2020. október 15., csütörtök

The Searchers - Needles and Pins 1964


Az 1963-as amerikai slágert az idők során számos alkalommal feldolgozták neves előadók. Talán a legnépszerűbb a Searchers együttes feldolgozása volt 1964-ben.

A hatvanas évek első felében Angliában friss szelek kezdtek fújdogálni a könnyűzenében és az ódivatú slágerénekeseket mind jobban kiszorította a Beatles, majd a nyomdokain járó többi vokális együttes, a Swinging Blues Jeans, a Gerry and The Peacemakers, a Fourmost, a Merseybeats és talán az egyik legjellegzetesebb közülük, a Searchers. Ez a zenekar a Beatles mellett Lonnie Donegant, a Drifterst, Buddy Holly-t, Jackie Shannont tekintette példaképének. Mint a korszak legtöbb brit formációja, a vokálra helyezték a hangsúlyt, s így nem is volt frontembere, sztárénekese. 


A Searchers Johnny Wayne 1956-os klasszikus westernfiljmje alapján választott magának nevet. (Magyar címe: Az üldözők.) A zenekar korai indulása ellenére csak a hatvanas években vált széles körben ismert együttessé Angliában. A liverpooli Mersey folyó nyomán Mersey soundnak nevezett stílus egyik legjobbja lett. A Beatleshez hasonlóan a Searchers is megjárta Hamburgot, 128 napig muzsikáltak a német kikötővárosban.
Amikor hazatértek, szerződést kötött velük a Pye Records, s lemezre került első nagy slágerük, a Sweets for My Sweet, amellyel 1962-ben végre országos hírnévre tettek szert. A következő évben megjelent első nagylemezük, a Meet The Searchers, rajta a Love Potion Number 9, a Farmer John, az Ain’t Gonna Kiss, Ya, a Twist and Shut és más slágerekkel. Ugyanebben az évben került a boltokba a Sugar and Spice című lemezük, amelyen a címadó dalon kívül hallható többek között a Hungry for Love című nagy sikerük. A zenekar sikerei a hatvanas évek végére elfogytak, de a Searchers évtizedekig együtt maradt, turnézott és megjelentette egykori sikeres lemezeit. Volt olyan esztendő, amikor több albumuk is megjelent újra. Számos zenész fordult meg az együttesben, de az őstagok közül csak McNally és Frank Allen maradt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése