2020. május 7., csütörtök

Hungária - I Should Have Known Better (Beatles) 1978

1978-ban végre némi fellépési lehetőséget kapott az együttes, és nagy sikerű koncertet adott Beatles-láz címmel. A több ezres közönség gyűlt  össze, és az alig 10 éve megszűnt Beatles számait áhítattal hallgatták, és átélték egy igazi gombafejű koncert élményét. A koncert és az együttes külsőségeiben is próbálta visszaadni ezt az élményt. 1978-ban felvették a Beatles-láz című albumot, a lemezgyár vezetése azonban – Fenyő szerint a lemezgyár által támogatott együttesek sikerét féltve – félretette a lemez sikergyanús anyagát. (A Beatles-láz végül csupán 1997-ben jelent meg.Lemezen csak 1997-ben adták ki az eseményről készült felvételt.

A dal a 70-es éveknek abból az időszakából származik, amikor a Hungária számára a vegetálás időszaka következett. Az állami zeneipari vezetés nem kedvelte őket, a Hanglemezgyár nem adott ki nagylemezt nekik, a magyar közönséghez nem tudtak eljutni. Az együttes a szovjet-blokk országaiban turnézva próbálta fenntartani magát. 

1976-ig főként az NDK-ban, elvétve Lengyelországban és a Szovjetunióban turnézott. 1976-ban a Hungária ismét némi lehetőséghez jutott itthon: részt vettek egy Made in Hungary nevű rendezvényen, megjelentek a televízióban, kiadták egy kislemezüket. 1977-ben a Metronóm '77 vetélkedőn is részt vettek. Az együttes ígéretet kapott egy nagylemez kiadására, valamint egy országos koncert turnéra. Végül ebből sem lett semmi, így csak a 80-as évek elején kerültek ismét reflektor fénybe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése