2020. május 6., szerda

Byrds - Wasn't Born To Follow (Easy Rider) 1969

Az 1969-es Easy Rider című amerikai film egyik siker dala volt, amelyet Carol King népszerű  zenész írt. A filmben dalt a Byrds nevű amerikai rock együttes játszotta, és a filmmel egyidőben felkerültek a sláger listára is. A dal a hippi szabadság egyfajta himnusza, amely a társadalmi konvencióktól való menekülésről és az egyéni szabadságvágyról szól. A korszak népszerű amerikai country zenéjére alapozva egy generáció szabadságvágya van megfogalmazva a dalban. 

A Byrds amerikai zenekart 1964-ben, Los Angelesben alapította három énekes-gitáros. Az 1960-as évek egyik legnépszerűbb és legnagyobb hatású együttesének tartják, mert sikeresen elegyítette a Bob Dylan-féle folkzenét a Beatles popos hangzásával. Működése során számos zenei stílus kialakulásában játszott döntő szerepet: folk-rock, space-rock, raga-rock, pszichedelikus rock, jangle, pop és – klasszikus Sweetheart of the Rodeo című albumukon – country rock. Többszöri tagcsere után, a Byrds 1973-ban oszlott fel.

Az együttes legismertebb dalai között van két feldolgozás – Bob Dylan Mr. Tambourine Man és Pete Seeger Turn! Turn! Turn! című dala –, valamint saját szerzeményeik közül az I’ll Feel a Whole Lot Better és az Eight Miles High. Az együttest 1991-ben beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be, több tagja pedig sikeres szólókarriert kezdett a zenekar feloszlása után. 2004-ben a Rolling Stone magazin Minden idők 100 legjobb előadóját felsoroló listáján a The Byrds a 45. helyen szerepel.

Maga a film az "Új Hollywood" egyik korszakváltó filmje volt, amely nagyban hozzájárult a híres filmközpont új irányvonalának megtalálásához. A legkisebb befektetéssel a legnagyobb sikert hozó film volt a világon, amely 400 ezer dollár befektetéssel, mintegy 60 milliós nyereséget hozott a készítőknek. A kritikusok dicsérték a filmet, a rendezést, az írást, a zenét, a látványt és a hangulatot. A film 1998-ban bekerült az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtárának Nemzeti Filmadatbázisába.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése