2020. január 27., hétfő

Eagles - Hotel California 1976

A dalt az együttes legnevezetesebb felvételének tartják, hosszú, gitáron játszott befejező részét (coda) a Guitarist magazin olvasói 1998-ban minden idők legjobb gitárszólójának szavazták meg.  

 

A dal az 1978-as Grammy-díjkiosztón megkapta az év felvételéért járó díjat. Szövegét rajongók és kritikusok sokféleképpen próbálták értelmezni, az Eagles tagjai a Los Angeles-i nagyvilági élet általuk bemutatott interpretációjának tartották. 

A dal szerzője erről ezt mondta: "Csaknem minden albumunk megjelenése után volt valamiféle magyarázó szöveg a zeneiparról és általában az amerikai kultúráról. Maga a szálloda nemcsak a dél-kaliforniai mítoszkeltésének, hanem magának az amerikai álom mítoszkeltésének metaforájaként is felfogható, mivel csak egy hajszálvékony vonal választja el az amerikai álmot az amerikai rémálomtól."

 

 Az Eagles egy amerikai contry-rock együttes mely a hetvenes évek elején alakult kisérő zenekarként, de hamar kinőtték ezt a szerepet és 1974-ben sikeres albumuk jelent meg, melyről 1974-76 között öt dal is listára került. A legnépszerűbb amerikai együttessé váltak az idők folyamán.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése