2020. október 15., csütörtök

Van Halen - Jump 1983

 

A Jump a Van Halen együttes dala az 1984 albumukról. Ez az egyetlen daluk, amely első lett a Billboard Hot 100 kislemez listán. Különbözik a szokványos Van Halen daloktól, köszönhetően a szintetizátor vezérmotívumának, amelyet Eddie Van Halen játszott el egy Oberheim OB-X-szel. A gitárszólót Eddie saját kedvenceként tartják számon. A Jump az együttes legsikeresebb dala, egyesíti magában a 80-as évek zenéjének két stílusát: a szintetizátor vezérelt popzenét, és a stadion rockot. A szintetizátoros felvezető és szóló a poptörténelem legismertebbjei közé tartoznak. A jövőben az együttes túlnyomórészt ehhez hasonló, rádióbarát slágereket írt. 

Van Halen zenei környezetben nőtt fel, testvérével először zongorán kezdett tanulni, de a klasszikus zene helyett a rock felé kezdett kacsintgatni: először dobolni kezdett, míg Alex gitározott, ám hamar cseréltek, és több zenekart alapítottak (The Broken Combs, The Trojan Rubber Company). A rockfeldolgozásokat - elsősorban Jimi Hendrix- és Cream-dalokat - játszó Mammoth nevű együttesükbe vették fel énekesnek David Lee Roth-ot és Michael Anthony basszusgitárost, 1974-ben pedig nevet váltottak, és megszületett a Van Halen zenekar.

Nemcsak a Van Halen színeiben nyújtott produkciói voltak óriási hatással az őt követőkre, szólógitárosként is emlékezetes produkciókban vett részt. Ezek közé tartozott Michael Jackson Beat It című legendás számának gitárszólója; mint a Billboardnak 2015-ben elmondta, a dal hangszerelésében is kivette a részét Quincy Jones mellett, sőt át is írta kicsit a rá eső részt. Közreműködött továbbá Brian May első szólólemezén, a Star Fleet Projecten is. A Van Halennel utoljára 2015-ben lépett fel. Halálhírét követően számos rocksztár emlékezett rá Lenny Kravitztől Tom Morellón és Flea-n át Brian Wilsonig, Nikki Sixx szerint ő volt "a rockzene Mozartja".


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése