2020. június 13., szombat

Elvis Presley - Always On My Mind 1972

 Az 1970-es dalt, B.J. Thomas amerikai zenész vette lemezre először. Akkor mérsékelt sikere volt, de 1972-ben Elvis előadásában a népszerűségi listák élén landolt. Elvis életének legnehezebb szakaszát élte, mert miközben hosszú szünet után próbált visszatérni a zenei életbe, ezalatt a magánéletének legnagyobb válságával küzdött. Ugyanis ebben az évben vált el Priscillától, amely olyan mély nyomot hagyott benne, hogy utána sohasem tudott igazán talpra állni.

Amikor, az ötvenes évek közepén, az amerikai Memphis tánctermében, megjelent egy feketére festett, különleges frizurát viselő srác, akit emiatt többször meg is vertek, senki nem gondolta, hogy néhány év múlva nemcsak hogy divatot csinál, de ő lesz a rock and roll királya, a "King". Nagy sikereit az ötvenes évek hagyományos és latinos hangzást vegyítő rock and roll zenéjével érte el. 

A hatvanas években, a Beatles és a britt invázió zenéi háttérbe szorították a rock and roll zenét, így Elvis is főleg filmekben szerepelt, mint zenei színpadon. A hetvenes évek elejének rock and roll nosztalgiája ismét sikereket hozott neki, de már sohasem érte el régi csillogását. 1977-ben, több betegségtől és gyógyszerfüggőségtől szenvedve, egy rosszullét után, már nem tért magához, 42 évesen elhunyt.

 

Rolling Stones - Jumpin' Jack Flash 1968

Az 1968-as dalt a zenei magazinok delta-blues megnevezéssel illették, mert hangzásában a legrégebbi, a Mississippi deltájának környékén játszott, blues zenei irányzat köszön vissza. Ez a slágerük egy nagy visszatérés a bluesos gyökerekhez, a korábbi két albumuk barokk-pop-os hangvételű dalai után.

A dal a Rolling Stones legsikeresebb szerzeményei közé tartozik, melyet a mai napig 1100-szor adták elő a koncertjeiken és számtalan neves előadó, köztük Thelma Houston, Aretha Franklin, Tina Turner, Peter Frampton, Johnny Winter and Leon Russell,  sikeres feldolgozást készített ebből a slágerükből.

A Rolling Stone's magazin 500 Greatest Songs of All Time listáján az 56. dalként szerepel. Az azonos című, 1986-os nagy sikerű amerikai film komédia betét dala volt. A kasszasiker főszereplője Whoopi Goldberg volt.


2020. június 12., péntek

Beatles - Yesterday 1965

Bár Lennon-McCartney számként jegyzik, de a dal Paul önálló szerzeménye volt. Az 1965-ös Help című albumon jelenik meg először, ahol Paul akusztikus gitárral és vónós-négyes kisérettel játszotta fel a dalt. 

A dalnak több mint 2200 !!! feldolgozása született. Sok előadói albumon és zenei anyagban szerepelt az évek során, és nem véletlenül lett a Rolling Stones magazin, a BBC és az MTV felmérése alapján, minden idők legjobb pop dala. 

A Grammy díj mellett, a 20.században, a médiákban legtöbbet játszott dal lett.A témája egy melankólikus ballada egy szerelmi kapcsolat felbontásáról, ami valószínűleg Paul és a barátnője Jane Asher kapcsolatához kötődik. Mindenesetre a szerelmi bánat egy örökéletű csodálatos dalt adott a világnak.

Uriah Heep - Lady In Black 1971

Az 1971-es dal szerzője Ken Hensley énekes és gitáros. A dalt számos előadó műsorára tűzte, nagyon sok feldolgozása született. A kritikusok szerint Hensley legköltőibb munkája, mely egy emberről szól aki vándorol a háború sújtotta, sötét, komor vidéken, és közben egy istennő vigasztalja. A dal főleg az európai listákon szerepelt sikerrel, inkább a német nyelvterületen.

Egy érdekesség, amit az eredeti vinil kiadás borítóján a szerző megjegyzett, hogy számára az inspiráció valóságos eset volt: egy meglepő látogatás a lányának vidéki plébánosánál egy olyan pillanatban, amikor nagyon lehangolt állapotban volt. A találkozó eredménye, a "Lady in Black" című dal volt, egy filozófiai példázattal, amely azt mondja, hogy a gonoszt nem lehet legyőzni a gonosz által.

2020. június 11., csütörtök

First Class - Beach Baby 1974

Az 1974-es slágert az a Tony Burrows énekelte, aki 1970-ben már három különböző együttesben három #1 dal énekese volt.  A Beach Baby című szám, melyet a First Class stúdió együttes 1974-ben vett lemezre, a nyári táncpartik kedvelt zenei anyaga volt. 

Anthony Burrows angol pop énekes a 60-as évek elején került a pop világába. Kezdetben kevés sikerrel különböző pop formációkban működöt, de igazi sikert csak 1970-ben ért el, stúdió zenész barátaival. Három különböző együttes, az Edison Lighthouse's "Love Grows (Where My Rosemary Goes)", a White Plains együttes "My Baby Loves Lovin'", és a The Pipkins'  "Gimme Dat Ding" című számaival. Később a The Brotherhood of Man's "United We Stand" című dalával is újabb pontot írt be a pop történetbe. 


 

The Who - Won't Get Fooled Again 1971

Az 1971-es dalt, a világ legnépszerűbb amerikai krimi sorozata, a CSI:Miami bevezető zenéjének használták fel. A sorozat 2002-12 között a legnézettebb péntek esti film volt amerikában, de a világ számos országában a közönség kedvence volt. A dal érdekessége, hogy ebben a számban játszott utoljára élőben Keith Moon, aki a világ legjobb dobosainak egyike volt.

Az 1964-ben alakult angol The Who együttes, a huszadik századi rock zene egyik legbefolyásosabb együttese. Az igazi extravagáns zenekar, a rock zenei irányzat és a színpadi előadásmód nagymestere volt. Teltházas koncertjeiken a közönség extázis csúcspontján, néhány hangszer törése és ruhák dobálása, hozzátartozott az előadáshoz. 

 

A Woodstocki fesztivál egyik emblematikus együttese volt. Énekes-szerzőjük Pete Townshend, a színészi és zene teljesítmény mellett megírta a kor egyik legmeghatározóbb rock operáját a Tommy-t. 1964-83 között volt az igazi fénykoruk, bár később még többször ujjá alakultak.

2020. június 10., szerda

Omega - Petroleum lámpa 1970

A Petróleumlámpa / Gyöngyhajú lány az Omega együttes kislemeze, melyet 1970-ben adtak ki. A kislemez az együttes legendás albumának, a 10000 lépésnek két első dalát, egyben legnagyobb slágerét tartalmazza. 

Mindkét dal óriási siker volt, a Gyöngyhajú lányt később sokan feldolgozták (külföldi előadók is), mondhatni, egy nemzedék "himnuszává" vált. 

A dalok zeneszerzője Presser Gábor, a szövegeket Adamis Anna írta. A lemezt 1977-ben újra kiadták. 

Thin Lizzy - Whisky In The Jar 1973

A dal egy nagyon népszerű, tradicionális ír népdal feldolgozása, mely az 1600-as években született. A népszerű betyárlegenda több neves művészt is megihletett, de igazi közönségsikert  a Thin Lizzy 1973-as feldolgozásával ért el. Egy betyár viszontagságairól szól, akit a felesége árulása miatt csapdába ejtettek. 

A Thin Lizzy féle verziót nagyon sokan feldolgozták utána, és a gitáriskolák egyik alapszáma lett, számtalan gitár leckében megtaláljuk a szólót. 

A Thin Lizzy , egy 1969-ben,  Dublinban alakult hard-rock együttes, melyet két középiskolás barát alapított. Kiváló hangszeres tudással rendelkező zenészekből állt, akik a hard rock zenében több albumot jegyeznek. A legsikeresebb időszakuk, 1970-77 között volt, ekkor több instrumentális slágerük született, ebben az időszakban számos neves gitáros megfordult az együttesben, többek között Gerry Moore gitárfenomén.

New Seekers - I'd Like To Teach The World To Sing 1972

A szám eredeti címe "Buy the World a Coke" volt, és ez a cím egy 1971-ben, a Hilltop kereskedelmi TV műsorában készült Coca Cola reklámdalt takart. A dal első reklám változatát egy amerikai folk együttes a The Hillside Singers énekelte. 

A feldolgozást az angol New Seekers együttes vette lemezre, melyben a dallam ugyanaz, de már megváltoztatott szöveggel. A tartalma egy pozitív üzenete a reménynek és szerelemnek, amelyet a reklám videóban egy multikultúrájú tinédzser csapat egy hegytetőn állva énekel. Az eredeti cím is innen eredt, Hilltop song.
 
A New Seekers egy angol ének együttes, melyet az ausztrál Seekers egyik alapító tagja Keith Potger alakított Londonban azután hogy szakított a zenekarral. A cél az volt, hogy ugyanazt a zenei stílust vigyék tovább mint a Seekers,de kevesebb folk és több pop zenei elemmel.


2020. június 9., kedd

Sutherland Brothers - Sailing 1972

1975, a brit lemezlistákon üstökösként tűnik fel egy dal és több héten át vezeti mezőnyt. Romantikus, lágy zene Rod Stewart dala, a Sailing. A dalról kevesen tudják, hogy ez az 1972-es Sutherland Brothers, "Sailing" számának a feldolgozása. 

Az eredeti dal nem aratott olyan sikert mint Rodé. Nagyon sokan azt gondolták, hogy ez egy tengerentúlra utazó szerelmes búcsú dala, de a szerző Sutherland azt nyilatkozta, a dal az emberiség lelki odüszeájáról szól, miközben keresi a szabadságot és az élete kiteljesedését.

A Sutherland Brothers, Gavin és Iain, skót zenészek, akik főleg a folk és a rock keverékét játszották. Remek dalokat szereztek a 70-es évek elején, amikor társultak a Quiver nevű együttessel. Rod Stewart több dalukat sikerre vitte, többek között 1975-ben a Sailing című számot.

Joan Jett - I Love Rock 'n' Roll 1982

I Love Rock ’N’ Roll című dal eredetileg az angol Arrows együttes 1976-os száma, melyet Joan Jett amerikai rock zenész vitt sikerre 1982-ben. A sodró ritmusú szám, bekerült a 100 legjobb rock dal közé, és a mai napig számtalan együttes és előadó feldolgozta. 

A tehetségkutatók legkedveltebb dala lett az évek során, mert dübörgő és lendületes dallama a mai napig tűzbe hozza a közönséget.

 

Joan Jett, amerikai rockzenész, már 14 évesen megkapta első gitárját, de folyton lógott a gitár órákról, mert a tanár csak country-t tanított. Hamarosan együttest alakít és európai koncerteken játszanak. Itt figyel fel az Arrows együttes dalára, amit nem sokkal később világsikerre visz.

2020. június 8., hétfő

Troggs - Wild Thing 1966

1965 - a népszerű amerikai szerző Chip Taylor, a Wild Ones együttes kérésére, alig 15 perc alatt megírja a Wild Things című dalt. A szexuális töltetű szám, akkor nem kerül a listákra , de egy évvel később az angol Troggs rock band előadásában azonnal az első helyre ugrott , és a klasszikus rock egyik népszerű dala lett .

Több népszerű előadó feldolgozta, sőt Bobby Kennedy szenátor verbális előadása , mint bónusz track, felkerült a lemezre.

Az együttes a British Invasion időszakában, 1964-ben alakult meg az angliai Andoverben. Garázsrockot, pop rockot és proto-punkot játszanak. Eredetileg "The Troglodytes" néven tevékenykedtek, ennek a szónak a rövidítéséből alakult meg végül a "Troggs" név. Azon kevés hatvanas együttes közé tartoznak, akik a mai napig ativ zenekarként működnek.

Grand Funk Railroad - We're An American Band 1973

Az 1973-as We're An American Band című albumuk talán az utolsó sikeres nagylemezük, melynek címadó dalából hard rock sláger lett. 

A Grand Funk Railroad a korai kemény rock egyik legfontosabb amerikai képviselője volt. Zenéjük ma már nem tűnik annyira forradalminak, de akkoriban az újdonság erejével hatott. A rocktörténet talán legtöbbet támadott együttese. 

A sikereiket Terry Knight menedzsernek köszönhették, aki felléptette a zenekart az 1969-es atlantai popfesztiválon, ahol dübörgő zenéjük viharos sikert aratott. Ezt Capitol-szerződés követte, és még abban az évben megjelent az On Time bemutatkozó album. Bár a rádiók mellőzték, a sajtó becsmérelte, mégis az USA-lista élére került, és aranylemez lett. Terry Knight nemcsak a "vadember" imázst találta ki, de elképesztő méretű reklámkampánnyal igyekezett befuttatni védenceit. A rádiók nem játszották a dalaikat, a kritika fanyalgott, de az erőltetett ütemben piacra dobott lemezek (1969 és 1976 között 14(!) korongjuk jelent meg) és az agresszív marketing meghozta gyümölcsét: 2020. június 7., vasárnap

AC/DC - Highway To Hell 1979

1980 februárjában, amikor holtan találták Bon Scott énekest a barátja autójának hátsó ülésén, akkor már fél éve a lemezpiacon volt az ausztrál AC/DC rock együttes ikonikus slágere, a Highway To Hell. Megjelenése óta az album hétszeres platinalemez lett az USA-ban. 

A dalt a zenekar embert próbáló koncert turnéinak viszontagságai ihlették, és sajnos Scott ezalatt a teher alatt megtörve, tényleg elindult a pokol felé vezető úton. A dal hetekig a listákon szerepelt, és számos neves előadó kapaszkodott fel a dalon keresztül a hírnévig. 

Pár hónappal Scott halála után végül a zenekar Brian Johnson személyében találta meg új énekesét. Rövid idő alatt el is készítették új albumukat, melynek címe Back in Black lett. Az album gigantikus sikert aratott, nemcsak a zenekar, hanem az egész hard rock történelem legsikeresebb alkotása is lett. 

Az AC/DC ausztrál hard rock zenekart Malcolm és Angus Young testvérek alapították 1973 decemberében, Sydney-ben. Az együttes a rock zenei műfaj úttörője, kiemelkedő csapata. Számos tagcserén mentek keresztül, mígnem 1975-re kialakult az első stabil felállásuk. Az igazi áttörést azonban a Highway to Hell lemez hozta meg számukra, mely minden korábbi anyagaiknál nagyobb sikert aratott, és hozzájárult rajongótáboruk jelentős növeléséhez. A csapat a csúcsról viszont hirtelen a mélybe zuhant, ugyanis 1980 februárjában elhunyt Bon Scott énekes. Halála mind társait, mind a rajongókat megérintette, az események miatt pedig az AC/DC kis híján a feloszlás sorsára jutott.

Koncz Zsuzsa - Boldizsár Miklós - Amikor 1970

1970-ben, amikor Koncz Zsuzsa és Boldizsár Miklós drámaíró, házasságot kötöttek , akkor az Illés együttes alapítója, Illés Lajos, aki egyébként tanújuk volt az esküvőn, nászajándékba négy dal adott nekik. 

Az egyik, amit közösen adtak elő, az Amikor című, később felkerült arra az emlék CD-re, amit Illés Lajos halála(2007) után adtak ki.

Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája volt az alapja, az István a király című rockoperának. Sajnos a 25-ik jubileumi bemutatót mar ő sem érhette meg, 2003-ban elhunyt. R.I.P.