2020. január 24., péntek

Fonográf - Levél a távolból 1976


A dal a Fonográf együttes FG-4 című albumán jelent meg, és azonnal sláger lett. Ugyanolyan népszerű lett a katona kedvesek körében, mint a hatvanas évek Echo slágere a Gondolsz-e majd rám.

A hetvenes évek elején a magyar beat világ forrongott, régi együttesek szüntek meg és új együttesek alakultak, vagy a tagok cserélődtek. Ezek a változások, az akkor már sikerei csúcsán lévő Illés együttest is érintették. Az eredeti felállásból, szinte csak az alapító Illés Lajos maradt, aki újjászervezte a zenekart. 

 

A Szörényi testvérek és Bródy János a Tolcsvay fivérekkel egyesülve, 1973 szilveszterén megalakították a Fonográf együttest, amely tovább vitte a régi Illés vonalat, de munkáikban közelítettek  a hard-rock zenei stílushoz is. A zenekar a nevét az Illés-klub újságjáról kapta, amelyet Bródy János szerkesztett. 

Zenei munkáikra jellemző volt, a countryrock, hard rock és progresszív elemek, bonyolultabb dalok, nagyívű gitárszólók, tökéletes vokál és hangszeres játék. A zenekar hivatalosan soha nem oszlott fel, noha 1984-ben megtartották a búcsúkoncertjeiket. Erre jó példa az, hogy még Bródy János 1989-es lemezét is a Fonográf rögzítette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése