2020. szeptember 30., szerda

Rocky Burnette - Tired Of Toein' The Line 1980

 

Az 1980-as népszerű dal egy amerikai rock zenész, Rocky Burnette és az Everly Brothers egykori basszus gitárosának közös szerzeménye volt. A dal egy szakítás története egy olyan ember szemszögéből , aki már feladta az örökös harcot a szerelméért. 

Rocky Burnette zenész családból amerikai muzsikus, aki egyetlen nagy sikerű dalt mutathat fel, de ezzel a nyolcvanas pop zene történetébe örökre beírta magát. Azon kevés hetvenes sztárok közé tartozik akik még jelenleg is aktívan zenélnek és turnéznak mind a tengerentúlon, mind Európában.


Chicory Tip - Son of My Father 1972

 

A dal 1972 februárjának No1. slágere volt, amely új színt hozott a táncklubok zenei palettájára, mert ez volt az első pop dal amelynek alapdallamát Moog-szintetizátorra írták, és a zenét egy stúdió hangmérnök programozta és játszotta fel lemezre. Magát a dalt, a hetvenes évek legnépszerűbb diszkó-zeneszerzője Giorgio Moroder írta és a hatvanas évek végén alakult Chicory Tip nevű angol pop együttes adta elő. 

A Chicory Tip, mely a nevét a Camp Coffe nevű üveges kávé egyik összetevőjéről, a cikóriáról kapta, a hetvenes évek elején volt igazán aktív és sikeres. Bár túl sok sláger nem maradt utánuk, mégis a zenéjüket a hetvenes évek kihagyhatatlan popművei között tartják számon.2020. szeptember 27., vasárnap

Georgie Fame & The Blue Flames - Yeh, Yeh 1965

 

A dal 1965 januárjának nagy slágere volt Angliában és az USA-ban, bár elég hosszú utat járt meg a sikerig. A dalt, melyet az angol zenész Georgie Fame és együttese a The Blue Flames 1964-ben vette fel lemezre, amelyet szerették volna népszerűsíteni. Ennek abban az időben egyetlen módja volt, szerepeltetni kellett valamelyik népszerű rádió műsorában, mert így jutott el a legtöbb zenekedvelőhöz. Miután a BBC és a Radio Luxemburg is elvetette a dal közvetítését, így gondoltak egyet és saját kalóz rádió állomást hoztak létre, a Radio Caroline-t, ahol hatalmas közönségsikert ért el, és a nagy rádió állomások tolongtak a jogdíjért.

A szerző Georgie Fame már 15 évesen saját együttesével szerepelt a Dominoes-al, és 16 évesen már híres előadók mellett kapott helyet. 1962-ben alakította meg a The Blue Flames nevű együttest, amellyel a hatvanas években több TOP10-es számot jegyeztek. A hetvenes években Fame szóló karriert kezdett, és több híres zenésszel duot alakítva adott ki közös lemezt. Zenéjével beírta magát a jazz és rock zene hallhatatlanjai közé.


The Tornados - Telstar 1962

 

1962 - az űrkutatás kezd a mindennapok részévé válni . A zenében megszületik a space-rock, melynek első képviselője a brit Tornados stúdió zenekar, a pop zenét forradalmasító producerrel és hangmérnökkel, Joe Meek-el az élen. 

Meek olyan új hangeffekteket és zenei eszközöket alkalmazott, melyeket korábban még senki. A szintetizátor elődje a claviolin hangja forradalmian új . Az első, amerikai piacot is meghódító brit instrumentális zene címadója, az 1962-ben felbocsátott, Telstar amerikai távközlési műhold volt .