2019. december 7., szombat

Volt egyszer egy popfesztivál 1973 Miskolc

1973.július 10-én, több mint 20 ezer fiatal az ország minden részéről elindult, hogy lássa azt, ami még Magyarországon nem volt, az első popfesztivált. 

 

Az amerikai Woodstockban, 1969-ben a hippi mozgalom csúcsosodott ki azon a fesztiválon melyet a rocktörténelem legnagyobb mérföldkövének tartanak. Hatása egy egész nemzedék életének meghatározója maradt. Ugyanilyen történelmet írtak 1973-ban a Diósgyőri Stadionban megrendezett első magyar Popfesztivállal az akkori szervezők. 

 

Nem volt könnyű dolguk, mert öt évvel a csehszlovákiai események után, a rendszer még mindig rettegett, a kultúrát és a fiatalságot szigorú kontrol alatt tartották. De végül is 5 hónap szervező munka után, két héttel az esemény időpontja előtt megkapták az engedélyt a megrendezésre. 

 

Az összes valamirevaló magyar együttes és előadó, aki az országban tartózkodott, részt vett, és mindenféle ellenszolgáltatás nélkül zenélt a fesztiválon. Többek között ott volt: Koncz Zsuzsa, Illés, Tolcsvay trió, Mini, P Mobil, Generál, Bergendi. 

 

Az esemény, az adott körülmények figyelembevételével ugyan szerényebb volt mint a Woodstock-i, de a kelet-európai blokkban mérföldkő jelentőségű lett.

2019. december 6., péntek

Abba - I do, I do, I do 1975

1975-ben az Abba svéd pop együttes, már túl van a kezdeti sikereken, de az igazi népszerűség még várat magára. 

 Ekkor jelenik meg az I do I do I do című daluk, mely az ötvenes évek európai és amerikai tánczenéjére hajaz, a romantikus saxofon szólóval és a szentimentális női vokállal. Ezután beindul a sláger gyár , heteken keresztül újabb és újabb dalokkal kerülnek a világ összes országában a listákra. 

 

A dal ihletője az a ritka esemény volt, hogy egyszerre egy házasság és egy eljegyzés is született a zenekaron belül. A dal több film zenei anyagában szerepelt a későbbiekben.

2019. december 5., csütörtök

Sweet - Ballroom Blitz 1974

A dalt egy 1973-as skóciai fellépésükön történt attrocitás inspirálta, ahol a közönség tombolása odáig fajult, hogy a  nézőtérről váratlanul üveggel dobálták meg őket. A dalt még abban az évben felvették, de csak 1974-ben jelent meg lemezen. Nagy sikere volt mind az angol, mind az amerikai piacon, mivel egy új hangzást hozott a pop zenében.

Az angol Sweet rock együttes, 1968-as alakulása után, főleg az amerikai stílusú rágógumi zenét játszotta, kisebb-nagyobb sikerrel. 1973-ban az új menedzser alaposan átalakította a zenei és színpadi stílusukat.

A Slade-hez hasonló kosztümökben léptek fel és a fiatalos, tombolós hard rock zenéjükkel, 1973-74 között több számukkal is, eljutottak a listák élére

Whitney Houston - I Will Always Love You 1992


A dalt 1973-ban írta Dolly Parton amerikai énekes, aki szerelmével történt szakításának szomorú élményét örökítette meg ebben a számban. A dal egy érzelmi zuhatag, mely Whitney elsöprő hatású előadásban még inkább megdobogtatja a szíveket és könnyet csal a hallgató szemébe.
Az 1992-es Body Guard című amerikai film zenei anyagában a legnépszerűbb dal volt. A filmben a saját magát alakító Whitney egy igazi huszadik századi szerelmi történet főszereplője. A dal gyémánt lemez lett, több mint 12 millió példány kelt el belőle. A halála után poszthumusz kiosztott Grammy-díj átadó gálán is ez a dal szólt. R.I.P.

2019. december 4., szerda

Ohio Express - Yummy Yummy 1968

1967-72 közötti időszakban, amikor a neves rock együttesek már sikerük csúcsán voltak, a rajongó kamaszok, akik hasonló sikerről álmodoztak, sorra alakítottak olyan együtteseket, ahol különösebb zenei előélet nem volt fontos, csak az, hogy valami fülbemászó, lábmozgató és a tiniknek tetsző dallamot összehozzanak.

 

 Ennek az időszaknak az amerikai tini sztárjai, az Ohio Express nevű együttes tagjai, akik 1968-69-es időszakban értek el sikereket. Az 1968-as Yummy, Yummy című számuk egyszerű , simulékony zene és szöveg, ami elég volt néhány millió példány eladásához.

 

2019. december 3., kedd

Beatles - Penny Lane 1967


Az 1965-ös amerikai koncert turné után a Beatles bevonul a studióba és utána soha többet nem szerepelnek együtt koncerten, az 1970-es híres roof top performanszot kivéve. 


A nyolcadik stúdió albumuk volt a különleges "Art Rock Lp"-ként emlegetett 1967-es Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, melynek zenei alapjaiból indult a későbbi progresszív rock zene. Az album még abban az évben elnyerte a legjobb zenei album címet és 2003-ban az amerikai kongresszus kulturális szervezete, mint jelentős kulturális, történeti és esztétikai értékű művet, a kulturális örökségek között regisztrálta.

 

Megjelenésekor azonnali sikert aratott a kritikusok és a rajongók körében egyaránt. Minden tekintetben újító volt: a dalok és a hangszerelés újszerűségét, szerkezetét, a felvételi eljárásokat és a borítót tekintve is. Hatása majdnem minden utána megjelent albumon érződött. 

 

A dal címét Liverpool egyik utcája adta; a Penny Lane és a Smithdown Road kereszteződésének környékét szintén Penny Lane-nek hívják. A liverpooliak között a „Penny Lane” az Allerton Road és a Smithdown Road körüli bevásárlónegyedet jelentette. Paul és John gyerekkorukban ezen a környéken nőttek fel, és sokszor játszottak az említett kereszteződés környékén. Az utca a városba látogató Beatles-rajongók egyik úticéljává vált.

Bee Gees - In The Morning 1970

1971-ben mutatták be a Melody című angol filmet, melynek a teljes filmzenéjét a Bee Gees együttes írta . A film, egy soha ki nem mondott, megható gyerek szerelemről szól, és a dalok, mint szerelmes levelek, közvetítik az érzelmeket . 

 

A dalt később feldolgozták a fivérek, Morning Of My life címmel, amelyet különböző zenei kisérettel adtak elő később a koncertjeiken. Egyfajta visszaemlékezés a közös életükre és sikereikre.

Juventus - Lenn a folyónál 1972

A 60-as évek magyar beat korszakának méltatlanul elfeledett együttese volt a Juventus. Többnyire kísérő zenekarként játszottak, de voltak sikeres saját számaik is. 

 

Kiváló zenészek, (Tátrai, Kékessy, Pápai Faragó) , fordultak meg az évek során a zenekarban, de igazi átütő sikert csak 68-72 közötti időszakban értek el. Az 1970-es években több alkalommal is kicserélődött az együttes, és hiába játszottak neves zenészek benne sajnos a személyi ellentétek tönkretették a kerrierjüket. 

 

Az 1972-es lenn a folyónál című dallal még megcsillantották tudásukat, de ez már a hattyú daluk volt. A dal előadói: Csomós Péter, Csurgai Attila. Pápai Faragó László.Sipos Péter,Tátrai Tibor

2019. december 2., hétfő

Beach Boys - Sloop John B 1966

 

1961-ben Amerikában megalakult a világ egyik legrégebbi, legtöbb lemezeladással büszkélkedő és jelenleg is aktív rock együttese a Beach Boys. Szörf, lányok és autók....kezdetben ezek uralták a témát és hangzást. 

 

Később Brian Wilson alapító sokkal innovatívabb irányba terelte a zenéjüket, ami az őket követő valamennyi együttesre hatással volt. Az 1966-os Pet Sound albumuk volt a csúcs, amelyen több TOP10-es szerzemény található. A Sloop John B egy karibi folk song nagysikerű feldolgozása Beach Boys módra.

 

2019. december 1., vasárnap

Berlin - Take My Breath Away 1986


Az 1986-os Top Gun című amerikai film, a nyolcvanas évek egyik meghatározó kulti filmje. A film zenei anyagának nagy slágere volt, a Berlin nevű amerikai együttes - Take My Breath Away című dala. A filmből egyébként videójáték is készült. 

 A Top Gun című film zenei anyagából  több dal is sláger lett, és a korabeli médiák gyakran játszották. Az akkoriban egyre népszerűbb MTV zenei csatorna egyik legtöbbet játszott zenei klipje volt. 

 A dalt, a kor disco királya Giorgio Moroder írta, és a kevésbé ismert Berlin nevű amerikai new wave együttes játszotta nagy sikerrel. A népszerű videoklippben az énekesnőjük, Terri Nunn volt aki emlékezetes előadás módjában a dalt énekelte.