2020. június 20., szombat

Equals - Hold Me Closer 1967

1965-ben három észak-londoni középiskolás barát, köztük a guayanai származású Eddy Grant, megalakítja az Equals együttest. 1960-as évek British inváziója megteremti a beat zenét a rock and roll mellett. 

Ezt a két zenei vonulatot ötvözve írja meg Grant 1967-es nagy slágerüket, a Hold  Me Closer-t. Több hétig szerepel a listákon , számtalan feldolgozása születik , maga Grant is többször kiadja, a korabeli házibulik kötelező eleme volt , de szívesen veszik elő a mai DJ- k is.  

Cream - I Feel Free 1967

1966-ban alakult a rövid életű háromtagú szuper group, az angol Cream . Három olyan kiváló zenész alakította, mint Eric Clapton, Ginger Baker és Jack Bruce. Pályafutásuk alatt négy albumot adtak ki, melyek a rock generáció és a gitáriskolák anyagának alapművei lettek. A Cream hangzását a blues, a popzene és a pszichedelikus rock sajátos ötvözése jellemezte.

Több platina albumot jegyeznek és minden neves hard rock előadó példaképének tekintette őket a Deep Purple-től a Led Zeppelinig. Sajnos már csak Eric Clapton van életben, mert ebben az évben távozott Ginger Baker dobos. R.I.P.


Generál - Kövér a Nap 1973

Az 1970-es években Magyarországon, a Hungaroton erős (Erdős) emberei döntöttek sikerről és jövőről. Így történt, hogy a hazai koncerteken imádott, de itthon nem támogatott, Generál és Mikrolied Vokál együttes esetében is. 

1973-ban megjelent viszont egy sikeres albumuk, a Staféta lemez. Ennek egyik nagy slágere, a nagyon jó hangulatú Kövér a Nap című dal...Igazi tisztlelkű fiatalok- korosztályuk minden jellemzőjét hordozta ez a dal... Jó, hogy a fiúk- lányok, mindkét pólus, egyensúlyban van a Generál együttes  közös számaiban.


2020. június 19., péntek

Illés - Hogyha egyszer majd 1977


A legendás Illés 1973-ban feloszlik, majd egy évvel később az alapító Illés Lajos, teljesen új tagokkal, köztük egy énekesnővel, Serfőző Anikóval, újra alakítja az együttest.

Egyetlen albumuk jelenik meg, a Boldog város, amely túl nagy sikert nem aratott. Végül 1977-ben a Metronom fesztiválon, a magyar beatzene talán legszebb dalával, elviszik az első helyet. 

 

Beach Boys - Kokomo 1988

1968-ban Scott McKenzie, a hippi himnusz (San Francisco) szerzője, nem gondolta volna, hogy 20 évvel később egy egészen más életérzést sugalló dal, a Kokomo társszerzője lesz. 

Az 1988-ban az amerikai Beach Boys előadásában lemezre vett sláger, a Coctail cimü filmben a karibi életérzés kiváló zenei hátterét adja. A dal, bár a listákon első helyre is felkerült, a kritikusok vegyes értékelését kapta. 

A Golden Globe és Grammy jelőlések ellenére, a 40 legrosszabb listás sláger közé is beválasztották. Ez volt a Beach Boys utolsó slágerszáma, és az utolsó eredeti felállásban előadott performansza.

 

Queen - We Will Rock You 1977


Az angol Queen 1977-es dala, abból az időszakból származik, amikor már ismertek voltak világszerte. A közönség minden koncertjükön velük énekelte a számokat. 

Birminghamben például olyan hangosak voltak, hogy abba kellett hagyniuk a zenélést és hagyni, hogy ők énekeljenek nekik. A dal alapját, két dobbantás és egy taps adja, ehhez társul az egyéb kíséret nélküli ének, a végén pedig egy könnyen felismerhető gitárszóló hallható. 

A dal szerzője, Brian May, aki először egy instrumentálisabb és gyorsabb tempójú dalt írt, majd a koncerteken kialakult az a verzió, ami végül is felkerült 1977-es News of the World albumukra.

2020. június 16., kedd

Emerson Lake & Palmer (ELP) – Pictures At An Exhibition 1971

1970-78-ig tartott az első legsikeresebb korszakuk. Ezen belül is az első három évben jelent meg az a három albumuk, amely örök életűvé tette a munkásságukat. Mind a hárman kiváló zenészek voltak, a hangszereik mesterei. Csak elképzelni lehet, hogy milyen zenei csodákat alkottak volna, ha összejön a Jimi Hendrix belépése az együttesbe, de sajnos a halála miatt ez nem következhetett be.

Nem áll tőlük messze a klasszikus zene sem, és ebben a kategóriában is sikeres számokkal írták be magukat. 1971-ben az angliai Newcastle City Hallban rögzítették élő lemezüket, amely az orosz romantikus zeneszerző, Muszorgszkij Egy kiállítás képei című zongoraszvitjének feldolgozása. Ennek címe: Pictures at an Exhibition. 

 

Sajnos már csak Carl Palmer, dobos, él hármuk közül. Az orgona virtuóza Keith Emerson, és a gitár mestere, Greg Lake, már nem élnek.

Beatles - You're Going To Lose That Girl 1965

55 évvel ezelőtt született a dal, egyidőben az egyik legismertebb Beatles filmmel, és a Help! című albumon adták ki először. A lemez eredeti, brit verzióján hét olyan szám szerepel, amelyek elhangzanak a filmben és hét olyan, amelyek nem, köztük a popzene történetének egyik legsikeresebb dala, a Paul McCartney-balladák ősi típusa, a "Yesterday". 

A lemez fordulópontot jelent a zenekar történetében, mert a Beatlemánia visszaszorulása és a koncentráltabb munka igénye miatt, egy évvel a Help! megjelenése után befejezték a koncertezést, hogy több időt tölthessenek a stúdióban. 

 

 

Hungária - Szerelemre hívlak 1974

1960-ban a vasfüggönyön túlról , az óceán túloldaláról, megérkezik egy 14 éves srác, rágógumival, Elvis-frizurával, Jerry Lee Lewis és Carl Perkins dalokkal, egy szovjet mintájú világba.

Ő Fenyő Miki , akit akkori osztálytársával Barta Tamással (LGT volt gitárosa ) jobban érdekelt a zene mint az iskola, Több rövid életű zenekar után végre megalakította a Hungária együttest. Első 1967-1974 közötti időszakukban több kislemezt és két nagylemezt adtak ki. 

 

A legnépszerűbb magyar rock and roll-t játszó együttes , az Illés és Omega után, a harmadik legkedveltebb zenekar lett. Ez a klip, ebből az időszakból való egyetlen video, ahol az eredeti öttagú zenekar játszik , többek között Szikora Robi és Kékes Zoltán..

 

2020. június 15., hétfő

Cozy Powell - Dance With The Devil 1973

1960-ban, akárcsak a Beatles, Hamburgban próbált szerencsét, több évre ott ragadt, és csak 1970-ben tért vissza Angliába. Cozy Powell angol instrumentális zenész, dobos, a 70-es években szinte minden jelentős rock zenekar lemezén szerepelt, és több saját formációt is létrehozott. Jelentős sikereket az 1973-75 közötti időszakban ért el, amikor több száma is listára került. 

A Dance with Devil című dala hozota a legnagyobb sikert, melyben a bass tracket Suzy Quattro játszotta. Ezután a Rainbow, Emerson és Black Sabbath együttesekben zenélt, 1998-as autóbalesetéig, amikor Saab 9000-ével a halálba száguldott. R.I.P.

Duane Eddy - Rebel Rouser 1960

Duane Eddy amerikai gitáros az 1950-es évek végén indult, a gitárkorszakban, számos más előadóval együtt. Nemcsak dalaival, hanem technikájával is figyelmet keltett. Gitárját eleve mélyebbre hangolta, és felvételeinél ő alkalmazott először visszhangosítót. Ennek a különös, bugyborékoló hangzásnak „twangy” volt a neve, amely könnyen felismerhetővé teszi előadóját. 

Fergeteges rock and rollt játszott négytagú együttesével. Első sikere a Rebel Rouser című dal volt, amelyért aranylemezt kapott, és a szám az amerikai lista hatodik helyéig jutott, és Angliában is a legjobb húsz közé került. 

A rock and roll- és a twistkorszak után sem hagyta abba a zenélést, bár népszerűsége az évek multával csökkent. Voltak azonban olyan lemezei, számai, amelyeket a közönség évekkel később kapott fel. Egy kései lemezén közreműködött Paul McCartney, George Harrison és Ry Cooder. Duane Eddy nagyon sok szerzővel és zenésszel dolgozott együtt, nagy becsben tartotta egyik példaképének, Chet Atkinsnek a dalait, felhangzik gitárjának különleges hangja Emmylou Harris, Dean Martin, a Ventures, Nancy Sinatra és mások lemezein.

 

Locomotiv GT - Álomarcú lány 1977


Amikor 1963 nyarán, egy budai parkban, két balett intézeti gimis jóbarát , Somló Tamás és Horváth Károly (Charlie), alkalmi zenekart alkotva, Beatles és Rolling Stones számokkal próbálták a társaságukat lenyűgözni, még nem gondolták, hogy pár év elteltével már mind a ketten híres hazai együttesek oszlopos tagjai lesznek. 

Somló Tamás talán legszebb dala, az 1977-es Álomarcú lány, Adamis Anna gyönyörű szövegével, méltán került a legszebb romantikus magyar dalok közé.