2019. december 3., kedd

Beatles - Penny Lane 1967


Az 1965-ös amerikai koncert turné után a Beatles bevonul a studióba és utána soha többet nem szerepelnek együtt koncerten, az 1970-es híres roof top performanszot kivéve. 


A nyolcadik stúdió albumuk volt a különleges "Art Rock Lp"-ként emlegetett 1967-es Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, melynek zenei alapjaiból indult a későbbi progresszív rock zene. Az album még abban az évben elnyerte a legjobb zenei album címet és 2003-ban az amerikai kongresszus kulturális szervezete, mint jelentős kulturális, történeti és esztétikai értékű művet, a kulturális örökségek között regisztrálta.

 

Megjelenésekor azonnali sikert aratott a kritikusok és a rajongók körében egyaránt. Minden tekintetben újító volt: a dalok és a hangszerelés újszerűségét, szerkezetét, a felvételi eljárásokat és a borítót tekintve is. Hatása majdnem minden utána megjelent albumon érződött. 

 

A dal címét Liverpool egyik utcája adta; a Penny Lane és a Smithdown Road kereszteződésének környékét szintén Penny Lane-nek hívják. A liverpooliak között a „Penny Lane” az Allerton Road és a Smithdown Road körüli bevásárlónegyedet jelentette. Paul és John gyerekkorukban ezen a környéken nőttek fel, és sokszor játszottak az említett kereszteződés környékén. Az utca a városba látogató Beatles-rajongók egyik úticéljává vált.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése