2020. május 15., péntek

Lynyrd Skynyrd - Sweet Home Alabama 1974

1974-ben, egy vérbeli amerikai rock banda, a Lynyrd Skynyrd, melynek nevét még az amerikaiaknak is fejtörés kimondani, kiadja a Sweet Home Alabama című slágerét . A cím kicsit félrevezető, mert az együttes alapítói floridaiak, de mivel nagy sikereik az alabamai Muscle Shouls stúdiókban születtek , ezért második otthonuknak tekintették Alabamat. Több verziója született, az alabamai fiatalok himnuszként énekelték . Sajnos 3 évvel később ,1977-ben három alapító tag repülőgép balesetben meghalt .

1964 nyarán három tinédzser, alapította az együttest, majd két további tag  csatlakozásával felvették a Noble Five nevet. A zenekar vezető Van Zant 1970-ben határozta el az újabb névváltoztatást, és végül a gimnáziumi  tornatanáruk, Leonard Skinner nevét választották, aki nem igazán szerette a hosszú hajú rockereket. Ekkor még így írták, de Skinnerrel később baráti kapcsolat alakult ki, ezért 1972-ben a nevet a hasonlóan ejtendő Lynyrd Skynyrd írásúra változtatták.

Az együttes stílusa a legkorábbi időkben illeszkedett '60-as évek brit zenéjéhez, beleértve a Beatlest is. Ezeket ötvözték szülőhelyük és környéke tradicionális zenéivel, tehát a blues (felismerhető Muddy Waters hatása is), country és western elemekkel. Az 1970-es évek elején a keményebb blues-rock irányvonal felé mozdultak ettől kezdve három gitár szólt a számokban.

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése