2020. november 13., péntek

Hungária - Rolli-rock 1969

 

A dal az ős-Hungária legjobb albumán jelent meg, és a vegyes stílusú dalok között a rock and rollt képviseli. A Tűzveszélyes a Hungária együttes második nagylemeze, (melyet Hungária albumként is szoktak nevezni) 1971-ben jelent meg. Az album lényegesen nagyobb fejlődést mutat a korábbi Hungária lemezhez (Koncert a Marson) képest. 

Itt már erősen érződik, hogy az együttes kísérletezik a rock stílus irányzattal, bár azért vannak rajta beat-es dalok, valamint a pszichedelikus rock határmezsgyéjét súrolja a "Bye-bye boldogság" és a "Ringass el, álom", bár ez utóbbi dal egy kissé könnyedebb, légiesebb szerzemény. Összességében elmondható, hogy a Tűzveszélyes című albumon zeneileg már hallhatóak a kiforrottság jelei, de valahogy mégis a sok stílusirányzat miatt, kísérletező íze van az egésznek.

Hungária - Örökké és három napig 1974

 

A dal 1974-ben kislemezen jelent meg a Hungaroton kiadásában, és a belőle készült zenés videó a madridi RTVE televízió egyik szórakoztató műsorában készült.

A 70-es években a Hungária számára a vegetálás időszaka következett. A mindenható állami zeneipari vezetés nem kedvelte őket, a Hanglemezgyár nem adott ki nagylemezt nekik, a magyar közönséghez nem tudtak eljutni, a lemezes, támogatott előadókhoz képest háttérbe kényszerültek. Az együttes a szovjet-blokk országaiban turnézva próbálta fenntartani magát. 


 

1976-ig főként az NDK-ban, elvétve Lengyelországban és a Szovjetunióban turnézott. 1976-ban a Hungária ismét némi lehetőséghez jutott itthon: részt vettek egy Made in Hungary nevű rendezvényen, megjelentek a televízióban, kiadták egy kislemezüket. 1977-ben a Metronóm '77 vetélkedőn is részt vettek. Az együttes ígéretet kapott egy nagylemez kiadására, valamint egy országos koncert turnéra. Ennek jegyében 1978-ban felvették a Beatles-láz című albumot, a lemezgyár vezetése azonban – Fenyő szerint a lemezgyár által támogatott együttesek sikerét féltve – félretette a lemez sikergyanús anyagát.


 

2020. november 8., vasárnap

Metro - Kócos kis ördögök 1969

 

A hatvanas években a kedvenc beat együttesek sorában ott találjuk a Metro együttest. A népszerűségüket mutatta, hogy az Illés és az Omega után az ő koncertjeikre jártak a legtöbben.

A Metro elődje, a Zenith együttes 1960-ban alakult Sztevanovity Zorán vezetésével. Kezdetben a Nyugati pályaudvar Hangulat nevű bárjában (a mai McDonald’s alsó szintjén) léptek fel, ahol hétvégente ifjúsági klub üzemelt. Egy évvel később megkötötték az első szerződésüket a Metro Klubbal.

A legendás Metro klub, melynek a nevét 1961-ben felvették, a hatvanas években egy népszerű feltöltődési hely volt a jó zenére kiéhezett fiataloknak. 1960-70 között voltak a legsikeresebbek, és főleg a hatvanas évek végén születtek legnagyobb slágereik. 1970-ben jelent meg a Metro – és a magyar könnyűzene történetének – első koncertalbuma, az Egy este a Metro Klubban…. Ez a Metro második „klasszikus” felállásának egyetlen albuma, mivel az együttes fő zeneszerzőjét, Schöck Ottót Fogarasi János váltotta. A dalok többségét Frenreisz Károly és Sztevanovity Dusán írta. A felvétel 1970. május 31-én, a Metro Klubban, egy lemezgyári UHER magnetofonnal készült. A kissé egyszerű rögzítési technika ellenére a hangminőség meglepően jó. A eredeti hanglemez kiadáshoz egy fekete-fehér fénykép is tartozott, mely az együttes tagjait ábrázolja.

Kiváló hangszeres tudásuk, lenyűgöző színpadi előadásuk tette őket méltán kedvencekké. Az nosztalgikus szövegű Kócos kis ördögök című dalból készült klip a korabeli televíziózás egyik őslelete.