2020. szeptember 19., szombat

Jimi Hendrix - Purple Haze 1967

 

A The Jimi Hendrix Experience minden bizonnyal a világ egyik legfontosabb zenekara volt és marad. Hendrix 1966 őszén érkezett meg Angliába az esős Seattle-ből, és csatlakozott az Experience-hez, amely akkor már létezett. 1967 januárjában pedig stúdióba vonult és 53 évvel ezelőtt rögzítették a Purple Haze című rockhimnuszt. A dal kislemez formájában 1967. március 17-én jelent meg egyfajta felvezetésként a debütáló albumhoz, amely 1967. május 12-én látott napvilágot Are You Experienced címmel.


A zenész családból származó, indián gyökerekkel rendelkező gitár vituóz, korán kezdett érdeklődni a hangszeres zene iránt, autodidakta módon. Apjától kapott jobbkezes Fender gitárján a húrokat megfordította, mivel ő balkezes volt. Előszeretettel használta a feedback hatásokat, a bluzos, dzsesszes alapritmusú számokban elhelyezett mesteri improvizációkban. 2020. szeptember 18., péntek

Gary Puckett & The Union Gap - Young Girl 1968

Az 1960-as évek népszerű amerikai pop együttese volt a Gary Puckett & Union Gap. Az együttes jellegzetes kosztümben lépett fel, amely az amerikai polgárháborús hadsereg, a Union Army egyenruháját utánozta. Erre egy szerződés kötelezte őket, melyet a lemezkiadójukkal, a Columbia Recorddal kötöttek. 

A zenekar 1967-71 között volt aktív, és ebben az időben a népszerű dalszerző, Jerry Fuller írta a sikerszámaikat. Mivel Fuller a saját stílusához ragaszkodott, ez egy idő után terhes lett a zenekar tagjainak, ami az együttes felbomlásához vezetett. Az utánuk maradt 5 album, rajta több TOP10-es slágerrel, mindenképpen beírta őket a 60-as zene történetébe.Simon & Garfunkel - The Boxer 1970

 

A legsikeresebbnek ítélt 1970-es  Bridge over Troubled Water című albumuk számtalan slágert tartalmazott. Bár a The Boxer című slágert még 1968-ban felvették a stúdióban, de csak ezen az albumon került kiadásra. A dalnak egyrészt önéletrajzi, másrészt bibliai ihletése van, és nagyrészt a szerző Paul Simon életének arra a részére reflektál, amikor igazságtalanul kritizálták munkásságát. A dal szövege éppen az e-miatti magányosságát és szomorúságát próbálja átadni. 

A rock ballada szomorú szövege, hangszerelése, és a dalon végigfutó pergődob kísérte, „lie-la-lie” refrénje tette igazán különlegessé és népszerűvé a 60-as romantikus dalok között. A kórus részt, a Columbia egyetem templomi kórusa adta, mely szintén az igazi különlegességét adta a dalnak.

Beatles - You've Got To Hide Your Love Away 1965

 

Az 1965-ös dal a Help című albumukon jelent meg, abban az időben mikor Lennon, saját bevallása szerint egy zenei kaméleonként, próbált a kor minden zenei irányzatát felhasználni a műveiben. Bob Dylan, Elvis és az Everly Brothers stílusa mind megjelentek az album dalai között. 

Ez a szerzeménye a Dylan korszakában született, és bár  Lennon volt a dal szerzője, de mint minden számukat, a Lennon-McCartney szerzőpáros jegyezte. A folkos stílus, az akusztikus gitár azonnal a Dylan által képviselt stílust mutatja, bár az általa kedvelt harmonika helyett fuvola szóló hangzik el benne, melyet a stúdió felvételen John Scott zenész játszott.