresebb dala lett, és szinte minden koncertjén beugró számként játszotta, 1969-ben a Woodstocki fesztivál zárószáma volt.

Bee Gees - Massachusetts 1967

1967 - " a fények kialudtak Massachusetts-ben", mert mindenki San Francisco-ba igyekezett. Igy szólt a tréfás magyarázata a dal inspirációjáról a Gibb fivéreknek, akik szerint ezzel a dallal egy anti himnuszát irták meg a San Francisco-i hippi festivál "flower power" ideájának. 

Az ausztrál Bee Gees ezzel a számmal robbant be a 60-as évek britt pop legendái kőzé. A Massachusetts szinte a világ ősszes országában a listák első helyére ugrott. A korabeli házibulik elmaradhatatlan lassú számai kőzül talán a legtöbbet játszott dal volt. Sok szerelem indult és pecsételődőtt meg ezzel a számmal.