2020. november 21., szombat

Beatles - Revolution 1968

 

1968 tavasza, a világ forrong, a lengyel és a cseh nép fellázad az orosz irányítású kommunista vezetés ellen, az amerikai és francia egyetemeken egymást érik a kormányellenes diák lázadások. A Rolling Stones és a Beatles a zenével fejezi ki a szolidarítását ezekkel az eseményekkel. 

A Stones száma, a Street Fighting Man után, a Beatles a 1968-as White Albumon megjelenteti a Revolution című számot, mely kemény és szokatlan hangzásával és szövegével hatásosan próbál mozgósítani. A szám érdekessége, hogy kilenc verziója készült el. A legismertebb az első , amit a BBC 1968 tavaszi show műsorában adtak elő első alkalommal. 


 

2020. november 19., csütörtök

Ohio Express - Chewy, Chewy 1969


1967-72 közötti időszakban, amikor a neves rock együttesek már sikerük csúcsán voltak, a rajongó kamaszok, akik hasonló sikerről álmodoztak, sorra alakítottak olyan együtteseket, ahol különösebb zenei előélet nem volt fontos, csak az, hogy valami fülbemászó, lábmozgató és a tiniknek tetsző dallamot összehozzanak.

Ennek az időszaknak az amerikai tini sztárjai, az Ohio Express nevű együttes tagjai, akik 1968-69-es időszakban értek el sikereket. Az 1969-es Chewy, Chewy című számuk egyszerű , simulékony zene és szöveg, ami elég volt néhány millió példány eladásához.

 

2020. november 17., kedd

John Fred & His Playboy - Judy in Disguise (With Glasses) 1967

John Fred and his Playboy egy tipikusan egyslágeres együttes. Alapítója és névadója, John Fred Gourrie már 1959-ben a Shirley című slágerrel bemutatkozott a médiában. Később a luisianai Baton Rouge együttes alapítója lett, akik mind a soul mind a rock and roll zenében kiválóak voltak. Később vették fel a John Fred and his Playboy nevet.

Legnagyobb slágerük az 1967-es Judy In Disguise című megasiker volt, amely két hétre még a Beatlest is kiütötte a sikerlistákon. Maga a dal a Beatles Lucy in the Sky With Diamonds című számának szójátékos paródiája, ahol a Judy in Disguise és Lucy in The Sky hasonlósága volt a tréfa éle. A dal több mint egy millió példányban kelt el, ami akkor mega sikernek számított.