2020. május 10., vasárnap

Led Zeppelin - How Many More Times 1969

A dal a Led Zeppelin első debütáló albumán jelent meg, ez volt a kilencedik befejező szám. A basszusbevezetővel nyitó dal leginkább a jellegzetes és zúzós riffjéről vált ismertté, és szerkezetét tekintve több kisebb részből áll, amelyeket egy bolerószerű dallam köt össze. Egyes elemei, Jimmy Page korábbi együttesének, a Yardbirds-nek a számaiból építkeznek. 

A dal szerzői az együttes tagjai, de Robert Plant énekes nevét még korábbi szerződése miatt nem tüntették fel. A korai koncertek állandó szereplője volt, és általában záródalként játszották. Plant rendszerint a dal elején mutatta be az együttes tagjait, mint ahogy az a Led Zeppelin  dániai televíziós fellépésén is látható.

A "How Many More Times" bevezető motívuma a hetvenes évek közepétől a Magyar Televízió legfőbb politikai műsorának, "A Hét" című magazinnak volt a főcímzenéje. 

Ami két szempontból is különleges kuriózumnak számít: egyrészt szinte hihetetlen, hogy a kézi irányításos, a nyugatról jövő mételyt már csírájában irtani akaró kultúrpolitika beengedte egy "rosszhírű" rock-zenekar zenéjét legfontosabb műsora élére (ami aztán annak emblémájává is vált!). Másrészt a Led Zeppelin egyetlen kivételtől eltekintve soha sem adta el számait ilyenfajta felhasználásra! (A kivétel: 2002-ben a Caddilac új luxusmodelljének reklámkampányához felhasználják a "Rock and roll"-t.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése