2020. szeptember 4., péntek

Hot Chocolate - I Believe In (Love) 1971

1968-ban három angol fekete srác megalakítja a Hot Chocolate blues együttest. Kezdetben 60-as évekbeli slágereket dolgoztak fel reggae ritmusban, többek között John Lennon Give Peace A Chance számát. 

Később 1970 és 1980 között szinte minden évben legalább egy számmal a TOP10 listán vannak a UK-ban. 1971-ben egy különleges hangszerelésű számmal ugrottak a listák élére, ez volt az I Believe In című dal. Az újszerű kézi dob kíséret és Errol Brown különleges hangszíne tette azonnal népszerűvé a 70-es disco-k egyik belépő számát.

2020. szeptember 3., csütörtök

John Lennon & Plastic Ono Band - Give Peace a Chance 1970

  The Strawberry Statements 1970

1970, bemutatják a hatalom aroganciájának mai napig aktuális jelképét a Strawberry Statements című filmet, mely emléket állít a 1968-as Columbia Egyetemen kitört diák lázadásnak. A hatalom nem érti , és nem is akarja megérteni a fiatalokat, és a rendőri terror győz . 

A magyar mozikban Eper és vér címmel mutattak be a filmet. A kulti filmnek számító alkotás a 70- es évek generációjának kötelező darabja volt. Kiváló zenék szólalnak meg benne, többek között JOHN LENNON béke himnusza, a “Give Peace a Chance”.

2020. szeptember 2., szerda

Rolling Stones - Satisfaction 1965

1965 júniusi reggel - miközben Keith Richard egy hotelszobában próbálja az éjszaka megálmodott gitár rifet egy kazettás magnóra feljátszani, nem is sejti, hogy ez az egyszerű három hangos dallam egy világszerte ismertté váló dal bevezetője lesz. 

A dal, a Jagger által megírt szexualitást sugalló szöveg miatt, a puritán angol lemezpiacon tiltott volt, és csak kalóz rádióadókon játszották egy ideig, miközben az USA-ban azonnal a lista élére került . 

 

A “trying to make some girl” sor törlése után az angol listákon is vezető dal lett . Az igazán polgárpukkasztó dal nem titkolt célja a tabuk és puritán gátlások ledöntése volt, mely cél a Rolling Stones munkásságát mindig is jellemezte.

Chris Norman & Suzi Quatro - Stumblin' In 1978

1978-ban jelent meg első közös daluk a Stumblin' In. Ekkor már mindketten sikeres pályát tudhattak maguk mögött, Chris Norman a Smokie tagjaként, Suzi Quatro pedig mint az első sikeres női rock énekesként. 

A dal egy mély szerelmi vallomás, melyet a népszerű Chinn-Chapman szerzőpáros írt kifejezetten a két különleges hangú énekesnek. A pletykák szerint tényleg egymásba gabalyodtak, bár ezt mindig tagadták. A szerzők jól választottak, mert a dal mega-sláger lett, és számtalan nemzetközi feldolgozása született, többek között magyar is.

2020. augusztus 31., hétfő

Johnny & Hurricanes - Red River Rock 1960

Az 1960-as Red River Rock című számuk több tucat előadóval és feldolgozásban a későbbiekben is közkedvelt zene volt.

 

A 60’s évek elejének, méltatlanul elfeledett instrumentális együttese volt , a Johnny and the Hurricanes, melynek vezetője, a szaxafonos Johnny Paris volt, különleges hangzásával sodró lendületű rock and roll számaival, az igazi korabeli dance partik népszerű zenekara volt. 

Az Ohioból indult, együttes ugyanúgy megjárta Hamburgot, mint a Beatles, és méltán aratott sikereket Európában is.

Deep Purple - Woman From Tokyo 1983

1983-ban a hetedik albumukon jelent meg először, majd nagyon népszerű lett az európai lemezpiacon. Sikerét a nagy média hátszél biztosította, mivel a rádiókban nagyon sűrűn műsorra tűzték. Bár a zenekar nem nagyon szerette, de a közönség nyomására később gyakran játszották a koncertjeiken.

A Deep Purple volt az első hard-rock együttes, amely szerepelhetett a Japánban. Ennek tiszteletére született a dal, amely egy igazi japán nőről szól, aki lenyűgözte a zenekart. Ez a dal volt az utolsó, amiben még az 1973-ban távozó Ian Gillan énekelt.