2020. május 22., péntek

Rolling Stones - Paint It Black 1966

1966 - a Hollywoodi RCA stúdióban már feljátszásra készen állt egy Keith Richard által irt zene, aminek különlegessége, egy Brian Jones által kreált , szitarral játszott szóló betét volt, de a szöveg még váratott magára . Két nappal később Mick Jagger, egy éjszaka olvasott James Joyce regény hatására megírja a Paint It Black erősen depressziót és kétségbeesést sugalló szövegét . A dal az album sikerszáma lett, a listák első helyét is elfoglalva.

Az Aftermath a The Rolling Stones negyedik (az USA-ban hatodik) albuma, amely 1966-ban jelent meg. Az album igazi művészi áttörést jelentett számukra, mert ez volt első albumuk, amelynek minden dalát Mick Jagger és Keith Richards írta.

Külön figyelmet érdemel a zenei kísérletezés; Brian Jones – talán George Harrison szitárjátékának hatására – több különleges hangszeren játszik, például szitáron Paint It Black, cimbalmon a Lady Jane és az I Am Waiting, valamint marimbán az Under My Thumb című dalon. Az Aftermath kulcsfontosságú album volt abban a folyamatban, melynek során a Jagger-Richards szerzőpáros méltó ellenfele lett a Lennon–McCartney szerzőpárosnak és Bob Dylannek, a Rolling Stones pedig egy művészileg kreatív zenekarrá vált.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése