2020. november 28., szombat

Kinks - You Really Got Me 1964

A The Kinks elsőként 1964-ben tűnt ki harmadik kislemezével, a Ray Davies által írt You Really Got Me dallal. A szám nemzetközi sláger lett, Angliában feljutott a slágerlista első helyére, míg az Egyesült Államokban bekerült a Top10-be.

A The Kinks angol rockegyüttes volt, amelyet az észak-londonban a Davies-testvérpár, Ray és Dave alapított meg 1964-ben . A brit invázió részeként a The Kinks a korszak egyik legfontosabb és legnagyobb hatású zenekaraként ismert. Zenéjükre számos műfaj hatott, köztük a rhythm and blues, a brit varieté és népzene, valamint a country. Ray Davies (ének, ritmusgitár) és Dave Davies (szólógitár, vokál) mindvégig az együttes tagjai maradtak a zenekar 32 éves fennállása alatt.  Az 1960-as évek közepétől és az 1970-es évek elejéig az együttes zsinórban adta ki kereskedelmileg sikeres és szakmailag is elismert kislemezeit, koncepcióalbumait, és szerzett elismerést az angol kultúrát és életstílust feldolgozó dalaival, nagylemezeivel, melyeket áthatott Ray Davies sajátos, szemlélődő látásmódja. 

A The Kinks további színpadias koncepcióalbumai már kevesebb sikert arattak, de a zenekar kisebb újjászületést élt meg az 1970-es évek végén és 1980-as évek elején, amikor az olyan együttesek, mint a Van Halen, a The Jam, a The Knack, és a The Pretenders feldolgozták dalaikat, fellendítve ezzel a The Kinks lemezeladásait.1990-ben a The Kinks négy eredeti tagját beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame tagjai közé, 2005 novemberében pedig a UK Music Hall of Fame-be is beválasztották őket.

2020. november 25., szerda

Tremeloes - (Call Me) Number One 1969

 

1969-ben jelent meg a dal, amikor a legsikeresebb időszakát élte az együttes. 1969-ben kilenc number #1 hittel szerepeltek a listákon. A legsikeresebb angol pop együttes volt ebben az időben.

 

A Tremeloes, a Beatles szülővárosából indult, és az alapító Brian Poole-ra nagy hatással voltak a gomba fejűek. A klasszikus beat felállás és a kristálytiszta vokál a Beatles számokat idézi . A hatvanas évek elején a Beatles feldolgozásokkal indultak, de jelentek meg saját számaik is. A legsikeresebb időszakuk az 1967-70 közötti évek voltak, amikor több dallal is listára kerültek.