2020. február 2., vasárnap

Spencer Davis Group - Gimme Some Lovin' 1966

 Mint ahogy a nagy slágerek születni szoktak, úgy született a Spencer Davis Group 1966-os dala is. A fiúk egy délelőtti élményzene közben, néhány óra alatt lemezkész dalt kovácsoltak abból az orgona riffből, amit aznap reggel Steve Winwood lepötyögött a hangszerén.

 

A Spencer Davis Group 1963-ban alakult Birminghamben, az angliai a blues és a soul hazájában. Nem véletlen, hogy a zenéjükben ez az irányzat jelent meg markánsan. Az alapító Spencer Davis gitáron, míg a két Winwood testvér, Muff gitáron és Steve, aki később a Traffic frontembere lett, orgonán játszott. 1963-69 közötti időszakban voltak igazán sikeresek, ebben az időben több slágerük is megjelent. Az együttes egyike volt azoknak a nyugati zenészeknek, akik magyar színpadon is kiállhattak a hatvanas években.


A 60-as évek végén a felpuhuló diktatúra, "cirkuszt a népnek" irányvonala a hazai koncert színpadokra hoz sikeres külföldi zenekarokat is, Luis Armstrong, a Nashville Teens után a britt Spencer Davis Group is koncertet ad a Kisstadionban 1967-ben. A kivonult nagyszámú rendőr, munkásőr és ifjugárdista jelezte, hogy a rendszer félt, és a koncert végére 122 embert őrizetbe vettek, annak ellenére, hogy a közönség fegyelmezett volt. A koncerten olyan sikerszámok hangzottak el mint a Keep On Running, a Gimme Some Lovin slágerek.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése