2020. április 29., szerda

Swinging Blue Jeans - Hippy Hippy Shake 1963

... és 1963-ban megszületett a shake...  

Swinging Blue Jeans - Hippy Hippy Shake ( 1963 Pathe Marconi kiadó)

1959-ben 17 évesen írta meg Chan Romero amerikai rock and roll sztár a Hippy Hippy Shake című dalt. A szerzeményt a Beatles,  a Hamburgi Star Clubos évei alatt, lemezre vette és később a Live at BBC zenei anyagban is szerepelt. Az igazi sikerét a számnak, az 1963-as,  Swinging Blue Jeans britt rock and roll formáció által lemezre vett, verziója adta meg. A dal mind az angol mind az amerikai hallgatók körében sikeres lett. A dal stílus formáló ritmusa és zenei szerkesztése,  a tánc és zene kultúrában egyaránt korszakos irányt adott.

A dalt előadó Swinging Blue Jeans, 1962-ben a Beatleshez hasonlóan a Hamburgi Star Club előadója volt. A kezdetben jazz zenéket játszó együttes 1963-ban stílust váltott és a 60-as rock and roll egyik kiváló előadója lett. Megújulni nem tudtak a későbbiekben, de a mai napig koncerteznek.

 1963-ban megszületett egy új tánc a shake, mely a kezdődő beatkorszak jellegzetes tánca lett. A párok eltávolodtak egymástól, nem volt szükség tánciskolás lépésekre és egyedül is lehetett járni. Az  egyre hangosabb és ritmusos élő zene okozta extázis volt az alapja a lépés nélküli, csak a kar, a fej rázásából (shake) és test ritmusos ringásából álló táncnak. A népszerű twistet váltotta a táncparketteken, és a 60-70-s évek beat, rock és pop korszakának tánca volt, több változatott megért, és 1981-ben megszületett a Bronxból indult Harlem shake, de ez egymás történet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése