2020. július 25., szombat

Santana - Black Magic Woman 1970


    

1970-ben megjelent lemezén, a latin-rock királya, Carlos Santana,  művészien egyesítette a magyaros cigányzenei motívumokat és a latinos dallam világot. 

Ez egy medley formájában lemezre vett zenei mix, amelyben Gábor Szabó magyar zenész 1966-os Gipsy Queen című instrumentális zenéjét és a Fleetwood Mac 1968-as Black Magic Woman slágerét mesterien vegyítette. 

A dal a Santana együttes legnagyobb sikerű száma lett, azóta is minden koncertjük elmaradhatatlan zenei darabja.


Suzi Quatro - Cat Size 1975

Az 1974-es Quatro című albumán jelent meg a sláger. Ez a dal kicsit kilóg a Suzira jellemző dübörgős rock zenék sorából, de sikerül megcsillantani tehetségét, a zenei karrierje kezdetén olyannyira kedvelt blues zenében is. A dalból később készült zenés videóban, az amerikai komikus tv-sorozat a Happy Days jelenetei elevenednek meg, amelyben Suzi egy tini basszus gitárost alakít Leather Tuscadero néven.

Suzi Quatro, az anyja révén magyar gyökerekkel rendelkező amerikai énekesnő, már hétévesen apja zenekarában zenél, majd a Beatlest látva, nővéreivel lányegyüttest alakít. Bár zongorát és dobot tanult, de mégis az apjától kapott Fender basszus gitárja lett, ami meghatározta későbbi zenei munkáit.

Saját zenekart alakít, amelynek kezdeti energikus és dübörgő számait, később felváltják a dallamos európai stílushoz igazodó sláger zenék.

Fox - Only You Can 1975

1975-ben  igazi zenei csemege volt a lemezlovasoknak a Fox brit pop csapat dala. A népszerű diszkó dal a sikerét az egzotikus és szokatlan hangú énekesnő, Nooshe Fox előadásának és alkalmazott egyedi hangeffekteknek köszönhette, amelyek a későbbi Fox slágereknek is védjegyükké váltak.

A Fox igazi nemzetközi csapat volt, melyet egy amerikai producer hívott életre brit zenészekkel és egy ausztrál énekesnővel. A hetvenes évek közepén három nagy slágerük született, és ezzel beírták magukat a pop zene történetébe. Bár még 1981-ig működő zenekar voltak, de igazán sikeres dalok nem születtek már.


2020. július 24., péntek

Harry Nilsson - Wthout You 1971

1971-ben mikor megjelent Harry Nilsson előadásában egy 1970-es Badfinger dal, a Without You, akkor Paul McCartney csak annyit mondott, hogy ez, "the killer song of all time".

Egy nagyon szomorú ballada, melyet közel 180 előadó dolgozott fel, és talán a világ összes nyelvére lefordítottak. Egy szerelmi csalódás aprópóján írta a szerzőpáros Ham and Even, akik a sors furcsa fintoraként, közösen lettek öngyilkosok pénzügyi problémáik miatt. R.I.P.

 

George Harrison - My Sweet Lord 1970

1970 - a Beatles felbomlása után a négy fiú több világsikerrel bizonyította, hogy nem volt véletlen az a korszakalkotó siker, amit elért az együttes. 

George Harrison a felbomlás után egy nagy sikerű album trilógiát adott ki, melynek egyik sikerszáma a My Sweet Lord volt, és az 1971-ben kiadott kislemeze, a legnagyobb példányszámban eladott brit sláger lett abban az évben. 

Bár plágium ügy is érintette a dalt, de sikere töretlen maradt mind máig. Az indiai Hare Krisna és a keresztény himnusz Oh Happy Day behatását nyíltan vállalta, és talán ezért lehetett a 1971-es Bangladeshi segély koncert indulója.

Illés - Ne gondold 1969

1966, a Kistadionban az első “Gitárpárbaj” eldöntötte: a közönség magyar beat zenét akar, a hagyományos tancdal megbukott. Ettől az eseménytől indul a 60-70-és évek legnépszerűbb magyar együttesének az Illésnek a sikere. 

A “Ne gondold “ című emblematikus számuk 1969- es “Nehéz az út “ albumukrol való , melynek érdekessége, hogy Szörényi Levente és Vitray Tamás egy show-ban össze vitatkozott, és Levente ezzel számmal válaszolt neki. A városi legenda szerint, inkább egy rendszer kritikát bujtattak a sorok közé. Az album másik érdekessége , hogy a számok közötti összekötő szöveget az első magyar DJ , Cintula alias Keresztes Tibor mondta.

2020. július 22., szerda

Beatles - Rock and Roll Music 1964

Az 1964-es amerikai koncert körút rendkívül sikeres, de nagyon-nagyon fárasztó dolog.” Még a termékeny John Lennon–Paul McCartney dalszerző páros sem volt képes tartani a lépést a zenéjük iránti, egyre növekvő érdeklődéssel, aminek eredményeként a zenekar kénytelen volt több feldolgozást feltenni az új albumra. Ezt tették az első lemeznél is, de a módszert a Hard Day's Nightnál elvetették, és arra kizárólag saját szerzemények kerültek föl, így újbóli alkalmazása visszalépésnek minősült. Végül a lemez hat feldolgozásszámmal jelent meg, több, mint bármely Beatles albumon, a legelső kivételével. 

Ennek ellenére olyan lemezt sikerült létrehozniuk, amely általános vélekedés szerint nem marad le sokkal legjobb műveik mögött; mint az sokszor előfordul, a felénekelt feldolgozások, mint Chuck Berrytől a „Rock and Roll Music”, Buddy Hollytól a „Words of Love”, és két Carl Perkins szám („Everybody's Trying to Be My Baby”, George Harrison, és a „Honey Don't”, Ringo Starr előadásában) minőségükben elérik vagy meg is haladják a dalok eredeti felvételeit.

 

Fonográf - A széllel szemben 1975

Az 1975-ös "Na mi újság, Wagner úr?", a Fonográf együttes második nagylemeze. Bővelkedik slágerekben, mint például a címadó Wágner úr, A széllel szemben, Az első sorban ült, vagy a Rám vár az élet, mind a mai napig ismert és kedvelt dalok.

A hetvenes évek elején a magyar beat világ forrongott, régi együttesek szüntek meg és új együttesek alakultak, vagy a tagok cserélődtek. Ezek a változások, az akkor már sikerei csúcsán lévő Illés együttest is érintették. Az eredeti felállásból, szinte csak az alapító Illés Lajos maradt, aki újjászervezte a zenekart. 

A Szörényi testvérek és Bródy János a Tolcsvay fivérekkel egyesülve, 1973 szilveszterén megalakították a Fonográf együttest, amely tovább vitte a régi Illés vonalat, de munkáikban közelítettek  a hard-rock zenei stílushoz is. A zenekar a nevét az Illés-klub újságjáról kapta, amelyet Bródy János szerkesztett. 

Zenei munkáikra jellemző volt, a countryrock, hard rock és progresszív elemek, bonyolultabb dalok, nagyívű gitárszólók, tökéletes vokál és hangszeres játék. A zenekar hivatalosan soha nem oszlott fel, noha 1984-ben megtartották a búcsúkoncertjeiket. Erre jó példa az, hogy még Bródy János 1989-es lemezét is a Fonográf rögzítette.

2020. július 21., kedd

Máté Péter - Ott állsz az út végén 1980

1984-ben egy nagyszerű magyar zenész távozott a mennyei zenekarba, maga után hagyva közel 150 dalt, rockoperát, musicalt és a világhírnév lehetőségét. Több örök életű sláger szerzője volt, híres külföldi előadók feldolgozták dalait. Talán ars poétikája is lehetett volna a gyertyát két végén égető zenésznek, a Most élsz című dala, melynek figyelmeztető szavait pont ő nem vette komolyan. Az 1980-as, Ott állsz az út végén című dala, egy a feleségének szóló gyönyörű szerelmes vallomás.

 Már hat évesen zenét tanul, majd a középiskolában megalakítja a Máté együttest, ami később Főnix néven működik tovább, olyan tagokkal, akik később neves együttesekben szerepelnek. 1967-ben készíti első  albumát, melyen az Illés együttes kíséri. A hetvenes évektől sorra jelennek meg, nemzetközileg is elismert dalai. Több neves külföldi előadó feldolgozta a dalait, de sajnos ő maga soha nem jutott el a világsikerhez. 

Equals - Michael and The Slipper Tree 1968

1965-ben három észak-londoni középiskolás barát, köztük a guayanai származású Eddy Grant, megalakítja az Equals együttest. 1960-as évek British inváziója megteremti a beat zenét a rock and roll mellett. 

Ezt a két zenei vonulatot ötvözve írja meg Grant, 1968 májusának nagy slágerét a Baby Come Back-t. Ugyanezen az albumon jelenik meg a hasonló zenei stílusú szám, ami szintén sláger lesz, a Michael And The Slipper Tree. A dal a korabeli házibulik kötelező eleme volt , de szívesen veszik elő a mai DJ- k is.

 

Byrds - Mr Tambourine Man 1965

A Beatles 1964-es tengerentúli sikere knock out volt az amerikai zenei piacnak. Ezt próbálták ellensúlyozni azok az amerikai zenekarok akik sikeresen egyesítették a Beatles és az eredeti amerikai folk rock zenéjét . Ennek  a mozgalomnak a vezér egyénisége Bob Dylan amerikai szerző-énekes volt.

A zenekarok közül a legnépszerűbb, a Los Angelesi Byrds volt, amely 1965-ben egy fantasztikus Dylan feldolgozással robbant be a listákra, a Mr Tambourine Man-nel. A dal egy minta példája volt annak a törekvésnek, amelyben sikeresen ötvözték a hagyományos amerikai folk és a britt zenekarok vokalis zenéjét . 

2020. július 19., vasárnap

Brownsville Station - Smokin' In The Boys Room 1970

1970-ben jelent meg az amerikai Brownsville Station rock együttes első sikeres albuma, amelynek sláger dala volt a Smokin' In The Boys Room című szám. 

A Michigan-ben alakult együttes a fiatal zenekedvelők körében nagyon népszerű volt, mert a koncertjeik igazi show műsorok voltak, ahol közönség velük együtt tombolt. 

Zenéjükre az ötvenes évek rock and roll sztárjai voltak nagy hatással. Kiválóan ötvözték a klasszikus és hard-rock elemeket a dalaikban és az előadásmódjukban a színpadon. 1968-79 között zenéltek, több albumot kiadtak, de igazán nagy sikert csak az első lemezükkel értek el.

Daniel Boone - Beautiful Sunday 1972

Ami a magyaroknál Demjén Rózsi Szerelemvonata, az a skótoknál, Dániel Boone angol zenész egyetlen slágere az 1972-es Beautiful Sunday, mely a korabeli diszkók vonatozós dala volt.

A skótoknal nagyon népszerű a dal a közösségi eseményeken, esküvőn, eljegyzésen, ahol a vendégek kígyót formálva együtt táncolnak a zenére. Emellett, két nagy skót futbal klub, a Dundee és a Celtic szurkolóinak is kedvenc indulójuk a mai napig .

Beatles - Help! 1965


1965. július 23-án (az USA-ban július 19-én) jelent meg a The Beatles Help! című dala az azonos című kislemezen. Ez volt a Help! című album és az azonos című film címadó dala. Kislemezként három hétig vezette a brit és amerikai listákat. 

A szövegben John Lennon saját érzéseit és a hírnév okozta nyomást fogalmazza meg. A többieket meglepte, hogy Lennon így gondolkodott a sikerükről, de érthetőnek tartották. Mivel Lennon bizonytalanság-érzete nagyon távol állt a Beatlesről kialakult derűs és optimista képpel, úa fiúk úgy gondolták, hogy a rajongók nem érthetik, hogy valójában miért írta meg ezt a dalt. A Playboynak adott interjúban ezt mondta: „Kövér voltam, depressziós, és tényleg segítségért kiáltottam”.