2020. július 10., péntek

Creedence Clearwater Revival - Hey Tonight 1970

A dal, a legsikeresebb albumukon, a Pendulumon jelent meg 1970-ben. Ugyanebben az évben kiadták kislemezen is, a Have You Ever Seen The Rain című slágerükkel a másik oldalán. 

1971-ben jutott el az európai listák csúcsára, ahol több millió példányt adtak el belőle. John Fogerty írta az album összes dalát, és ez volt az utolsó közös felvétel, amin a két testvér, John és Tom Fogerty együtt játszott. A zenekar ezután 1972-ben felbomlott, és a tagok szóló karriert kezdtek.

Illés - Rock and roll Rézi 1969


Az  1969-es Illések és pofonok album volt talán a legjobb és legsikeresebb Illés zenei anyag. Annyi jó szám született ebben az időben, hogy az albumhoz egy bónusz kiegészítést is kellett mellékelni, melyen szintén kiváló számok szerepelnek.

Többek között a kislemezen is kiadott Rock and roll Rézi, amely igazi Beatles ízű magyar Rock And Roll Music volt.  

A magyar Lennon-McCartney szerzőpáros, ahogy zenei berkekben nevezték őket, ezzel az albummal, igazán kiváló zenei és kulturális élménnyel gazdagította a hazai beat zenét.


Radics Béla (Taurus) - Zöld csillag 1972

Radics Béla a Magyarországon valaha élt legjobb gitárosok egyike. Az angyalföldi munkáskerületben kezdte pályafutását, elsőként játszott Magyarországon Hendrix és Cream dalokat. Improvizatív játéka, és virtuóz hangszeres tudása, személyes varázsa révén, méltán kapta a legjobb magyar gitáros címet. 

Sok zenekarban hallhatta a közönség, mégis elég kevés zenei anyag maradt meg tőle az utókor számára. Inkább zenei munkássága, mint karrierjének építése jellemezte életét.

 1968. május 1-jén volt a Budai Ifjúsági Parkban. Magyarországon addig soha nem látott színpadi show-t mutatott be; fej fölötti gitározása, a húrok bravúros szájjal és foggal való pengetése elkápráztatta a közönséget. Egyetlen kislemez őrzi emlékét, és néhány amatőr koncertfelvétel. Az ő emlékét őrzi a P-Box együttes híres dala a Zöld a Bíbor és a Fekete.

2020. július 9., csütörtök

Beatles - Octopus's Garden 1969

A dal 1969-ben a Beatles legsikeresebb, Abbey Road című albumán jelent meg először. A dalt Ringo Starr írta és énekelte fel lemezre, amely a második olyan Beatles dal volt, melyet Ringo saját műve volt. Korábban a The Beatles albumon jelent meg a 'Don't Pass Me By' című, folkos hangzású dal, melyet szintén ő írt és énekelt.

A dal kifejezi Ringo örök optimista életszemléletét, és méltó az általa legmarkánsabban képviselt Peace and Love generáció hitvallásához. 

 

2020. július 7., kedd

The Archies - Sugar Sugar 1969

1969-ben ez a dal volt, amelyik több héten át, átvette az amerikai és angol listák első helyét, megelőzve többek között a Beatlest, Rolling Stone-t és Elvist. 

Az Archies, az első virtuális zenekar volt, akik egy szombat reggeli New York-i tv show műsor rajzfilm figurái voltak.. Később a háttérzenészek, köztük a szólóénekes Ron Dante, kiadtak több sikeres albumot. 

A " Sugar, Sugar" 68-73 közötti időszakban népszerű bubblegum rock legnagyobb slágere lett. Számos nagy előadó feldolgozta, kötelező beugró szám volt az akkori házibulikon. Érdekessége, hogy az amerikai szupercsapat, a Monkees, megrendelésére írták, de később a szerzők meggondolták magukat.

The McCoys - Hang On Sloopy 1965

1965 októberének nagy amerikai slágere volt, és az útja a sikerig elég érdekesen alakult. 1964-ben egy St. Louisi középiskolás baráti társaság írt egy dalt, My Girl Sloopy címmel, de ezt később átadták egy ismert zongoristának, aki a Vibration nevű együttessel megjelentette lemezen, aminek akkor mérsékelt sikere volt. Egy évvel később a The McCoys nevű rock zenekar egy rendkívül sikeres feldolgozást készített a dalból amely azonnal #1 lett a US listán. Akkor több mint 1 millió példányt adtak el, és annyira népszerű lett, hogy először  az Ohioi egyetem baseball csapatának lett bevonuló dala, majd 1985-ben Ohio állam, az állam kulturális örökségeinek sorába választotta, mivel egy generáció életérzését fejezte ki.

The McCoys egy tipikusan egy slágeres rock együttes volt, melyet egy Ohioi testvér pár alakított, Rick és Randy Zehringer. Egyetlen nagy slágerük született, de ennek ellenére nagyon népszerűek voltak, és számtalan koncert körutat tettek. 1962-69 között voltak aktívak és méltán kerültek be a 60-as évek legendái közé.

2020. július 6., hétfő

Ennio Morricone - Man With a Harmonica (Once Upon A Time In The West) 1968


Ennio Morricone olasz zeneszerző, a Hollywoodi világban nem ismeretlen, hiszen számtalan film zenei anyagában szerepelnek művei. Különleges hangzású zenéjére a filmszakmában hamar felfigyeltek, hiszen a gitár, harmonika és harang variációi mind olyan különleges zenei élményt adtak, melyek méltán szerepeltek a legnagyobb filmsikerekben.

Kétségtelenül egyik legnagyobb sikere a western témájú filmek zenéjéhez kötődik. Az 1966-os, A Jó, a Rossz és a Csúf, és az 1968-as Volt egyszer egy Vadnyugat című filmek zenéi olyan világhírt hoztak neki, melyeket a legrangosabb díjakkal ismerték el. Mind a mai napig olaszországi otthonában él feleségével, akit mindenhová elvisz magával, annak ellenére, hogy a tengerentúlon felajánlottak neki egy minden igényt kielégítő luxus otthont.