2021. január 9., szombat

France Gall - Poupée de cire, poupée de son 1965

 

1965 márciusában, Luxemburg képviseletében, megnyerte az Eurovíziós Fesztivált ezzel a dallal. Érdekesség, hogy a dalt az a Gainsbourg írta aki később a Je T'aime,...Moi Non Plus című megaslágerel 1969-ben listavezető volt. 

France Gall zenészcsaládból származik. Édesapja, Robert Gall ismertebb a zenészkörökben, mivel többek között olyan híres előadóknak írt dalszövegeket, mint Édith Piaf és Charles Aznavour. France anyja, Cécile Berthier is énekelt.

 

Gyerekkorától tanult zongorázni és gitározni15 évesen az édesapjának köszönhetően vették fel az első számát. , testvéreivel még egy házi együttest is alakítottak. Gall nagyon gyorsan nevet szerzett magának a kor divatos zenei irányzatában, a yé-yében (amely az angolszász ritmusokat és a francia varietét vegyítette), amikor 1963 szeptemberében megjelent a Ne sois pas si bête („Ne légy olyan buta”) című lemeze, miből 200 000 példány fogyott el. Isabelle eközben France-re változtatta a nevét. 

1966-ban, 19 évesen az elsőszámú francia popénekesnőnek választották. Majd 1967-ben a Bébé Requint énekelte, amelyet Joe Dassinnel együtt írt. E kislemez után France eltűnt a zenei aktualitásokból. 1974-ben találkozott Michel Berger íróval és zeneszerzővel. Gall számára ez a találkozás karrierjében egy látványos megújulás kezdete volt. A következő húsz évben egymást követték a színpadi és lemezsikerek. A 90-es évek végén hagyott fel a szórakoztató iparral. Neve bekerült a hatvanas évek meghatározó előadói közé.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése