2019. december 13., péntek

Generál - Százéves kút 1972

Az ős-Generál 1971-ben akkor alakult, amikor a magyar pop-életben sorra szűntek meg és jöttek újabb együttesek.  Ebben a dalban még Karácsony János énekel, aki később 1974-ban az LGT-hez igazolt. 1975-ben Révész Sándor a Piramis tagja lesz, és 1976-ban a Mikrolid Vokál is távozik, majd megalakul az új-Generál.

 

A Generál a Ferm és a Zé-Gé együttesek tagjaiból jött létre. Az 1972-es Ki mit tud?-on tűntek fel a „Mit tehet az ember” c. dalukkal. Első lemezük és koncertturnéik sikere alapján, egy pillanatig sem lehetett kétséges, hogy az év legnagyobb felfedezettjeinek számítottak. Szinte gyerekfejjel csöppentek be az akkori cenzúrázott és fafejek által sakkban tartott zenei világba.

 

 A hetvenes években a pop és rock zenészek egyébként sem tartoztak a "rendszer" kegyeltjei közé. A médiákat kiskirályok uralták, terrorizálva az úgynevezett "könnyű zenét". Egy tollvonással vagy egy szemöldökrántással, fejek hullhattak a porba, és útlevelek kerülhettek a szemétkosárba.

 

Közösen léptek fel a Mikrolied női vokállal, a legjobb magyar beatcsajokkal, Szigeti Edittel, az első magyar női szólógitárossal vagy Bódy Magdival.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése