2020. május 30., szombat

Deep Purple - Strange Kind Of Woman 1971

A dal egy megtörtént esemény kapcsán íródott. Egy közös barátjuk egy különös kapcsolatba keveredik egy hölggyel, akit feleségül vesz, de az esküvő után rejtélyes módon meghal.

A Deep Purple korai klasszikusa, a Black Night utáni első nagy slágerük, 1970-ben lett lemezre véve, de csak 1971-ben jelent meg. 

Koncert változata a Deep Purple in Concert című albumukon egy hosszabb változatban szerepel. Első bemutatása egy angliai show műsorban volt, később az amerikai és angol kiadása is megjelent, mindkettő listás dal lett.


Amen Corner - Hello Suzie 1969


Az 1969-es dal az együttes első olyan albumán jelent meg ami már a pop zene jegyében készült. Az 1966-ban welsi zenészekből alakult zenekar, főleg a blues és jazz világában volt otthon, kíváló zenei tudású tagokkal. A pop zenében mindig külölegesnek számító fúvós kísérőzene adta az egyedi zenei stílusukat, és nem utolsó sorban a vokalista jellegzetes hangja. 

Sajnos elég rövid életű együttes volt, de 1969-es albumukkal, melyen több TOP10-es dal is található, beírták magukat a pop zene történetébe.

 

Meteor - A gárdista 1968

A magyar beatlegendák egyik rövid életű zenekara, a Meteor együttes, melyet a Demjén fivérek, Demjén Ferenc (Rózsi) és Demjén István (százlábú), alapítottak.

Egy nyári szezonra létrehozott együttes volt, azon a nyáron a Tihanyi mólónál zenéltek, túl nagy zenei anyagot nem hagytak maguk után az idő rövidsége miatt.

Egyetlen kislemezük, A gárdista / Kívánj Te is nekem szép jó éjszakát! (SP-568), jelent meg, amelyet a rádió gyakran játszott abban az időben.

2020. május 28., csütörtök

Les Humphries Singers - Mama Loo 1973

1969 - az európai popzene fővárosában , Hamburgban az angliai születésű Les Humphriesnak sikerült egy olyan csapatot egybe kovácsolni , amelynek különböző nemzetiségű tagjai korábban is bizonyítottak , de később olyan híres együttesek vokalistai lettek mint a Uriah Heep, Boney M, Silver Convention és más híres gruppok. 

1973-ben jelent meg a Mama Loo című albumuk, amely meghozta a világsikert, a címadó dal szintén a 70-es diszkók kedvelt száma volt.

A gosspel és folk zenét pop ritmusban játszó énekegyüttes számait az európai táncklubok sűrűn játszották a hetvenes években .


Manfred Mann - Mighty Quinn 1968

1967 - Bob Dylan megírja a Quinn The Eskimo (Mighty Quinn) számát, amely akkor az ő előadásában nem hoz átütő sikert, de egy évvel később 1968-ban a Manfred Mann brit együttes előadásában a listák első helyére kerül, és a klasszikus rock számok egyike lesz.

A dal hátteréről annyit lehet tudni, hogy Anthony Quinn egy 1960-as filmjében alakított eszkimó szerepe volt az ihletője. A dalban Quinn az eszkimó, visszatérése szülőföldjére a kétségbeesést örömmé, a káoszt nyugalommá változtatja. 

 

Több kritikus szerint a dal egy óvodás mondóka szintjén áll, de talán ez az egyszerű és fülbemászó dallam és szöveg a sikerének titka.

M7 - Nincs arra szó 1975

A magyar beat zene legendás együttesei az 1970-es évek elején megszűntek vagy teljes tagcserén estek át. Így történt, hogy a megszűnő Gemini,  Metro és  Hungária együttesek kivált tagjaiból 1972-ben megalakult az M7 együttes, amely a nevét az akkoriban átadott új autópályáról kapta. 

A klasszikus gitár felállás mellett, fúvósok is megjelentek a zenéjükben, de később eltolódott a zenei stílusuk a pop-rock irányába.  Az akkoriban hódító euro-pop kiváló hazai képviselői voltak, szentimentális , dallamos zenéjükkel.

Országszerte klubokat szerveztek,  a vidéki és budai ifjúsági parkok állandó fellépői voltak, emellett saját klubjuk is volt M7 néven. Az első magyar drive-rock film, az 1975-ös Kenguru legsikeresebb betétdala, a Nincs arra szó is az ő szerzeményük volt.


2020. május 27., szerda

Bee Gees - Don't Forget To Remember 1969

A Don’t Forget to Remember a Bee Gees együttes dala az 1969-es Cucumber Castle című albumról. A dal kislemez változata öt ország slágerlistáján lett első helyezett, és további nyolc országban került be a Top 10-be.

1969-ben az ausztrál Bee Gees már meghódította a brit és amerikai lemez piacot. A romantikus, lágy dallamok kategóriájában a korabeli házibulik kedvelt zenekara volt. Ebben az évben több nagy sikerű számuk jelenik meg, többek között a Don't Forget To Remember, melyet egy, a Berry által megélt, szerelmi csalódás inspirált. 

 

A csodás hangszeres és a szokásos kiváló ének teljesítmény méltán juttatta a listák elejére ezt a számukat is. 

Europe - Final Countdown 1986

1981 - egy stockholmi szállodai szobában, egy koncert után, Joey Tempest, a Europe svéd rock együttes vokalistája, egy kölcsönkért szintetizátoron megkomponál egy riffet, mely akkor feledésbe merül.

De 1986-ban egy koncert sorozat bevezetőjeként, ezt a riffet felhasználva megírják és kiadják első és egyetlen nagy slágerüket a "The Final Countdown"-t, mely akkor több mint 3 millió példányban kelt el és az európai diszkók nagy slágere lett. A dal szövegét, David Bowie "Space Oddity" dala inspirálta.

P.Mobil - Két forintos dal 1978Az 1970-80-as évek legendás hardrock zenekara volt a P.Mobil együttes. 1973-ban ezen a néven debütáltak a Budai Ifjúsági Parkban, de az igazi sikert a miskolci rockfesztivál hozta meg nekik. A korábbi , Gezarol (Rovarirtó) név , megbotránkoztatta a könnyűzene nagyurait, ezért született a semleges Perpetuum Mobile zenekarnév.

 

A névválasztáshoz hasonlóan, a színpadi fellépéseik és egyedi zenei stílusuk sem illeszkedett bele a szokásos klasszikus rock játékstílusba. Fergeteges koncerteket tartottak, ahol elsőként csápolt a közönség, melynek a praktikus oka, hogy így kevésbé zavarták egymást a tetszés nyilvánításban. Csupán a hetvenes évek közepén jutottak lemezfelvételi lehetőséghez, akkor is csak a hard rock kedvelők nyomására. Elsők között volt a Kétforintos dal, melynek külön koncert koreográfiája született abban az időben.

Klasszikus 1973-as felállásuk: Póta András (dob), Schuster Lóránt, Bencsik Sándor (gitár), Huszár György (ének), Losó László (basszusgitár, ének), Serényi Miklós (ének)

2020. május 26., kedd

Manfred Mann - Ha! Ha! Said The Clown 1967

Az 1966-os év fordulópont volt a brit Manfred Mann együttes életében. a vokalista Paul Jones kiválása után nehezen találnak új utat. A pop zenei sikerek után, a főként instrumentális zenéjük, nem arat közönség sikert. 1967-ben viszont egy kislemez ad némi kárpótlást, a Ha! Ha! Said The Clown. 

A dal érdekessége, hogy a fülbemászó szóló mellotronról szól, ez egy hangminta lejátszó, ami a mai világban pofon egyszerű lenne, de akkor ez még forradalmian új volt. A dal több feldolgozást megért, máig népszerű a retro műsorokban.

A Manfred Mann egy 1962-ben alapított brit könnyűzenei együttes. 1963-ban alapította meg Manfred Mann billentyűs. Legnagyobb sikereiket 1966-67-ben érték el a klasszikus felállásban, majd 1969-ben feloszlott az együttes. A billentyűs Manfred Mann és a dobos Mike Hugg két évig még együtt zenéltek Manfred Mann Chapter Three néven, majd Mann 1971-ben megalapította Manfred Mann’s Earth Band nevű meghatározó zenekarát. 

 

Steam - Na Na Hey Hey Kiss Him Goodbye 1969

1977-ben az amerikai Chicago White Sox baseball meccsén hangzott fel először, majd egyre gyakrabban egyéb sport eseményeken is, egy stúdió zenészekből álló fiktív együttes, a Steam, 1969-es nagy slágere. 

Az évek során, beleértve napjainkat is, az egész világon elterjedt, hogy a sport eseményeken a szurkolói kórusok, kicsit átköltve, főként a vesztes csapat ,kvázi búcsúztatására, nagy lelkesedéssel énekelik önfeledten.

2020. május 24., vasárnap

Illés - Lehetett volna 1969

Nem egyszerre, hanem sorozatban kapták a pofonokat. Először csak Budapesten nem léphettek fel, aztán ehhez néhány vidéki város is csatlakozott, nem szerepelhettek a rádióban és a tévében, és nem készülhetett lemezük.

 Később még az Illés Klub működését is felfüggesztették – lényegében diszkvalifikáltak őket. Be voltak tiltva, csak az Országos Rendező Iroda (ORI) igazgatója, Keszler Pál állt ki mellettük. Igaz, az ORI sem járt rosszul azzal, hogy az Illés-zenekar koncertjeit szervezte, de ha ő nem szól az érdekükben, akkor valószínűleg vége lett volna a zenekarnakDe az együttes egyre izgalmasabb, a pszichedelikus és hard rockra reflektáló dolgokat művelt, és 1970 februárjában Londonban is megmutathatta, hogy mi fán terem a – kelet-európai népzenével átitatott – magyar beat.

Bruce Springsteen - Born In The U.S.A. 1984

A Born in the U.S.A. volt 1985 legtöbb példányban elkelt nagylemeze Amerikában, egyben Springsteen legsikeresebb albuma. Hét top 10-es slágert termelt, és a világ körüli turné is hatalmas sikert aratott. A címadó dalt hazafias himnusznak tartják erőteljes, magával ragadó refrénje miatt, annak ellenére, hogy szövege a vietnámi háború negatív hatásairól szól és inkább kiábrándultság jellemzi. Az album borítója, amely Springsteen hátát ábrázolja egy amerikai zászló előtt, a kor ikonszerű képe lett. 

 

Bruce Springsteen amerikai rock zenész, az igazi amerikai folk, rock és blues zenei stílusok 1970-80-as évek sztárja. 1962-ben, miután megnézett egy Elvis filmet, döntött a zenei karrier mellett. A hatvanas évek különösebb sikert nem hoztak neki, de 1974-ben kiadott lemeze után az amerikai kritikusok őt tekintették a rock jövőjének. 1984-ben robbant be a Born in USA című albumával, amiről 10 dal is listára került, köztük a legsikeresebb az azonos című szám lett. 

 

Middle Of The Road - Sacramento 1972

A harmonikus zene és a vokalista Sally Carr jellegzetes hangja és kellemes megjelenése méltán népszerűvé tette az együttest. Az 1972-es slágerszámuk hetekig listán volt a többi slágerükkel együtt. A dal az aranyásók által híressé tett városról, Sacramentoról szól, egyfajta vágyódás a kaliforniai indián nyár, a naplementék és az ott élő emberek után. A vidám, friss zene, Sally hangja és impulzív előadásmódja tette sikeressé.

A Middle of the Road skót pop zenekar, akik a pályafutásukat a hatvanas évek végén latin amerikában kezdték, de hamar visszatértek a kontinensre. Ezt jól tették, mert itt a hetvenes évek elején a táncklubok időszaka volt. Beindult a diszkó korszak, és ez arra ösztönözte a szerzőket, hogy népszerű, fülbemászó és lábmozgató zenéket írjanak. A zenekar ezen a zenei úton indult el, és telitalálat volt minden daluk.