2020. április 4., szombat

Illés - Add a kezed 1972

A hatvanas évek együttesei közül az Illés volt az, akiknek a dalai az idők próbáját kiállták és zenéjük, szövegük aktualitását máig megőrizték. Az 1972-es Sándor Pál filmből való videoklip az együttes felbomlása előtti utolsó performansz volt.

 

A dal az Illés ötödik Add a kezed című albumán jelent meg 1972-ben. Az album az Illések és pofonok után talán a legjobb Illés album. A kor amiben született nem a szabadságot és tenni akarást támogatta. Az 1968–as prágai tavasz leverése egyértelműen jelezte a kornak, hogy melyek azok a határok, amiket a rendszer nem enged átlépni. 

A politika bekeményített. Ez a változás természetesen érintette az Illés-együttes zenei tevékenységét is. A beat-jelenséget is megpróbálta háttérbe szorítani a hatalom, ennek következtében az Illés-zenekart is elérték a mondvacsinált vádak.

 


2020. április 3., péntek

Christie - Yellow River 1970

Az amerikai polgárháborúban szolgált katona megkapja obsitját és útra kelt hazafelé a Sárga folyón. Röviden ez a történet, melyről a dal szövege szól és amelyet az angol együttes, a Christie 1970-ben jelentetett meg és került a sláger listákra. 

 

Maga a szövegben szereplő Yellow River egy fiktív folyó, mely utalás az akkoriban befejeződött vietnámi háborúra, és a történet főszerepébe a vietnámi háborúban szolgált amerikai veteránt teszi.

Deep Purple - Speed King 1970 (Live)


Az 1970-es Deep Purple In The Rock című albumuk talán a legsikeresebb zenei anyag, ami több klasszikust is tartalmaz. Ezek az örök életű számok napjainkig a rock rajongók körében nagyon népszerűek. A dal egy klasszikus rock and roll és hard-rock keverék. A koncert felvétel némileg különbözik a stúdió változattól, nemcsak a hosszában, hanem a zenei felépítésében is.

 

A "Speed King" nem egy rock and roll feldolgozás, bár a szövege a népszerű rock and roll előadók számainak hires sorait idézi, köztük a "Rip It Up", "Good Golly Miss Molly", "Tutti Frutti", "Great Balls Of Fire" és "The Battle of New Orleans". A dal volt az első dal, amelyet Ian Gillan énekes írt. A dalszövegeket úgy írta, hogy egy sor keveréket írt az Elvis Presley, a Little Richard és a Chuck Berry dalokból.

 

 

2020. április 2., csütörtök

Bon Jovi - Livin' On A Prayer 1986

 Az 1986-os dal új szint hozott a diszkók világába. Először jelent meg a tánc klubokban a metál zene, ami kellő dallammal és ritmussal vegyítve a tánc parketten is fogyasztható zenei irányzat  lett. Az előadó a Bon Jovi amerikai rockegyüttes, melyet 1983-ban alapított John Francis Bongiovi Jr., művésznevén Jon Bon Jovi. 

 

A zenekar a pop-metál stílus megalkotója, egyben annak legnagyobb sikert elért képviselője. A Def Leppard hangos, de dallamos metáljának és Bruce Springsteen, aki John Bon Jovi egyik példaképe, az elesettek iránti érzékenységének összedolgozásával létrehozták a hard rock vonzóan melodikus, egyben professzionális változatát, mely hallgatható lett mind a tizenévesek, mind a háziasszonyok számára.

 

Demis Roussos - Goodbye My Love, Goodbye 1973

Az 1973-as dalt, Demis Roussos görög zenész vitte sikerre. Európában azonnal mega-sláger lett. Demis, az Aphrodites Child nevű görög rock együttesben kezdte a pályáját, kiváló zenészekkel, többek között a szintén görög Vangelisszel. 

A hetvenes évek egyik legjellegzetesebb popikonja volt. Dalait több nyelven is énekelte (többek közt angolul, franciául, németül, spanyolul, olaszul és görögül), míg magyarul Zámbó Jimmy énekelte számos dalát.

 

2020. április 1., szerda

Goombay Dance Band - Sun of Jamaica 1979

A Goombay Dance Band az 1970-es évek végén alakult német pop együttes. Az együttes összetétele az évek folyamán többször változott, ám frontemberük Oliver Bendt, a zenekar alapítója végig maradt. 

Zenéjük a karibi szigetvilág forró ritmusait elegyítette az euro-disco dallamosságával. A '80-as évek elején voltak igazán népszerűek, dalaikat akkoriban sokat játszották a diszkókban és a rádióállomások könnyűzenei műsoraiban. Több ízben felléptek Magyarországon is. 

 

Steppenwolf - Born To Be Wild 1968

1968-ban megjelent a korszak legtöbb címkével illetett dala , mely nagy hatással volt a kor zenéjére. 1968 lázadó ifjúságának himnusza , az első motoros himnusz, és az első heavy-metalnak nevezett zene, amit Mars Bonfire irt a Steppenwolf együttesnek . Az 1969-es Easy Rider filmben elhangzó dalnak, Peter Fonda alakítása mellett, nagy szerepe volt a mozi sikerben. A mai napig ismert és játszott rock dalok köze tartozik.

 

Peter Fonda a hatvanas évek lázadó generációjának filmes ikonja volt. Színész családból indult, apja Henry Fonda jó alapokkal indította el a Hollywoodi filmvilágban, lánytestvérével, Jane Fondával együtt, aki szintén a korabeli forrongó ifjúság női bálványa volt. Peter Fonda csaknem 100 filmben és sorozatban játszott, de a legnagyobb sikert az Easy Rider című korszakalkotó filmben érte el, mely egy generáció számára meghatározó volt. A Captain America nevet kapott Harley Davidson chopert , mint ahogy a filmet is, ma az amerikai kultúra egyik szimbólumaként őrzik.

 

2020. március 31., kedd

Rubettes - Sugar Baby Love 1974

1974-ben hetekig vezette a UK slágerlistákat az angol Rubettes pop együttes dala. A dalból félmilliónál többet adtak el lemezen, és a nehezen meghódítható tengerentúli listákon is az élvonalban szerepelt. A siker, nem kis mértékben, a szólóénekes Paul Da Vinci, három és fél oktávot átfogó hangjának szólt.  

A Rubettes egy 1973-ban alakult, stúdió zenészekből álló angol pop csapat volt, mely a hetvenes évek elejének diszkó hullámát meglovagolva vált nagyon népszerűvé. 1974-80 közötti időszakban több nagy slágerük született.

 

Pink Floyd - Remember a Day 1968

A Pink Floyd Remember a Day című dala 1968-ban jelent meg a zenekar A Saucerful of Secrets című albumán. A dalt Richard Wright írta, felvételei 1967-ben készültek; néhány rájátszás után, az év végére készült el teljesen. Eredeti címe Sunshine volt. 

 

A The Pink Floyd Encyclopedia című könyvben viszont az áll, hogy októberben egy teljesen új felvételt készítettek. Nick Masonnek nem volt ötlete, hogy milyen dobszólamot játsszon, ezért helyette Norman Smith játszott a dalban. A dal hangzásának különleges színezetet ad Syd Barrett slide-os gitárjátéka. Wright másik, See-Saw című dalához hasonlóan a Remember a Day is a boldog gyermekkor emlékeiről szól. Elmélkedő hangulatával kitűnik az album többi dala közül. 

 

Bergendy - Jelszó: Love, szeretet 1972


Az 1972-es dal a Bergendy együttes, Bergendy című albumán jelent meg először. Az 1969-es hippi mozgalom magyarországi utóhangja volt ez a dal. Talán a Bergendy együttes volt az akiknek a zenéjében Magyarországon leginkább megjelent ez a mozgalom. Bár az együttesben a forradalmi hangot inkább Latzin Norbert képviselte, de talán külsőségekben Demjén volt, aki ezt megjelenítette. A dal, melyet ő szerzett, is egyik példája a lázadó egyéniségének. Bár az albumot már 1971-ben felvették a stúdióban, mégis csak 1972 januárjában adta ki a MHV-Pepita, mert nem akarták rontani az ebben az időben debütáló LGT 1971-es karácsonyra tervezett lemezének sikerét.

A hatvanas években a Bergendy együttes volt, akiknek megadatott a külföldi koncertek lehetősége. Az 1950-es évek végén alakult együttes több tagcserén átesett az idők folyamán, és olyan népszerű előadók is meg lettek hívva, mint Szörényi levente, aki csak azért nem lett tagja mert az öccsét Szabolcsot nem vihette. Az együttes húzó embere és a sikeres dalok szerzője Latzin Norbert, sohasem egyezett a hatalommal, és ez az együttes működésére is hatással volt. Végül diszidált, és sajnos valahol a nagy nyugaton elkallódott.


2020. március 30., hétfő

Alan Merrill - I Love Rock 'n' Roll 1975

Az 1975-ös dal a hagyományos rock zene egyik ikonikus dala, melyet az amerikai énekes-szerző Alan Merrill írt. A dalnak számtalan feldolgozása született, és a mai napig mind a rock zene területén, mind a különféle tehetségkutatókban nagyon sok előadó sikerének kulcsa volt. 

Alan New Yorkban született, de európai iskolákban tanult, végül Japánban kötött ki, ahol zenével és hitélettel foglalkozott. Igazán nagy sikerei csak a hetvenes évek közepén születtek, amikor megjelentette első nagy slágerét, amely örökre beírta őt a rock zene történetébe. Sajnos a tegnapi napon, a jelenleg pusztító Corona vírus járvány derékba törte életét, 69 évesen belehalt a betegségbe. R.I.P.

Sweet - Poppa Joe 1972

Az 1972-es slágerük egy új korszakot jelentett az együttes zenei munkásságában. A hetvenes évek elejének népszerű rágógumi zenéje volt a legsikeresebb és legnagyobb profitot hozó zenei irányvonala a popzenének. 

A kezdetben blues zenét játszó együttes menedzsere biztos sikert akart, ezért a színpadi megjelenésüket és a dalaikat ennek az irányzatnak megfelelően átszabta. A siker nem maradt el, 1972-ben ezzel a dalukkal azonnal a slágerlista élére kerültek. A 1972-74 közötti időszakban még több dallal bizonyították a zenei irányváltás sikerét.


Doobie Brothers - Listen To The Music 1972

A Doobie Brothers egy kaliforniai rock együttes, mely 1970-ben alakult és a legsikeresebbek az 1970-82 közötti időszakban voltak. Az öttagú együttes a klasszikus gitár-orgona-dob felállásban zenélt. 

A tagjai képzett zenészek voltak, és eleinte a hagyományos rock and roll és a folk keverékét játszották. Az első és második albumuk dalaiban is ez jelenik meg. A Listen To The Music című daluk dallama és ritmusa szintén ezt az irányvonalat követi. Ez a dal volt az együttes első nagy slágere, amely ismertté tette őket.

 

Beatrice - Kommunista blokk 1982Ez a mix Nagy Fero munkásságának egy jellegzetes darabja, ahol nem a zene volt fontos, hanem a rajongóknak szóló színpadi előadás. Nevezhetjük kommunista mulatósnak is, melyet a felpuhuló kommunista rendszer, "panem et circenses" , szemét lehunyva jóváhagyott.

Nagy Feró, bár az iskolában nem ért el sikereket, mert a gimiből eltanácsolták és a főiskolát sem sikerült befejezni neki, de azért a színpadon mindig megtalálta a helyét. Minden rendszer holdudvarában ott található, és díjazzák is ezért, hiszen az elmúlt rendszerben Állami Díjat kapott, de a jelenlegi rendszer is megjutalmazta már.

 

Zenei pályafutását rock és punk zenekarokkal indítja, majd 1970-ben Csuka Mónikával megalakítja az első magyar női beat zenekart, a Beatricet. Később 1978-ban ujjászervezi az immár rock zenét játszó együttest, a babos-kendős, csirkedarálós ős-Bikinit.

 

Koncertjeiken a rendőrség mindig fokozott készültségben vett részt, és mindig akadt munkájuk a feltüzelt és fékevesztett rajongói tábor kicsapongásai miatt. Később inkább a színpadon látható, musicalekben és rock operákban. Inkább színpadi, mint zenei munkássága miatt tartják számon a magyar zenei életben.

2020. március 29., vasárnap

Napoleon Boulevard - Európa visszavár 1986


Az 1986-os dal egy igazi patrióta protest song Erdély mellett, amit egy ideig a hatalom próbált  a szőnyeg alatt tartani, de végül az első 1986-os Napoleon Boulevard I. című albumukon megjelenhetett. 

A Napoleon Boulevard 1985-ben a Solaris együttes akkori tagjaiból alakult meg Vincze Lilla énekesnővel. Az első dalok megszületése idején a Napoleon Boulevard még a Solaris előzenekarként lépett fel; előadásaik után Lilla lement a színpadról, a többiek átöltöztek, és Solaris néven folytatták. 1986-ban aztán a Solaris egy jó időre elbúcsúzott közönségétől. Dalaikat sanda szemmel figyelték a rendszer kiszolgálói. Így történt ez az első Interpop fesztiválon előadott dalukkal is, melynek címe Ugye eljönnek a repülők volt, és az újságokban azonnal elindult polémia a dal szövege miatt, „a repülők eljövetele” ugyanis félreértésekre adott okot. A vita egészen 1987. tavaszáig folyt. Akkor végre eldőlt, hogy "a zenekar nem akar bombázást", a lemez így fél év késéssel végre zöld utat kapott.

 

 

Color - Féltelek 1982


1984 - megszűnik egy nagyreményű magyar zenekar, a Color. Az 1960-as évek végén a Bokor és DOTE zenekarokból alakult együttes, a hetvenes években sikeresen szerepel, de a kultúrát is kontroll alatt tartó rendszer ellehetetleníti munkájukat.

 

A Bokor testvérek Amerikába mennek, így a zenekar is megszűnik. Két sikeres albumuk után a harmadikat már nem jelentetik meg. Egyik legsikeresebb daluk a Féltelek, hosszú ideig a legnépszerűbb dalok listáján szerepelt, és napjainkig a legszebb szerelmes dalok közé tartozik.