2020. január 17., péntek

Walker Brothers - Land of 1000 Dances 1965

Olyan sokan feldolgozták és előadták, hogy az eredeti 1962-es dal mára már egészen átalakult hangzásában és szövegében.  A dal karrierje 1962-ben indult, amikor a dal szerzője, az amerikai jazz zenész Chris Kenner megírta.

 

A mai napig játszott végleges változatát a Walker Brothers 1965-ben vette lemezre, ebben már szerepel az ütemes tapssal vegyített "na, na, na, na" kórus, ami az eredeti dalban csak melodikus formában jelenik meg. A dalt számtalan stílusban és előadásban dolgozták fel és adták elő. Filmek és események zenei anyagában találjuk, sőt még a reklám ipar is szívesen alkalmazta a performanszaiban.

A Walker Brothers-t, három testvér alapította 1960-ban. 1960-70 között voltak aktívak és számos slágerük született ez alatt az idő alatt. Főleg a tengerentúli zenei piacon voltak népszerűek, de a Beatles 1964-es amerikai hódítását ők kompenzálták először, amikor még ugyanabban az évben Angliában sikeres koncerteket adtak. 

Illés - Kis virág 1968

A dal, Illés Lajos hatvanas évek elején született munkái közül való. Rövid vágott változata már az 1967-es Ezek a fiatalok című filmben is megjelent, de igazi sikerét azonban az 1968-as kislemezen megjelent változatával érte el.

 

Az Illés zenekar 1957-ben alakult, Illés Károly (szaxofon), Illés Lajos (zongora) és Zsiga István (gitár) részvételével. Kezdetben középiskolai, egyetemi rendezvényeken játszottak, és főleg dixieland-dalok és nyugati slágerek szerepeltek a repertoárjukban, többek között Bill Haley-től és a Shadowstól. Később a Budapesti Műszaki Egyetem zenekarává nőtték ki magukat.

 

A hatvanas évek elején bővítették a számok listáját a Radio Luxembourg dalaival. Az 1963-as koncertjükön már feltűnt a banda a rendszernek, a közönség elképesztő őrjöngése miatt. Ahogy Illés Lajos fogalmazott: a Beatles polgárpukkasztó volt, ők kommunista pukkasztóak.

Creedence Clearwater Revival - Down On The Corner 1969

1969 sikeres éve volt az amerikai Creedence Clearwater Revival együttesnek. Ebben az évben jelent meg a nagy példányszámban eladott albumuk, a Willy and the Poor Boys. Ennek egyik nagy slágere az Down on The Corner, melyet számtalanszor felhasználtak, a filmzenétől a videogame zenéig, az elnökválasztási kampánytól a vietnámi háborús megemlékezésig, és a legkülönbözőbb feldolgozások születtek a poptól a punkig. 

 

Nagyon egyedi hangszerelését az alkalmazott régi folk-,  segéd- és ritmushangszereknek köszönhette. Ilyenek voltak a washboard, a kazoo, a Kalamazoo gitár és a gut bass. A legérdekesebb a washboard, ami az indián folk zenében használt, mosódeszkára hasonlító hangszer, amit fémhúrokkal szereltek fel és ritmus hangszerként használták.

2020. január 16., csütörtök

Crazy Elephant - Gimme Gimme Good Lovin' 1969

A hatvanas évek végén a rágógumi zene az amerikai válaszcsapás volt a hatvanas évek brit inváziójára. A  dal 1969 nagy slágere volt a táncklubokban, és hamar felkerült az amerikai után, európai sláger listákra is. Az előadó, a Crazy Elephant nevű amerikai együttes, a rágógumi zene műfajában ismert volt a tengerentúlon, csakúgy mint az Ohio Express, az 1910 Fruitgum Company.

A hatvanas évek végén működő együttes elég rövid életű volt, és csak alkalmanként, egy-egy studió felvétel erejéig álltak össze. Tagjai kiváló zenészek voltak, és többen neves együttesekben folytatták a zenei pályafutásukat később.  

 

Procol Harum - A Whiter Shade of Pale 1967

Az 1967-ben alakult angol Procol Harum rock együttes, melynek a zenéjét szimfonikus rock cimkével is illették, azonnal az első dalával világsikert aratott. 

 

A lágy, harmonikus zenét, és leginkább az introját, többször összehasonlították Bach Air szvitjével, nem véletlenül, mert a dallam nagyon hasonló. Mindenesetre ez a klasszikus ízű zene óriási siker volt. A későbbiekben szinte minden rangos zenei díjat megkapott, és a legjobb zenei gyűjteményekben mindenhol ott szerepel. A korabeli partik összebújós zenéje több film zenei anyagában szerepelt, és csaknem minden országban sláger lett.

 

Police - Every Breath You Take 1983

Sting, az angol Police együttes alapítója, írta a dal szövegét 1982-ben, a James Bond regények írójának, Flemingnek a karibi házában.  Egy álmatlanul töltött, nyugtalan éjszakán, egy félóra alatt papírra vetette, és másnap megírta a zenét is hozzá. 

 

Nem volt alaptalan a nyugtalansága, mert a nyilvánosság elől bujt el, hiszen akkoriban, a felesége legjobb barátnőjével követett el házasságtörést. A dal a féltékenységről, a minden pillanatban követésről, az elvesztett szerelemről szól, mesterien alkalmazva az újhullámos dallamot és hangszerelést. 1983-ban négy hétig vezette az angol listákat, nem érdemtelenül, hiszen bekerült a 100 legjobb dal közé a Billboard listáján.

2020. január 15., szerda

Rod Stewart - Rhythm Of My Heart 1989

1989 nyarán az európai diszkók műsorában gyakran szerepel egy dal, melyet eredetileg egy dán rock énekes-szerző, René Shuman még 1986-ban komponált, de az igazi nagy sikert csak 3 évvel később, a britt Rod Stewart előadásában érte el. 

 

Stewartnak, a szívéhez különösen közelálló volt a dal, mert ez egy közismert régi skót dalnak, a Loch Lomondnak az adaptációja, és ő köztudottan skót gyökerekkel rendelkezik. A fülbemászó skót dudás intro, a skót balladákra hajazó szöveg, és Stewart jellegzetes hangja világslágerré tette a dalt. Több film zenei anyagában szerepelt és a brittek 1997-es Hong Kongi kivonulásának búcsú dala volt.

 

Deep Purple - Help 1968

1968-ban, amikor kiadták első albumukat, a Shades of Deep Purple-t, akkor a menedzserük, mindenképpen ragaszkodott ahhoz, hogy a zenei anyagukban legyen legalább egy, a Beatles sikeres dalaiból. Ez nem volt túl nagy kérés, hiszen a Beatles mindig nagy hatással volt zenei pályájukra, és ők vitték tovább a Beatles zenei stílusát a progresszív rock útján. 

 

A debütáló albumukon csak néhány saját daluk található, mert úgy gondolták, a siker eléréséhez, az első a bemutatkozáshoz, inkább a már befutott slágerek feldolgozását választják. 

 

A lemezt, az akkor még a Beatles házi kiadójának számító, Parlophone adta ki első alkalommal. A zenei piacon a stílusuk újdonságnak számított, a hatvanas évek végének, a Beatles és a brit invázió együttesei által leuralt, rock és pop piacán. Mérsékelt tetszéssel fogadták, és nem ez lett az együttes legjobb lemeze, de a két feldolgozás a Hush és a Help a listákra került.

2020. január 14., kedd

Illés - Ta-tarada-dam 1967


Az 1967-es Ezek a fiatalok című film nagysikerű zárószáma volt, amely a hasonló című  albumon is megjelent. Ez a film volt az első amelyben,  a hatalom nyilvánosan is elismerte a nyugatról beszivárgó beatzene létét. Bár a filmben csak az akkor hátszéllel rendelkező együttesek és előadók szerepeltek, de az akkori viszonyok között ez már egyfajta jele volt a kompromiszumnak.

 

Ez az úttörődal-ízű szám dal talán azért kerülhetett a film zenei anyagába és csattanójába, mert látszólag ugyan,  a film elkészítésének a lehetőségével, engedett a kultúrális szorításon egy kicsit, de ezzel a dallal vissza is vett. Az optimista, vidám hangulatú dal egyfajta beat zenébe öntött siker propagandája volt az akkori kultúrális rendszernek.

Jimi Hendrix - Foxy Lady 1967

Egyik legismertebb száma, az 1967-es Foxy Lady, amely első albumának siker dala volt, és amely oly jellemző egész munkásságára.

 

A zenész családból származó, indián gyökerekkel rendelkező gitár vituóz, korán kezdett érdeklődni a hangszeres zene iránt, autodidakta módon. Apjától kapott jobbkezes Fender gitárján a húrokat megfordította, mivel ő balkezes volt. Előszeretettel használta a feedback hatásokat, a bluzos, dzsesszes alapritmusú számokban elhelyezett mesteri improvizációkban. 

 

2020. január 12., vasárnap

Little Richard - Good Golly Miss Molly 1958

1958, az év amikor megszületett a klasszikus rock and roll egyik alaptétele, melyet minden komoly rockzenész valamilyen formában műsorára tűzött a Beatlestől a legkeményebb hard rock zenekarig. 

 

A szerzője és előadója, Little Richard amerikai zenész, karizmatikus személyiség és showman, aki nemcsak a rock and roll, mint zenei stílus, hanem a színpadi show alapjait is megteremtette, koncertjein a közönség vele együtt táncolt és tombolt. Több mint 300 !!! feldolgozása született a dalnak, melynek címét adó kifejezés, egy new-orleansi DJ kedvenc szólása volt.

 

Pink Floyd - Run Like Hell (The Wall) 1979

A Pink Floyd 1980-as The Wall című albumán jelent meg a dal először. Később, a sikeres bemutató után egy kislemez formátumon is kiadták, amely bekerült 1980-as év 100 legjobb diszkó dala közé. Bár nem olyan simulékony és dallamos zene, mint a korabeli diszkó számok, de a sodró ritmusa és zenéje mégis közönségsikerré tette a táncklubokban. 

 

A dalból készült video kimondottan egy erőszakot sugalló, néhány pontján fasisztoid, történetre épül, melyért sok kritika érte az együttest. Az együttes ezt azzal magyarázta, hogy ez egy görbe tükör azoknak a diktatúráknak, melyekben még mindig élnek ezek a fasiszta eszmék. 

 

A dal egyébként is egy interaktív stílusú dal, amely a színpadról jövő fenyegető szavakra közönségtől választ vár. A koncertjeiken ebben az előadásmódban nagy sikerrel el is játszották, és a nézők pedig vevők voltak a performanszokra.

Illés - Little Richard 1964 (1968)


1964-ben Farkas Ádám gitáros kilépése miatt megüresedett helyre Koncz Zsuzsa Bródy Jánost ajánlotta, akivel 1963 nyarán, Balatongyörökön ismerkedett össze. Érdekesség, hogy Bródy első bemutatkozása a próbán balul ütött ki, a zongora ráesett a lábára, így a további próbákon törött lábbal játszott. 

 

Ugyanebben az évben megszületett első lemezfelvételük is, köztük a Little Richard, valamint két instrumentális Illés Lajos-alkotás, a 64, és az Ostinato. 

1967-ben jelent meg, újra keverve az együttes előadásában és Szörényi Levente énekével, a Little Richard című dal. Ez daluk a rock and roll atyjának állít emléket, ugyanolyan fergeteges előadásban mint ahogy ő tette annak idején.