2020. február 18., kedd

Beach Boys - Good Vibration 1966

1961-ben Amerikában megalakult a világ egyik legrégebbi, legtöbb lemezeladással büszkélkedő és jelenleg is aktív rock együttese a Beach Boys. Szörf, lányok és autók....kezdetben ezek uralták a témát és hangzást. 

 

Később Brian Wilson alapító sokkal innovatívabb irányba terelte a zenéjüket, ami az őket követő valamennyi együttesre hatással volt. Az 1966-os Pet Sound albumuk volt a csúcs, amelyen több TOP10-es szerzemény található. Talán a Good Vibration volt az a dal, amely zeneileg a legkiforrottabb szám volt, és amely oly jellemző volt a Beach Boysnak ebben az időszakban zenei munkásságára. 

A dal felvételei négy stúdióban zajlottak, tizenhét felvételi ülést igényeltek, több, mint kilencven órányi hangszalagot emésztettek fel, s a végső költségek kb. 50.000 dollárra rúgtak. Wilson a "Good Vibrations"-szel tökélyre fejlesztette a "lemezstúdió-mint-hangszer" produkciós koncepcióját, amivel először Phil Spector próbálkozott a hatvanas évek elején. Wilson stúdiózenészeivel és a Beach Boys-szal közel fél év leforgása alatt újra és újra felvett több tucatnyi egymással látszólag össze nem függő vokális és zenei szekciót, melyeket végül egy három és fél perces popdallá illesztett össze. 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése