2020. április 18., szombat

Deep Purple - Fireball 1971

 Az 1971-es dal az azonos című stúdió albumon jelent meg, amely igazán elindította őket a siker útján. A Fireball azok közé az örök életű dalok közé tartozik, amelyek akkor születtek, amikor 1969 nyarán kialakult az együttes klasszikus felállása (Ian Gillan, Roger Glover, Jon Lord, Ian Paice, Ritchie Blackmore). 

Ez a felállás jelentette az együttes legsikeresebb korszakát, s olyan klasszikus rockdalokat hagyott az utókor számára, mint a Black Night, a Fireball, a Highway Star, a Child in Time vagy a minden idők egyik leghíresebb gitárriffjével indító Smoke on the Water. Ezt követően az együttes még kiadott néhány lemezt a 70-es évek derekán, de 1976-ban feloszlott a formáció.

A Deep Purple a hard rock irányzat egyik legismertebb és legnagyobb hatású zenekara, amelyet sokan a Led Zeppelin és a Black Sabbath mellett a heavy metal előfutárának tartanak, bár a zenészek sosem tartották magukat heavy metal együttesnek.

KFT - Balatoni nyár 1986

Ez a dal az igazi balatoni nyár himnusza, minden megvan benne, ami mindenkivel megtörtént aki egyszer is csak a Balatonnál nyaralt. A szám zenéjét Bornai Tibor írta 1985-ben, akkor eredetileg Hazel O’Connor számára. A szerző a szövegben arról a lányról ír, aki akkor már hat éve a felesége volt. Bornai állítása szerint, a szöveget pikánssá tevő "nádas - házas" fordulatnak nincs valóságtartalma, pusztán a rímkényszer miatt használta így. 

A KFT együttes negyedik, Siker, pénz, nők, csillogás című lemezén jelent meg először a szerző szövegével és énekével.A dal sikerére jellemző, hogy számtalan átirata született a mai napig és a „Balatoni nyár” szókapcsolat is része lett a magyar köztudatnak: ezzel a címmel a Magyar Televízió már több évig sugározta a nyári műsorát, továbbá a Juventus Rádió pedig nyári roadshowját nevezte el így. A Balatonról szóló turisztikai filmek rendszeresen felhasználják a KFT slágerét.

2020. április 17., péntek

Herman's Hermit's - No Milk Today 1967

1967-ben a Herman’s Hermit’s angol tini zenekar, egy eredetileg a Hollies együttesnek irt dallal a listák élére kerül . A No Milk Today című dalt több tejipari cég reklámjaiban használja fel később, annak ellenére hogy a címadó kifejezés csak két fiatal közötti titkos üzenet , mely jelzi, hogy a mai nap nem alkalmas a találkozásra . 

 

A dal egyik érdekes megközelítésű feldolgozása, egy szerb heavy-metál együttestől, a Riblja Corbatol született, és a Milosevics diktatúra ellen kampányolt.

 

A Herman's Hermits angol együttes, 1964-ben alakult Manchesterben. Bár, 1964-71 között számos slágerük felkerült az angol és nemzetközi listákra, mégis az igazi hírnevet az amerikai show műsorok vendégeként aratták. Nagyon népszerűek voltak Amerikában, a lemezkiadók versengtek értük. Fiatalos bájos előadásmódjuk, melyet a frontember Peter Noone személyisége garantált, méltán tette őket a tinik kedvencévé.

Rembrandts - I'll Be There For You 1989

Az amerikai The Rembrandts nevű pop-rock duó legismertebb dala. A dalt még a korábbi, 1981-ben alakult, Great Buildings nevű formációjukban írták, de sohasem került lemezre. 

 

A nagy siker akkor jött, amikor az NBC amerikai csatornán elindították a Friends című tv-sorozatot. A sorozat olyan színészek pályájának jelentős állomása volt, mint Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow. A fiatal generációnak szóló sorozat, 1994-2004-ig heti rendszerességgel jelentkezett, és a kétezres évek legnézettebb amerikai tv műsora lett.

 

2020. április 16., csütörtök

Monkees - Daydream Believer 1968

Az 1968-as dal a nagy sikerű The Birds, The Bees & The Monkees című albumon jelent meg. Az album méltó darabja volt annak az ellen kampánynak, amit az amerikai lemezpiac indított a Beatles amerikai elsöprő sikere után.

Az együttes, a Monkees című szituációs komédiából indult, amely 1966-tól 1968-ig ment Amerikában. A zenekar a Beatles, pontosabban a Hard Day's Night című filmjük hatására alakult, mintegy ellensúlyozandó az amerikai sikereiket, de ennek ellenére a két együttes jó barátságban állt egymással. Mindkét zenekart állatokról nevezték el, így a Beatles a "beetles" (bogarak) és a "beat" szavak keresztezése, a Monkees pedig a "monkeys" (majmok) szó átírása.

 

Guess Who - American Woman 1969

1970 nyarán Nixon elnök felesége Pat, meghívta a Fehér Házba a Guess Who kanadai rock együttest, hogy elsimítsa az American Woman száma miatti kisebb diplomáciai botrányt, bár kikötötte hogy ezt a dalt nem játszhatják. 

 

Ugyanis ez egy kanadai patrióta dal, aminek a megírását az inspirálta, hogy egy amerikai koncert turné alatt a zenekarnak vissza kellett szökni Kanadába, mert be akarták sorozni őket a vietnámi háborúba. Az e miatti , antiamerikai és háborúellenes érzés jelenik meg a dal szövegében, ahol az amerikai asszony szókép az amerikai nemzetet jelenti.

Bill Medley és Jennifer Warnes – The Time of My Life 1987


1987-ben mutatják be a Dirty Dancing című amerikai romatikus filmet, mely elsöprő kasszasikerét, a két színész táncvirtuóz, Patrick Swayze és Jennifer Grey mellett, a film zenei anyaga adta. Régi és új nagy slágerek hangzottak el benne, és a filmből készült zenés videók, önmagukban is nagyon népszerűek voltak. 

A film záró jelenetének dala, a The Time Of My Life, melynek férfi előadója az a Bill Medley, aki a Ghost című filmben már énekelt egy slágert, az Unchained Melody-t, a Righteuos Brothers tagjaként.

2020. április 15., szerda

Illés - Nem érti más, csak én 1969

A dal az 1969 áprilisában megjelent Nehéz az út című album bónusz dalai közül való. Az albumot Keresztes Tibor (Cintula) összekötőszövegével vették fel, melyen már kizárólag Illés szerzemények hallhatóak. A lemezen az 1966 és 1968 közötti kislemezen megjelent dalok szerepeltek, négy dalt leszámítva (Szerelem","Átkozott féltékenység", "Az ész a fontos, nem a haj", "Mondd, hogy nem hiszed el"), amelyek új szerzeményekként jelentek meg az albumon. 

 

Ez az egyetlen olyan Illés lemez, amelyen Szörényi Levente mellett Bródy János és Szörényi Szabolcs is szólót énekel egy-egy dalban. Az előbbi az "Átkozott féltékenység", az utóbbi "Az ész a fontos, nem a haj" cimű dalt énekli.

 

1969-ben az Illés mítosz lett. Ugyanazt a szerepet töltötték be Magyarországon, mint a Beatles Angliában. Zenei törekvéseikben végleg elkanyarodtak a hagyományos szórakoztató beat-zenétől a népi hangzás felé, szövegeik pedig jobban kifejezték a kor érzéseit. Nem véletlenül nevezték őket a „Nemzet hangjának”. 

 

Status Quo - Pictures Of Matchstick Men 1968

Az együttest 1962-ben még „The Spectres” néven alakította két iskolai jóbarát, Francis Rossi és Alan Lancaster. 1967-ben nevet változtattak, ekkor lettek Traffic, majd jogi okok miatt Traffic Jam, mivel Traffic nevű zenekar már létezett. Ekkor vették fel a Status Quo nevet. Ezen a néven kiadott első kislemezük, a "Pictures of Matchstick Man" hatalmas siker aratott a brit lemezpiacon, és Amerikában is rendkívül népszerű lett. 

 

A hetvenes évek elején kissé stílust váltottak, elindultak a boogie-s kemény rock felé, és a zenekar egyre nagyobb népszerűségre tett szert. Ekkoriban merész hangzásvilágukkal számos rajongót szereztek, és az olyan számok, mint a "Paper Plane", a "Caroline", a "Down Down", a "Rockin' All Over The World", és a "Whatever You Want" meghozták a sikert is. A Down Down egyébként az egyetlen kislemezük, amely ténylegesen vezette is a brit listát

 

2020. április 14., kedd

Creedence Clearwater Revival - Sweet Hitch-Hiker 1971

Az 1971-es dal először csak kislemezen, majd 1972-ben az utolsó, Mardi Grass című albumon is megjelent. Az album különlegessége, hogy ez már Tom Fogerty távozása után készült, és a stúdió felvételeket már csak a trió készítette. Maga a dal igazi klasszikus John Fogerty dal, amely a legsikeresebb időszakát idézi az együttesnek.

 

1972-ben már Amerika első számú együttesének számítottak. 1969-ben a Billboard Top 100 listáján 110 alkalommal bukkant fel a nevük, ami hetente két sikerdalt jelentett. 1971-ben az év zenekarának választották a CCR-t, és szinte érthetetlen, hogy a sikerek teljében előbb Tom Fogerty vált meg a zenekartól, majd 72-ben hivatalosan is feloszlott az együttes.

 

Bay City Rollers - Bye, Bye Baby 1975

Az 1975 tavaszának nagy slágere, egy tíz évvel korábbi Four Seasons sláger diszkó átirata volt. Az eredeti dal, bár bővebb instrumentális háttérrel komponálták, de mégsem aratott jelentősebb sikert.  A Bay City Rollers feldolgozása viszont No.1 sláger lett a britt és amerikai lemez piacon egyaránt.

 

A Bay City Rollers, 1966-ban alakult  "The Saxons" néven, ám nem sokkal később nevet változtattak, melyről egy darts dobás döntött, és amely a Michigan állam melletti Bay Citynél landolt egy térképen. Az első nagy sikert 1974-ben a "Remember (Sha La La La)" című szám hozta meg számukra, ezt követték a "Shang-a-Lang", a "Summerlove Sensation" és az "All of Me Loves All of You". 1976-ban az amerikai piacra is betörtek.az "I Only Wanna Be With You" című dallal. Később a new wave irányába orientálódtak, és még a kilencvenes években is aktívan dolgoztak.

 

2020. április 12., vasárnap

Cat Stevens - Morning Has Broken 19711969-ben nagyon súlyos betegséggel küzdve, halál közeli állapotba kerül, de végül teljesen felépül, az angol énekes-szerző Cat Stevens, akit a legbefolyásosabb és leghíresebb rock zenésznek tartanak. Ennek az élményének hatására egyre közelebb kerül a valláshoz, és spirituális élethez. 

Ez inspirálja a katolikus neveltetésű Stevenst, hogy 1971-ben egy dalban, a Morning Has Broken-ben, feldolgozza a skót katolikus himnuszt.