2019. december 7., szombat

Volt egyszer egy popfesztivál 1973 Miskolc

1973.július 10-én, több mint 20 ezer fiatal az ország minden részéről elindult, hogy lássa azt, ami még Magyarországon nem volt, az első popfesztivált. 

 

Az amerikai Woodstockban, 1969-ben a hippi mozgalom csúcsosodott ki azon a fesztiválon melyet a rocktörténelem legnagyobb mérföldkövének tartanak. Hatása egy egész nemzedék életének meghatározója maradt. Ugyanilyen történelmet írtak 1973-ban a Diósgyőri Stadionban megrendezett első magyar Popfesztivállal az akkori szervezők. 

 

Nem volt könnyű dolguk, mert öt évvel a csehszlovákiai események után, a rendszer még mindig rettegett, a kultúrát és a fiatalságot szigorú kontrol alatt tartották. De végül is 5 hónap szervező munka után, két héttel az esemény időpontja előtt megkapták az engedélyt a megrendezésre. 

 

Az összes valamirevaló magyar együttes és előadó, aki az országban tartózkodott, részt vett, és mindenféle ellenszolgáltatás nélkül zenélt a fesztiválon. Többek között ott volt: Koncz Zsuzsa, Illés, Tolcsvay trió, Mini, P Mobil, Generál, Bergendi. 

 

Az esemény, az adott körülmények figyelembevételével ugyan szerényebb volt mint a Woodstock-i, de a kelet-európai blokkban mérföldkő jelentőségű lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése