2019. december 28., szombat

Limahl - The NeverEnding Story 1984


A dal az 1984-es The NeverEnding Story című fantasztikus német-angol-amerikai film, angol nyelvű verziójának bevezető dala volt. Egyben, 1984 nagy diszkó slágere is, melyet Limahl angol zenész énekelt lemezre, Mandy Newton háttér énekessel.

 

Limahl, eredeti neve Christopher Hamill volt,  a Kajagoogoo nevű, akkor már sikeres, együttes tagja volt. A művészneve, az eredeti Hamill név anagrammája volt. A zenei pályafutása nem volt "Végtelen történet", elég rövidre sikerült. Az 1970-es évek végén színészként kezdte, majd 1980-82 között zenével próbálkozott, de igazán, ezen a dalon kívül, nagyobb sikert nem ért el.

 

2019. december 27., péntek

Led Zeppelin - Living Loving Maid (She's Just a Woman) 1969

 

Ez volt az egyike azon kevés szerzeményüknek, melyben Jimmy Page énekelte a háttérvokált. Az együttes második albumán jelent meg ez az 1969-es dal, amelyet a közönség szeretett, de sohasem játszották, mert Jimmy Page nem kedvelte. 

 

Robert Plant annál inkább mivel egy olyan lányról szólt, aki a koncertjeiken mindig követte őket, és ő közelebbi kapcsolatba került vele. A klasszikus mintára épült dalt, jellegzetes gitár riffje és pörgő ritmusa, méltán tette népszerűvé. Egy időben a rádiókban egy dalként játszották, a vele egy kislemezen megjelent, Whole Lotta Love című dallal. Robert Plant későbbi szóló koncertjein nagyon gyakran műsorára vette a szerzeményt.


2019. december 26., csütörtök

Richard Senderson - Reality 1980


A dal, az 1980-ban megjelent kultfilm, a La Boum (Házibuli) című film legsikeresebb zenei betétje volt. Az akkor még csak 13 éves Sophie Marceau francia színésznő, ekkor írta be magát a film világába, és elnyerte ebben az évben a legígéretesebb színésznő címet. A dalt Vladimir Cosma francia zeneszerző írta, aki a nyolvanas évek elején több sikeres dallal vált ismertté.

Az előadó Richard Senderson, angol énekes szerző volt, aki először komoly zenei pályára készült, de a rock zene eltérítette, és 15 évesen már saját együttest alakított. Különösebb sikereket nem értek el, és 1979-ben szóló albumot adott ki, amely meghozta a sikert, mert olyan dalok szerepeltek rajta, mint a Reality, amellyel beírta magát a pop zene történetébe.

Illés - Az utcán 1966 (1973)

 

1966-ban a Magyar Rádióban lehetőséget kaptak arra, hogy stúdióban négy számukat rögzítsék. Egy lejátszás után a dalok olyan népszerűek lettek, hogy a Hungaroton is kiadta a számokat egy EP-n, (Légy jó kicsit hozzám (Szörényi L.–Bródy J.) – Ó, mondd (Szörényi L.–Bródy J.) – Az utcán (Szörényi L.–Bródy J.) – Mindig veled (Szörényi L.–Bródy J.)), ez volt az Illés-együttes első olyan lemeze, melyet kizárólag az Illés-együttes írt és énekelt. 

 

A csata eldőlt, a magyar nyelvű beat-zene tért hódított, amit megerősített ez évben, az első a nyári Kisstadionbeli „Gitárpárbaj”, ahol a régi hagyományos tánczenét éneklő előadókat kifütyülték, a beatzenekarokat viszont éltették. Az Illés-együttes volt az egyetlen, aki az angol számok mellett magyar nyelvű számot is elénekelt (Légy jó kicsit hozzám). 

 


Them - Here Comes The Night 1965Amikor 1965-ben az északír Them együttes megjelenteti az Here Comes The Night című dalát , akkor olyan kiváló zenészek játszanak a zenekarban, mint Van Morrison vokalista és zeneszerző, Jimmy Page a LED Zeppelin gitárvirtuóza, Andy White aki több BEATLES szám stúdió felvételén Ringot helyettesítette és nem utolsó sorban Phil Coulter Grammy-díjas zongorista. 

 

A szám 1965-ben, mikor a BEATLES uralta a lemezpiacot, a listák élére került mind az angol mind az amerikai területen. A dal egy visszautasított szerelmes srác féltékeny és magányos gondolatai arról, hogy a szeretett lány már mással jár.

2019. december 23., hétfő

John Lennon & Yoko Ono Band - Happy Xmas (War Is Over) 1971

Az 1971 december 1-én megjelent dal, kifejezetten a vietnámi háború ellen írt tiltakozó mű volt. Ez volt John Lennonnak a Beatles után kiadott hetedik kislemeze, amely az USA lemezpiacon azonnal listavezető lett. Érdekessége, hogy hazájában, Angliában csak a negyedik helyig jutott, és csak halála után lett az 1980-as év karácsonyi slágere. Azóta is minden karácsonykor, a világ összes médiájában a béke, szeretet, hit és remény himnuszaként hangzik el. 

 

A dalt a Yoko Ono Plastic Band és a Harlemi Közösségi Kórus adja elő a lemezen. A Yoko Ono Band-t, John Lennon és Yoko Ono alakították, még a Beatles utolsó aktív évében. Ez felgyorsította az együttes felbomlását, amely már 1968-ban elkezdődött, amikor a tagok önálló utat kezdtek keresni.


2019. december 22., vasárnap

Mariah Carey - All I Want For Christmas Is You 1994

Ez az 1980-as évek végén született, de csak 1994-ben kiadott dal, az egyike azoknak a sikerszámoknak, amelyet világszerte ismernek és szeretnek, de az USA-ban, a  Billboard szabályai nem engedték, hogy felkerüljön a listájára. Természetesen ez nem akadályozta meg a slágert, hogy születésétől kezdve a karácsonyi készülődés állandó háttérzenéje legyen. minden évben rekordokat dönt az eladása.

Mariah Carey, ötszörös Grammy-díjas  amerikai énekes és szerző, az 1990-2000-es évek sikeres előadója. 1990-es indulásától szinte minden évben egy slágerrel szerepelt a listákon. Természetesen a sikerhez pénz is kell, ami az ő esetében nem volt gond, mert 1993-ban házasságot kötött Tommy Mottolával, aki sikeres üzletember és zenei producer volt. A pénz és tehetség elég volt ahhoz, hogy ezekkel az örökéletű dalokkal bekerüljön a popzene történetébe.

 

Chris Rea - Driving Home For Christmas 1986

A dal akkor született, amikor 1978 karácsonyán, egy Abbey Road stúdióban töltött hét után, elindult haza vidéki házukba kis Austin Miniével. A hatalmas karácsonyi forgalomban, miközben sűrűn esett a hó elakadtak, és ez adta az élményt a dal megírására. Miközben figyelte az emberek reakcióját csak a címadó sort dúdolta: Driving Home for Christmas.

Az 1986 decemberében, végül egy nagyon kellemes driving rock szám született, melyet végig átjár az otthon melege és a karácsony hangulata. Napjainkig kedvelt karácsonyi dal, melyet gyakran hallani így ünnepek táján.

 

Katona Klári - Legyen ünnep 1986


 

Egy mostanában keveset játszott énekesnő, aki a 1970-80-as évek népszerű előadója volt.  1986-ban énekelte lemezre Demjén Ferenc Legyen ünnep című dalát. A dal egy karácsonyi kislemezen jelent meg, és 1986 népszerű magyar karácsonyi dala lett.

1966-ban indult a pályafutása, először a Neoton énekese volt,  majd a szóló karriert választotta. 1976-ig több magyar fesztiválon díjazták, majd ettől az évtől Demjén Ferenccel dolgozott együtt, akivel több dalt sikerre vittek. 1981-től Presser Gáborral dolgozott, és több sikeres albumot készítettek. szerepelt filmben és musicalben. 1990-től karitatív szervezetek arca lett, amely a zenei pályafutás végét jelentette.