2020. április 24., péntek

Cream - NSU 1966

Az 1966-os bemutatkozó dalukat, a basszusgitáros, Jack Bruce írta. Jack valójában a zenekar első próbájára írta a dalt, amely az egyik olyan szám volt, amit a zenekar a kezdetektől játszott a koncertjein. N.S.U. rövidítés a "Non-Specific Urethritis", a nemi betegség egyik formájának neve, amelyben Eric Clapton szenvedett abban az időben. A fiúk, nyilvánvalóan  jól szórakoztak ezen és azt hitték, hogy ez egy jó cím a dal számára, de a kritikusok nem osztották ezt a véleményt.

1966-ban alakult a rövid életű háromtagú szuper group, az angol Cream . Három olyan kiváló zenész alakította, mint Eric Clapton, Ginger Baker és Jack Bruce. Pályafutásuk alatt négy albumot adtak ki, melyek a rock generáció és a gitáriskolák anyagának alapművei lettek. A Cream hangzását a blues, a popzene és a pszichedelikus rock sajátos ötvözése jellemezte.

Több platina albumot jegyeznek és minden neves hard rock előadó példaképének tekintette őket a Deep Purple-től a Led Zeppelinig. Sajnos már csak Eric Clapton van életben, mert éppen ma távozott Ginger Baker dobos. R.I.P.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése