2020. május 23., szombat

Los Diablos - Dancing In The Sun (Un Rayo Da Sol) 1970

Az 1969 nyarának nagy slágere volt a dal, amely a spanyol tengerpart táncklubjaiból indult, de meghódította egész Európát. Könnyed, karibi ritmusokat használó dal, egy szerelmes vallomás az imádott nőnek, ahol a hátteret a nyári tengerpart hangulata adja. A dal több hétig szerepelt a sláger listák TOP10-ében. 1980-ban a slágert ismét elővették, és az Ottawan nevű diszkó duó ismét a slágerlista élén állt meg a dallal.

A Los Diablos népszerű spanyol együttes volt a hetvenes években, de igazi nagy slágere csak egy született, amellyel nyomott hagyott az európai pop  zenében. 

Santana - Evil Ways (Woodstock) 1969

Az 1969-es dal az együttes Santana című bemutatkozó albumán szerepelt először. Az eredeti szerző Clarence "Sonny" Henry jazz gitáros volt, akinek 1967-es Bobo Motion című albumán jelent meg. A Santana zenei sikeréhez és nemzetközi elismeréséhez ez a dal nagymértékben hozzájárult. Későbbi válogatás albumukon is megjelent vendég előadókkal. A szerzeményt óriási sikerrel adták elő az 1969-es Woodstocki fesztiválon, ahol szintén az esemény egyik emlékezetes játékát nyújtották.

Az ifjú Santana tizenöt évesen kezdett gitározni. Zenéjére a legnagyobb hatást a latin kultúra gyakorolta. 1967-ben az Egyesült Államok nyugati partjára, San Franciscóba költöztek. Már a költözés évében tagja lett az Azteca nevű zenekarnak. Az 1960-as évek végén vált ismertté csapatával, a Santana Blues Band együttessel. 1982-ben és 2008-ban 300 ezer ember előtt koncertezett. Santana latin zenei hatásait ötvözte a west coast rockkal, így már a kifejezés feltalálása előtt is "fusion" zenészként működött. 1972-ben Santana John McLaughlin példáját követve spirituális jazz-fusion irányba indult el. 1976-tól kommersz rock- és tánczenei elemeket belesző dalaiba, ami máig védjegyévé számít.  Santana nagyon letisztult és szenvedélyes gitáros, gitárjával olyan feszültséget képes teremteni, mint kevesen. Hangzása egyedi, játéka különös kifejezőerővel bír. 

 

2020. május 22., péntek

Sweet - Teenage Rampage 1974

Az angol Sweet rock együttes, 1968-as alakulása után, kezdetben blues, majd főleg az amerikai stílusú rágógumi zenét játszotta, kisebb-nagyobb sikerrel. 1973-ban az új menedzser, a irányzatnak megfelelően. alaposan átalakította a színpadi megjelenésüket, a dalaikat.

A Slade-hez hasonló kosztümökben léptek fel és a fiatalos, tombolós hard rock zenéjükkel, 1973-74 között több számukkal is, eljutottak a listák élére. Az 1974-es Teenage Rampage című daluk is ebből a sikeres időszakból származik.

 

Rolling Stones - Paint It Black 1966

1966 - a Hollywoodi RCA stúdióban már feljátszásra készen állt egy Keith Richard által irt zene, aminek különlegessége, egy Brian Jones által kreált , szitarral játszott szóló betét volt, de a szöveg még váratott magára . Két nappal később Mick Jagger, egy éjszaka olvasott James Joyce regény hatására megírja a Paint It Black erősen depressziót és kétségbeesést sugalló szövegét . A dal az album sikerszáma lett, a listák első helyét is elfoglalva.

Az Aftermath a The Rolling Stones negyedik (az USA-ban hatodik) albuma, amely 1966-ban jelent meg. Az album igazi művészi áttörést jelentett számukra, mert ez volt első albumuk, amelynek minden dalát Mick Jagger és Keith Richards írta.

Külön figyelmet érdemel a zenei kísérletezés; Brian Jones – talán George Harrison szitárjátékának hatására – több különleges hangszeren játszik, például szitáron Paint It Black, cimbalmon a Lady Jane és az I Am Waiting, valamint marimbán az Under My Thumb című dalon. Az Aftermath kulcsfontosságú album volt abban a folyamatban, melynek során a Jagger-Richards szerzőpáros méltó ellenfele lett a Lennon–McCartney szerzőpárosnak és Bob Dylannek, a Rolling Stones pedig egy művészileg kreatív zenekarrá vált.

 

2020. május 21., csütörtök

Eddy Grant - Electric Avenue 1983

1983 nagy slágere volt a dal, mely az 1981-es dél-londoni Brixtonban kitört lázadás eseményeinek apropóján született. Maga Eddy Grant is ebből, a karibi menekültek által lakott, kerületből származott, és saját bőrén érezte az ott lakók kiszolgáltatottságát. Electric reggae néven is emlegetik a számot, jellegzetes karibi rock stílusa alapján.

Eddy Grant angol zenész sikeres pályafutása akkor kezdődött amikor 1965-benhárom középiskolás barátjával, megalakította az Equals együttest. 1960-as évek British inváziója megteremti a beat zenét a rock and roll mellett. Ezt a két zenei vonulatot ötvözve írja meg Grant, 1968 májusának nagy slágerét a Baby Come Back-t. Több hétig szerepel a listákon , számtalan feldolgozása születik , maga Grant is többször kiadja , a korabeli házibulik kötelező eleme volt , de szívesen veszik elő a mai DJ- k is.

 

Cuff Links - Tracy 1969

Az 1969-es dal abban az időben lett sláger, amikor a rágógumi zene hódított a pop zenében. Ugyanabban az évben jelent meg amikor az Archies mega slágere a Sugar, Sugar, sőt a két dalt ugyanaz a vokalista énekelte, az  amerikai Ron Dante. Dante végig asszisztálta a Cuff Links első bemutatkozó albumát, amelyen több népszerű dal is született, többek között a Tracy. 

A Cuff Links egy amerikai pop együttes volt, amely képzett stúdió zenészekből alakult, de csak egy-egy koncert körút erejéig. Főleg az album dalait népszerűsítendő léptek fel, de szerepeltek TV show-kban is mint házigazdák. A rágógumi zene lecsengése után, az együttes is szétszéledt, maga után hagyva pár örök életű slágert.

Moody Blues - Nights In White Satin 1967


1967-ben, miután a barátnőjétől ajándékba kapott egy szatén ágyneműt, írta meg a Justin Hayward, a Moody Blues együttes énekese, ezt a dalt, mely az egyoldalú, viszonzatlan szerelméről szól. 

A 60-as évek végének, nálunk méltatlanul kevésbé ismert, angol zenekara a Moody Blues együttes, akik 1964-ben alakultak és a Beatles-szel együtt csinálták végig az 1964-es amerikai koncert körutat. Kiválóan képzett zenészek, mesterien megalkotott, klasszikusba hajló dalok, melyek alapján méltán szavazták be őket 2018-ban a Rock 'n' Roll Hírességek Csarnokába. 

 

2020. május 20., szerda

Mungo Jerry - In The Summertime 1970

Amikor az angol Mungo Jerry, 1970 májusában egy üres whiskys üveget fújva , dob nélkül, gitárral, bendzsoval és pianinoval fellépett az angliai Hollywood Music fesztiválon, olyan nagyságok után mint a Black Sabbath , Free, Traffic, és előadták az előző napon lemezre vett dalukat, akkor a közönség hisztérikus tetszését nyilvánította, és többször is színpadra kellett állniuk. A dal egy heten belül a világ összes országában sláger lett és hetekig a listák élen állt.

A Mungo Jerry egy 1967-ben alapított brit popegyüttes. Előadásmódjuk egyesítette a jazz, a blues és az amerikai népzene stílusát. Nevüket egy irodalmi műből kölcsönözték (T. S. Eliot Macskák könyve c. kötete egyik darabjának címe: Mungojerrie and Rumpelteazer, magyarul Vásottkarom és Enyvestalp).  Első igazi slágerük az 1970-es In the summertime, amely több országban is listavezető volt. Az együttes is erről a dalról nevezte el debütáló nagylemezét. 1971-ben feloszlottak, de Ray már a következő évben újjászervezte a zenekart. Ez a formáció 1980-ig működött. Az együttesnek összesen huszonegy nagylemeze jelent meg.

 

Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick and Tich - Last Night in Soho 1968

Az 1968-as dal Dave Dee személyes kedvence volt, mert a gyerekkori élményeit eleveníti fel a dalban, amely az 50-es évekbeli Sohoról, a csillogás mellett, a prostituáltak és a bűnözők világáról szól. Igazi lábmozgató zene volt a korabeli partikon ez az 1967-es dal, amely az együttes legsikeresebb számai közé tartozott. A hosszú nevű együttest csak DDBMT-ként említették, mert a tagok neveiből alkotott zenekarnév a felkonferáláskor túl hosszúnak bizonyult.

A 60-as évek elején, egy észak-angliai városban, egy ex-rendőr négy barátjával úgy dönt együttest alakít Bostons néven. Az öt fiú eleinte mérsékelt sikerrel szerepelt, főleg klubokban, de 1966-ban egy sikeres producer munkája nyomán az egész világ megismeri őket. Mivel túl semmitmondónak találták az eredeti Bostons nevet, ezt megváltoztatva, egy érdekesebb nevet vettek fel, ami a sajátjukból álló névsor volt. Az azonos című albumuk Angliában azonnal sláger lett. 1966-69 között 9 alkalommal szerepeltek a TOP10-ben dalaikkal. 


2020. május 19., kedd

Creedence Clearwater Revival - Molina 1970

Az 1970-es dal, a kritikusok véleménye szerint egy igazi Little Richard ízű dal, mely a legsikeresebb CCR albumon, a Pendulumon jelent meg. Az album különlegessége a többi CCR albummal szemben, hogy míg azokban túlnyomóan a gitárra írt dalok szerepelnek, ezen a lemezen, a billentyűs és fúvos hangszerek, szinte minden dalukban megjelennek. 

Ez volt az utolsó olyan lemezük, amin Tom Fogerty is szerepelt. A felvételeket a San Franciscói Wally Heider Stúdióban vették fel egy hónap alatt, ami szokatlanul hosszú volt a korábbi albumokhoz képest. Az album valamennyi számát John Fogerty írta, és a saxofon szólókat is ő játszotta fel az albumra.


Badfinger - Without You 1970

1970-ben, amikor megjelent a Badfinger angol együttes előadásában egy dal, a Without You, akkor Paul McCartney csak annyit mondott, hogy ez, "the killer song of all time".

Egy nagyon szomorú ballada, melyet közel 180 előadó dolgozott fel, és talán a világ összes nyelvére lefordítottak. Egy szerelmi csalódás apropóján írta a szerzőpáros Ham and Even, akik a sors furcsa fintoraként, közösen lettek öngyilkosok pénzügyi problémáik miatt. R.I.P.

1968-ban a Beatles létrehozza az Apple Records-ot, mely kizárólagosan az együttes számait adta ki és egyfajta védjegye lett a négy fiúnak. 1970-ben a Beatles feloszlik, és az Apple Records, az akkor már saját utakon járó tagok zenéje mellett, próbálta kiváló zenészek munkáit is kiadni. Az első együttes akit méltónak tartottak erre, az angol Badfinger rockzenekar volt.

2020. május 18., hétfő

Beatles - Tell Me Why 1964

1964-ben elkészült az első olyan mozifilm, amely egy népszerű zenekarról, egy sikeres albumról és az album készítése idején megélt élményeikről szólt. Természetesen az album sikeres dalai és az őrjöngő rajongók adták a film hátterét, amely abban az időben egy polgárpukkasztó jelenség volt. A korábbi koncerteket illedelmesen, habos-babos hangulatban végignéző közönség kiabálva, ugrálva és néha sírva adta magát át az új és szokatlan hangzásnak és ritmusnak.

A dal az 1964-es A Hard Day's Night című albumuk egyik sikerszáma volt, amely zenéjében és szövegében a Beatles korai munkásságát jellemezte.  Nem véletlen, hogy a dal lábmozgató ritmusa, a szívhez szóló szöveggel párosulva,  extázis könnyeket csalt a lányok szemébe. Természetesen ez a szerzeményük is megjárta a slágerlisták csúcsát, mint ahogy az album valamennyi dala. Ez volt az az év, amikor a slágerlistán az első 5 helyet Beatles szám foglalta el.

 

Deep Purple - Lazy 1972

Az 1972-es Lazy című szerzeményük egy igazi hard-rock klasszikus, melyben az együttes minden tagja megcsillantotta zenei vituózitását. A Guitar World című neves zenei szaklap olvasói, a "Lazy"-ben elhangzó gitár játékot, minden idők 50 legjobb gitárszólója közé választották.

A Deep Purple talán legsikeresebb albuma az 1972-es Machine Head című LP volt. Az albumot 1971 decemberében, a montreuxi Grand Hotelben vették fel, a Rolling Stones Mobile Studio segítségével. Még ez év májusában volt a híres Montreauxi Jazz Fesztivál, ahol olyan neves együttesekkel léptek fel, mint a Black Sabbath, Pink Floyd és Led Zeppelin. Sokan fontos mérföldkőnek tartják a heavy metal kialakulásában ezt az albumukat. Ez az a Deep Purple album, melyen több olyan klasszikus szám szerepel, amelyek a heavy-metal zene klasszikusaivá váltak. A lemez a megjelenése után több országban az eladási listák élére került. 

 

 

2020. május 17., vasárnap

Monkees - Last Train To Clarksville 1966

1966, az amerikai sikerlistákon az első helyre kerül a Monkees super group dala a Last Train to Clarksville. A Monkeest az amerikai zeneipar a Beatles sikereinek ellensúlyozására hozta létre. 

Miután megjelent a Beatles Paperback Writer cimű lemeze, a Monkees kiadott egy hangzásában nagyon hasonló számot, ez volt a Last Train To Clarksville. 

 

Egy fiú telefonbeszélgetése a szerelmével arról, hogy szeretné még látni mielőtt elindul Clarksville-ből. "..és nem tudom, hogy hazatérek-e még" sora közvetetten a vietnámi háborúba indulók utolsó üzeneteként hangzik.

Them - GLORIA 1964

Amikor 1964-ben az északír Them együttes megjelenteti az Gloria című dalát , akkor olyan kiváló zenészek játszanak a zenekarban, mint Van Morrison vokalista és zeneszerző, Jimmy Page a LED Zeppelin gitárvirtuóza, Andy White aki több BEATLES szám stúdió felvételén Ringot helyettesítette és nem utolsó sorban Phil Coulter Grammy-díjas zongorista. 

 

A szám 1964-ben, mikor a BEATLES uralta a lemezpiacot, a listák élére került mind az angol mind az amerikai területen.Van Morrison mindössze 18 éves volt mikor a dalt írta, és ez felkerült az első lemezükre is. Egyszerű három akkordos gitárszólama a gitár  iskolák leckéjében is ott található.