2020. augusztus 25., kedd

Sweet - Set Me Free 1974


Az 1974-ben kiadott Sweet Funny Adams című albumukat már az igazi rockos hangzás jellemzi. A hetvenes évek elejének diszkós hangzása, melyet a Chinn-Chapman szerzőpáros dalainak köszönhettek, már csak foszlányaiban található a nagylemezen. A Set Me Free című dal Andy Scott gitáros szerzeménye, mely nagyon hasonlít a Deep Purple "Flight of the Rat" című számára. 

Bár Andy tagadta, hogy valamilyen kapcsolat lenne a két dal között, a zenésztársai néha a dal előadása közben automatikusan is áttértek a Deep Purple melódiára. 1974-ben jelent meg talán legsikeresebb nagylemezük, a Sweet Funny Adams. A lemezre már saját szerzemények kerültek, a Chinn–Chapman páros már csak két dalt jegyzett.

Led Zeppelin - Immigrant Song 1970

1970-ben, a skandináv turnéjuk első állomása Izland volt. Az ott szerzett élmények és a viking mitológia ihlette az Immigrant Song című dalt. amely a Led Zeppelin III albumukon jelent meg.

A dal sodró ritmusa, a markáns gitár riffek, és a mitológiai behatású szöveg mesteri egysége tette a hard-rock egyik népszerű dalává. 

 

Azon kevés Led Zeppelin szám közé tartozik, amely a Led Zeppelin III album mellett, kislemezen is megjelent.

Omega - Rózsafák 1968

Az Omega együttes, a beatkorszak hajnalán adta ki legsikeresebb albumát, a Trombitás Frédi és a rettenetes emberek című LP-t. Az album készítésének idején, 1968-ban került össze az a csapat, amely talán az Omega pályafutásának legjobb felállása volt. Ez a dal csak kislemezen jelent meg, az Azt mondta az anyukám című dallal az A oldalán.

Bár ennek a dalnak a szövegét nem Adamis Anna írta, de ő is beletartozott a sikeres együttesbe mint háttér tag. A dal a korabeli rádió könnyűzenei műsorának egyik kedvelt darabja volt, és azon kevesek közé tartozik, amelyekből videoklip is készült, természetesen a kor technikai színvonalán. Ebben a dalban az Omega billentyűse Benkő László énekelt. Ezen a kislemezen énekelt utoljára Somló Tamás. Presser Gábor írta a dalt de itt még nem tagja.

2020. augusztus 23., vasárnap

The Honeycombs - Have I The Right 1964

A Honeycombs a brit invázió egyek figyelemre méltó képviselőjeként 1963 novemberében alakult amatőr együttesként, eredeti neve The Sheratons volt. Stílusában jól megfér egymás mellett a kemény, dübörgő hangzás, valamint a lírai vonal is. Különlegessége a zenekarnak, hogy a brit mezőnyben egyedüliként női dobosa volt Anne Margaret (Honey) Lantree személyében, aki a ritmushangszer mellett énekelt is.

Jelentős szerepe volt a Honeycombs népszerűvé válásában a Howard and Alan Blaikley szerzőpárosnak, amely az évek során a Dave Dee, Dozy, Beaky Mick&Tich zenekarnak, Lulu énekesnőnek és másoknak is szállított dalokat. A zenekar egyetlen listavezető dala, a Have I The Right? 1964-ben született, fokozatosan nyomult felfelé a brit listán egészen a csúcsig, a kislemezből egymilliónál többet adtak el. Anglián kívül Japánban és Ausztráliában is első lett, de a sikerdalnak Amerikában be kellett érnie az 5. helyezéssel.


Beatles - Ain't She Sweet 1961

Kapcsolatuk akkor kezdődött, amikor 1957-ben, a liverpooli művészeti főiskolán, John egy előadás utáni szünetben, Cynthia Powellnek, aki évfolyam társa volt, eljátszotta Gene Vincent, Ain't She Sweet című dalát. Szerelmes hónapok következtek, és bár Cyntiát tiltották Johntól, de ő ragaszkodott hozzá, és 1962-ben, amikor John és a fiúk Hamburgban zenéltek, a húsvéti szünetben oda utazott hozzá.

A szerelemnek gyümölcse érett, amire John válasza csak annyi volt: "Nincs mit tenni, össze kell házasodnunk!" 1962. augusztusában kötött kényszerű házasságuk sajnos csak 1968-ig tartott, akkor érkezett meg a lelki társ, Yoko Ono.